Cum ar fi să trăieşti ca strămoşii tăi, să ieşi pe prispă şi să citeşti o carte sau să împleteşti un ciorap, să priveşti iarna, prin fereastră, fulgii de nea ori să ţii un măgăruş ca odinioară? Experienţa poate prinde viaţă, datorită CNM ASTRA, care a anunţat că va face, la comandă, case tradiţionale. Până acum, o familie din Cluj şi două din Sibiu s-au arătat interesate să îşi construiască astfel de locuinţe, în mediul rural. "Am avut Târgul de Case şi avem deja trei potenţiali beneficiari care îşi doresc case tradiţionale. O să vină să îşi aleagă exact modelul, din muzeu, şi ne vor spune ce suprafaţă vor vrea, ce structură. Vor fi comenzi ferme, nu scoatem profit, că nu suntem firmă", a spus Ciprian ştefan, managerul muzeului. Suprafaţa maximă de construcţie este de 80 mp, iar CNM ASTRA se ocupă numai de manoperă şi sfaturi ori recomandări de meşteri locali. Manopera CNM ASTRA începe de la 25.000 de lei, pentru o casă de 40 mp, şi poate ajunge la 50.000 - 60.000 de lei, pentru una cu o suprafaţă mai mare. Costurile se ridică şi în funcţie de detaliile pe care muzeul trebuie să le facă la o casă tradiţională. "Casele din zona Olteniei sau a Maramureşului cer multă migală. Au încrustări, sculpturi. Ele cresc preţul. De asemenea, dacă beneficiarul doreşte o casă din lemn de stejar, deci esenţă tare, la fel mai creşte preţul", a mai spus managerul CNM ASTRA. În afară de lemn, oamenii pot opta pentru grădele, o împletitură de nuiele, cu umplutură de pământ, nisip, pleavă de cereale şi var. În general, o casă tradiţională "trăieşte" şi două veacuri, dacă este bine întreţinută. În ceea ce priveşte costul materialelor, conducerea CNM ASTRA spune că se ridică la 40.000-50.000 de lei. "Deci cu 20.000 de euro poţi face o casă tradiţională", mai spune managerul CNM ASTRA.
200 de modele de case
Doritorii au de ales din cele aproape 200 de case ţărăneşti din muzeul din Dumbrava Sibiului, provenind din toate zonele ţării. "Vizitatorul poate să îşi aleagă orice model de casă din muzeu. Condiţia e ca ea să fie construită într-o zonă de care aparţine. De exemplu, dacă cineva din Gorj vine şi zice că vrea o casă de Maramureş, nu acceptăm. Îi propunem o casă de Gorj, ca să se încadreze în peisajul tradiţional. Numai aşa ducem actul cultural mai departe. Dacă acest proiect al nostru va merge, cine va face case în ţară? Meşterii locali din fiecare zonă!", a mai spus Ciprian Ştefan.
În general, o casă ţărănească are trei încăperi. În muzeu, sunt şi case de patru camere, cum e gospodăria din Măgura. Dacă cineva doreşte mai multe încăperi, managerul muzeului spune că va adapta proiectul preferinţelor doritorilor: va construi mai multe camere sau chiar un etaj în plus, potrivit normelor tradiţionale. "Suntem conştienţi că în zilele noastre oamenii au alte nevoi. Ne adaptăm secolului al XXI-lea", a explicat Ciprian Ştefan, care a mai spus că proprietarul îşi poate pune, de exemplu, ferestre din lemn, cu geam de termopan, dar că nu va fi de acord cu mărirea golurilor la geamuri sau la uşi. De aceeaşi părere este şi Camelia Galatir, şef Secţie Reconstrucţie şi Restaurare a CNM ASTRA. "Aceste dimensiuni erau din cauză că sticla era scumpă. Pierderea de căldură printr-un geam mare este mult mai mare. În casă se intră aplecându-ţi capul, exact ca în biserică", a spus aceasta.
1-3 luni şi ai casa ta!
După ce se stabilesc dimensiunile casei şi structura, proprietarul aduce materialele la muzeu. Aici, o echipă de specialişti se ocupă de construcţia casei. De zidărie se ocupă beneficiarul, separat, cu alţi meşteri. "Noi dăm planul, cu sau fără pivniţă. Sarcina clientului este să procure materialul. Noi le putem recomanda furnizori cu care lucrăm în muzeu", a mai spus managerul ASTREI. În general, execuţia unei case tradiţionale se realizează în 1-3 luni. Într-un an - a mai adăugat Ciprian Ştefan - CNM ASTRA poate executa cinci astfel de case tradiţionale. "În afară de eficienţa termică şi de cea împotriva cutremurelor, este o casă sănătoasă, care respectă natura. Poate fi nu doar de vacanţă, ci şi de locuit", a mai spus directorul Muzeului.
Dacă o casă tradiţională ajunge la 20.000 de euro, cu manoperă şi alte investiţii, o casă modernă, din BCA, de exemplu, poate ajunge şi la 50.000 de euro, în funcţie de finisaje. De asemenea, dacă o casă tradiţională este gata în trei luni, construcţia unei case moderne presupune mai mult timp.
Povestea familiei Raţ
În muzeu se spun şi poveşti. De exemplu, gospodăria de vărar din Dragu - Brad surprinde povestea soţilor Raţ. În tindă, pe perete, sunt scrise câteva rânduri despre familia lor cu doi copii, Mircea şi Ion. În 2004, ei s-au mutat la copii, în satul Dealu Mare. "Povestea lor este chiar de la proprietari. Eu am dormit în această cameră. Am copilărit în acest sat. Doamna Raţ a murit acum câţiva ani. Ţinea foarte mult la mine. Mergeam la ei la cules de cireşe", îşi aminteşte chiar managerul CNM ASTRA. Astăzi, mai trăieşte doar domnul Raţ.
În viitor, proiectul muzeului este să extindă acest concept al poveştilor caselor şi să expună istorioare din fiecare regiune a României.
Pentru cei care vor să îşi construiască o casă tradiţională. Ciprian Ştefan mai are un sfat: să ia animale pe lângă casă. De exemplu, în muzeu sunt măgari şi oi. Proiectul iniţiat de CNM ASTRA este unic în România.