Tribuna
Casă tradiţională cu 20.000 de euro, ridicată în trei luni
Andra MARINESCU
20197 vizualizari
Casă tradiţională cu 20.000  de euro, ridicată în trei luni
O casă cu piscină, de trei etaje şi utilată cu mobilă şi tehnologie de ultimă generaţie sau o casă tradiţională, cu pridvor, cu pivniţă din piatră şi cu bănuţi la streaşină? Ei bine, dacă alegeţi ultima variantă, nu trebuie să staţi prea mult pe gânduri, să răsfoiţi reviste cu case străvechi sau să navigaţi ore în şir pe Internet. O plimbare prin Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului poate fi o adevărată inspiraţie. Plus că, dacă te îndrăgosteşti de un model de locuinţă, poţi să îl iei cu tine acasă, deoarece Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu te ajută să îţi construieşti o casă tradiţională. "Promovăm cultura, tradiţia. Ne ocupăm de manoperă şi oferim consiliere, recomandăm meşteri. Costurile pornesc de la 25.000 de lei pentru manoperă. Construim tot, cu şarpantă, dar fără învelitoare. De obicei, proprietarul vrea ţiglă sau şindrilă", a spus Ciprian Ştefan, managerul CNM ASTRA.

Cum ar fi să trăieşti ca stră­moşii tăi, să ieşi pe prispă şi să citeşti o carte sau să împleteşti un ciorap, să priveşti iarna, prin fereastră, fulgii de nea ori să ţii un măgăruş ca odinioară? Experienţa poate prinde viaţă, datorită CNM ASTRA, care a anunţat că va face, la comandă, case tradiţionale. Până acum, o familie din Cluj şi două din Sibiu s-au arătat interesate să îşi constru­iască astfel de locuinţe, în mediul rural. "Am avut Târgul de Case şi avem deja trei potenţiali beneficiari care îşi doresc case tradiţionale. O să vină să îşi aleagă exact modelul, din muzeu, şi ne vor spune ce suprafaţă vor vrea, ce structură. Vor fi comenzi ferme, nu scoatem profit, că nu suntem firmă", a spus Ciprian ştefan, managerul muzeului. Suprafaţa maximă de construcţie este de 80 mp, iar CNM ASTRA se ocupă numai de manoperă şi sfaturi ori recomandări de meşteri locali. Manopera CNM ASTRA începe de la 25.000 de lei, pentru o casă de 40 mp, şi poate ajunge la 50.000 - 60.000 de lei, pentru una cu o suprafaţă mai mare. Costurile se ridică şi în funcţie de detaliile pe care muzeul trebuie să le facă la o casă tradiţională. "Casele din zona Olteniei sau a Ma­ramureşului cer multă mi­gală. Au încrustări, sculpturi. Ele cresc preţul. De aseme­nea, dacă beneficiarul do­reşte o casă din lemn de stejar, deci esenţă tare, la fel mai creşte preţul", a mai spus managerul CNM ASTRA. În afară de lemn, oamenii pot opta pentru grădele, o împletitură de nuiele, cu umplutură de pă­mânt, nisip, pleavă de ce­reale şi var. În general, o casă tradiţională "trăieşte" şi două veacuri, dacă este bine întreţinută. În ceea ce pri­veşte costul materialelor, con­ducerea CNM ASTRA spu­ne că se ridică la 40.000-50.000 de lei. "Deci cu 20.000 de euro poţi face o casă tradiţională", mai spu­ne managerul CNM ASTRA.

200 de modele de case

Doritorii au de ales din cele aproape 200 de case ţără­neşti din muzeul din Dum­brava Sibiului, provenind din toate zonele ţării.  "Vizitatorul poate să îşi aleagă orice model de casă din muzeu. Condiţia e ca ea să fie con­struită într-o zonă de care apar­ţine. De exemplu, dacă cineva din Gorj vine şi zice că vrea o casă de Maramureş, nu acceptăm. Îi propunem o casă de Gorj, ca să se înca­dreze în peisajul tradiţional. Numai aşa ducem actul cul­tural mai departe. Dacă acest proiect al nostru va merge, cine va face case în ţară? Meşterii locali din fiecare zonă!", a mai spus Ciprian Ştefan.
În general, o casă ţără­nească are trei încăperi. În muzeu, sunt şi case de patru camere, cum e gospodăria din Măgura. Dacă cineva doreşte mai multe încăperi, managerul muzeului spune că va adapta proiectul prefe­rinţelor doritorilor: va construi mai multe camere sau chiar un etaj în plus, potrivit nor­melor tradiţionale. "Suntem conştienţi că în zilele noastre oamenii au alte nevoi. Ne adaptăm secolului al XXI-lea", a explicat Ciprian Ştefan, care a mai spus că proprietarul îşi poate pune, de exemplu, fe­restre din lemn, cu geam de termopan, dar că nu va fi de acord cu mărirea golurilor la geamuri sau la uşi. De ace­eaşi părere este şi Camelia Galatir, şef Secţie Reconstruc­ţie şi Restaurare a CNM ASTRA. "Aceste dimensiuni erau din cauză că sticla era scumpă. Pierderea de căl­dură printr-un geam mare este mult mai mare. În casă se intră aplecându-ţi capul, exact ca în biserică", a spus aceasta.


1-3 luni şi ai casa ta!

După ce se stabilesc di­mensiunile casei şi structura, proprietarul aduce materialele la muzeu. Aici, o echipă de specialişti se ocupă de construcţia casei. De zidărie se ocupă beneficiarul, sepa­rat, cu alţi meşteri. "Noi dăm planul, cu sau fără pivniţă. Sarcina clientului este să procure materialul. Noi le putem recomanda furnizori cu care lucrăm în muzeu", a mai spus managerul ASTREI. În general, execuţia unei case tradiţionale se realizează în 1-3 luni. Într-un an - a mai adăugat Ciprian Ştefan - CNM ASTRA poate executa cinci astfel de case tradiţionale. "În afară de eficienţa termică şi de cea împotriva cutremurelor, este o casă sănătoasă, care respectă natura. Poate fi nu doar de vacanţă, ci şi de locuit", a mai spus directorul Muzeului.
Dacă o casă tradiţională ajunge la 20.000 de euro, cu manoperă şi alte investiţii, o casă modernă, din BCA, de exemplu, poate ajunge şi la 50.000 de euro, în funcţie de finisaje. De asemenea, dacă o casă tradiţională este gata în trei luni, construcţia unei case moderne presupune mai mult timp.

Povestea familiei Raţ

În muzeu se spun şi po­veşti. De exemplu, gospo­dăria de vărar din Dragu - Brad surprinde povestea soţilor Raţ. În tindă, pe perete, sunt scrise câteva rânduri despre familia lor cu doi copii, Mircea şi Ion. În 2004, ei s-au mutat la copii, în satul Dealu Mare. "Povestea lor este chiar de la proprietari. Eu am dormit în această cameră. Am copilărit în acest sat. Doamna Raţ a murit acum câţiva ani. Ţinea foarte mult la mine. Mergeam la ei la cules de cireşe", îşi aminteşte chiar managerul CNM ASTRA. Astăzi, mai trăieşte doar domnul Raţ.
În viitor, proiectul muzeului este să extindă acest concept al poveştilor caselor şi să expună istorioare din fiecare regiune a României.
Pentru cei care vor să îşi construiască o casă tra­diţională. Ciprian Ştefan mai are un sfat: să ia animale pe lângă casă. De exemplu, în muzeu sunt măgari şi oi. Proiectul iniţiat de CNM  ASTRA este unic în România.

comentarii
3 comentarii

SUPER INITIATIVA - BRAVO DIN NOU PENTRU ASTRA !
DAN STEFANESCU
29.08.2015 08:26
Ce poate fi mai comod decat sa faci bani de acasa, in fata calculatorului? Si...cum ar fi daca cineva te-ar ajuta, te-ar invata cum sa faci asta? Totul este foarte serios! E un proiect nou, de mare amploare si am dori sa ni te alaturi. Te asteptam! Pentru mai multe detalii trimiteti mail cu textul INFO la adresa cristinab1972@yahoo.com
Cristina
29.08.2015 22:45
INFO

Bani din prima luna! 100-285
radu
30.08.2015 10:39
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA