Tribuna
Fabrica Sevis
Casa din Spermezeu - Bistriţa-Năsăud, reconstruită în Muzeul ASTRA
Casa din Spermezeu - Bistriţa-Năsăud, reconstruită în Muzeul ASTRA

Complexul Naţional Muzeal ASTRA s-a îmbogăţit cu încă un exponat. Casa din Spermezeu- Bistriţa-Năsăud a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute, la sectorul tematic Lemn, în zona Bisericii din Bezded.
Casa din Spermezeu-Bistriţa Năsăud este o veritabilă casă episcopală, donaţie a Preasfinţitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. În circuitul valorilor muzeale şi patrimoniale româneşti şi europene se înscrie Gospodăria din Spermezeu, donată Muzeului ASTRA, cu generozitate, de Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Bucuria inaugurării casei fiind împlinită de slujirea Sfintei Liturghii, la Biserica din Bezded, oficiată de Preasfinţitul Episcop Macarie (începând cu ora 10), împreună cu  un sobor de preoţi şi diaconi, şi prin prezenţa comunităţii din Spermezeu. Duminică, a avut loc sfinţirea casei şi rostirile inaugurale, urmate de reconstituirea obiceiului de seceriş, precum şi degustarea unor bucate pregătite cu drag, de socăciţele din Spermezeu.
Casa tradiţională  din Spermezeu a aparţinut străbunicilor Preasfinţitului Episcop Macarie, fiind un monument etnografic  reprezentativ pentru arhitectura zonei Văii Ţibleşului, ilustrând, prin valenţele sale etnologice şi de arhitectură vernaculară, în mod definitoriu, cultura şi civilizaţia bistriţeană de la poalele  Munţilor Ţibleş.
 Casa monument din Spermezeu, reconstruită în Muzeul ASTRA, aminteşte de perioada interbelică, atât  prin structură şi stil constructiv, cât şi prin moştenirea patrimonială ce întregeşte  interiorul etnografic al acesteia.
 Preasfinţitul Episcop Macarie a donat Muzeului ASTRA, cu multă dăruire, obiecte de o valoare etnografică remarcabilă,  cu bucuria  gândului că generaţiile viitoare le vor putea admira şi iubi. Peste decenii, toată această operă de suflet, întâmplată la Muzeul ASTRA,  va mărturisi despre dragostea faţă de tradiţiile locului şi despre credinţa străbună ale unor oameni minunaţi.

comentarii
2 comentarii

Au sfintit popii spermezeul?…nu se putea fara?in ce secol traim sa mai credem in basme?
Gigi
28.07.2021 16:53
Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte plină de bucurie din viața mea, datorită ajutorului pe care mi l-a dat Dr.saguru, ajutându-mă să-l recuperez pe fostul meu soț cu vraja lui magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic, deoarece soțul meu mă înșela cu adevărat și căuta un divorț, dar când am dat peste e-mailul Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze fosta și ajuta la fixarea relației. și să îi facă pe oameni să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi îi cer ajutorul, dar spre surprinderea mea, el mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și aici sărbătoresc acum pentru că soțul meu s-a schimbat total definitiv. El vrea întotdeauna să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Îmi place foarte mult căsnicia mea, ce mare sărbătoare. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat jucător de vrăji. AI NEVOIE DE AJUTOR APLICĂ ACUM CONTACT CU DOCTORUL SAGURU ACUM VIA E-MAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +12098373537 El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta. și este, de asemenea, perfect în
1 VRAIE DE IUBIRE
2 CÂȘTIGĂ EX BACK
3 FROTUL MIEREI
4 PROMOVAREA VRAJELOR
5 PROTECȚIA VRAJELOR
6 VRAJA DE AFACERE
7 VRAJA MUNCĂ BUNĂ
8 VRAJA LOTERIEI ȘI VRAJEA CAZULUI CURȚII
lilian nikky
30.07.2021 23:18
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia