Tribuna
Cartierul Tineretului prinde formă
Sorana MAIER
8053 vizualizari
Cartierul Tineretului prinde formă
Dincolo de utilaje, excavatoare, porţiuni săpate din care ies guri de canal, noroaie şi case în construcţie, odată ajuns acolo, imaginaţia te duce cu gândul la ceea ce probabil va fi, peste câţiva ani, Cartierul Tineretului - un cartier cochet, cu drumuri noi, cu case vesele, pastelate, cele mai multe dintre ele - frumoase, balcoane împodobite cu flori, grădini îngrijite. După lucrările din ultimii ani, cartierul începe să prindă contur. Multe dintre case sunt deja zugrăvite, şi par aproape de finalizare, unele dintre ele sunt locuite, iar o parte se află în construcţie. Câteva zeci de terenuri sunt încă goale pentru că tinerii care au primit teren aici nu şi-au ridicat construcţiile.
De la finalul anului şi până acum, Primăria Municipiului Sibiu a plătit, pentru viabilizarea cartierului, 23 de milioane de lei.
Klaus Iohannis, primarul Sibiului, spune că în Tineretului cele mai multe lucrări pentru introducerea utilităţilor, care ţin de Primărie, s-au finalizat, iar acum municipalitatea a ajuns la lucrările la străzi, care sunt foarte scumpe şi probabil nu vor fi incheiate anul acesta.
Primăria asigură introducerea reţelei de apă, a reţelei de canalizare menajeră şi pluvială, construirea şi punerea în funcţiune a trei staţii de pompare a apei, crearea reţelei de iluminat public şi crearea drumurilor.
Curentul este introdus în aproape întreg cartierul.
EOn Gaz a finalizat reţelele pe trei străzi, iar pentru restul cererilor "efectuează analize riguroase asupra fezabilităţii economice a proiectelor ce vizează extinderi ale sistemului de distribuţie a gazelor naturale".
În cartier sunt 416 loturi cu suprafeţe între 254 şi 336 metri pătraţi, distribuite gratuit de către Primărie tinerilor.

Apă şi canal

Pentru a branşa cartierul la reţeaua de apă a oraşului, municipalitatea a executat reţeaua de aducţiune. Pe străzile Orhideelor, Landshut, Oslo, Klagenfurt şi Aleea Michelangelo reţeaua de canalizare menajeră a fost deja executată, iar staţia de pompare 3 este funcţională, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Sibiu.
Pe străzile Lisabona, Aleea Botticelli, Rubens, El Greco, Rembrandt, Picasso, Leonardo da Vinci, Viena, Roma, Marburg şi Aleea Monet reţeaua de canalizare menajeră este gata, iar staţia de pompare 2, care deserveşte această zonă, a fost pusă în funcţiune la finalul anului trecut.
Reţeaua de canalizare pluvială este gata pe străzile pe care s-a făcut canalizarea menajeră.
Reţeaua de apă este şi ea terminată pe aceste străzi şi în proporţie de 50% pe strada Deventer, până la canal.
Pentru zona străzilor Berlin, Aleea Tonitza, Rafael, Tizian, str. Luxemburg, Madrid, lucrările la reţelele de apă, canalizare menajeră şi pluvială şi staţia de pompare 1, care deserveşte această zonă, sunt planificate pentru anul acesta.
Pe străzile pe care deja s-a realizat reţeaua de apă şi canalizare se poate circula pe stratul de balast turnat de constructori.

Străzi şi iluminat


Strada Orhideelor este singura care se apropie cel mai mult de finalizare. Aici s-au făcut lucrările de infrastructură rutieră şi a fost turnat primul strat asfaltic.
Constructorul a demarat lucrările la drum şi pe strada Klagenfurt unde se lucrează în prezent la trotuare şi borduri, spune Mirela Gligore.
Antreprenorul general al lucrărilor în Tineretului este societatea Energie Termică.
Pentru iluminatul public, Primăria are deja aprobaţi indicatorii tehnico-economici, iar lucrările propriu-zise vor începe cel mai probabil anul acesta, după ce vor parcurge toate etapele prevăzute de lege pentru contractarea lucrărilor.

Gaz pe trei străzi

La capitolul întârzieri, lucrările de introducere a reţelelor de gaz deţin recordul în Tineretului.
"Extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru racordarea noilor consumatori este unul dintre capitolele importante ale politicii de investiţii a E.ON Gaz Distribuţie", spune Silviu Bucuroiu, responsabil PR regional Departament Relaţii Publice şi Comunicare E.ON România, într-un răspuns pe care l-am solicitat vizavi de situaţia reţelelor din Tineretului.
Mai apoi vine şi dovada. Trei străzi.
"Lucrările de extindere a reţelei de distribuţie pentru alimentarea cu gaze naturale a noilor consumatori de pe străzile Oslo, Londra şi Aleea Botticelli din municipiul Sibiu au fost finalizate recent, punerea în funcţiune fiind realizată la începutul lunii aprilie", se mai arată în comunicatul respectiv.
Investiţia pentru cei aproximativ 1 kilometru de conducte s-a ridicat la peste 550 mii de lei.

Pentru restul - "analize riguroase"

"În privinţa solicitărilor pentru racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale a unor noi consumatori, E.ON Gaz Distribuţie efectuează analize riguroase asupra fezabilităţii economice a proiectelor ce vizează extinderi ale sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi în funcţie de concluziile analizelor, compania noastră decide dacă se implică şi dacă da în ce măsură şi sub ce formă", mai spune Silviu Bucuroiu.

Terenuri de vânzare

Terenurile din Tineretului au fost acordate prin tragere la sorţi, în baza Legii nr. 15 din 2003. Legea spune că după ridicarea casei tinerii pot să cumpere terenul, la cerere, dar nu pot înstrăina proprietatea timp de cinci ani de la data notării în cartea funciară a construcţiei.
Anul acesta, Consiliul Local a aprobat preţul de vânzare a terenului, care a fost stabilit la 332 lei pe mp, echivalentul a 81 euro pe mp, fără TVA. Până în acest moment, la Primărie nu s-a înregistrat nicio cerere de cumpărare.
Pentru ca terenurile să poată fi vândute, în fiecare an, o firmă specializată întocmeşte un raport de evaluare care stabileşte cu cât se vinde terenul.

Loturi libere

Din cele 416 loturi în acest moment sunt disponibile câteva zeci de loturi care au fost retrase tinerilor care nu şi-au respectat obligaţiile, iar în unele cazuri ei au renunţat de bunăvoie la terenurile respective.
În toamna anului trecut, s-au eliberat 7 terenuri, iar recent, 68 de tineri au rămas fără locul de casă în Tineretului, deoarece nu au obţinut documentaţiile pentru începerea construcţiilor, deşi ar fi trebuit să facă acest lucru în termen de un an de la primirea terenului.
Pentru aceste terenuri rămase libere se va constitui o comisie şi vor fi redistribuite.




comentarii
13 comentarii

Domunle primar sunt convins ca asfaltarea drumurilor costa mult si timpul de executare al lucrarilor nu este unul scurt dar ne-am multumi daca ati da dispozitie sa se bage umplutura pe strazi sa putem ajunge acasa pe drum nu pe terenurile care urmeaza a fi redistribuite
100%sibian
08.05.2010 13:48
care tineret domnule? o familie tanara la inceput de drum nu are nicio sansa sa isi cumpere un apartament in ziua de azi.
:)
08.05.2010 16:11
Si de ce ar incepe sa construiasca ceva daca nu au drumuri si cei de la gaz cu aroganta binecunoscuta declara:
"Extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru racordarea noilor consumatori este unul dintre capitolele importante ale politicii de investiţii a E.ON Gaz Distribuţie"
si dupa ce so laudat "
Danny
08.05.2010 21:50
"la ceea ce probabil va fi, peste c
a
09.05.2010 09:30
Fi-ti pe faza,ca mintenas apare Ariton cu o cuvantare specifica atribuindu-si marele rol jucat la acest mare proiect in sprijinul tineretului bla,bla bla.Campania electorala se apropie...Precum centura Sibiului,care v-a fi gata in dec. dupa Ariton,dar se vor mai lucra 2 ani pentru reabilitare....bla,bla bla
yako
09.05.2010 15:53
INCERCATI SI UMPLETI GROPILE CU PIATRA CA SA SE POATA CIRCULA DOMNULE PRIMAR ,CS INTELEGEM CA ASFALTAREA ESTE DE DURATA.CAT BOC VA FI LA PUTERE NU VE-TI VEDEA FONDURI
GHEORGHE
15.06.2010 17:08
Buna ziua, rugamintea mea personala cat si a vecinilor mei care locuiesc deja in Carierul Tineretului este adunarea cainilor vagabonzi de pe strazile Cartierului care din pacate inca nu sunt facute.
Ar fi prea pacat pentru aceste suflete nevinovate daca se vor lua masuri personale.
Multumesc anticipat.
ALINA
17.08.2010 19:11
Multumim presei pentru ceea ce este. Mai ales ziarului Tribuna.
ALINA
17.08.2010 19:13
Arhiva de poze din Cartierul Tineretului 2002 - 2010

sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=3934
Ovidiu Sopa
24.09.2010 18:22
stie cineva daca se mai depun dosare petru loturi de pamant in acest cartier??? sau cum se redistribuie???
cristi
30.01.2011 21:27
dmnule primar sunt unul din laocatari de pe str. marburg di cartierul tineretului .si sunt ne multumit ca nici dupa ce ati bagat apa si canalul nu ati facut drumul de acces di asfalt sau macar pietris sau umplutura de piatra.cand sunt ploi mari nu se poate intra de loc caci rmai in noroaie pana la glezne .si nici cu masina nu se mai poate intra. vb. si an numele clorlati vecini .va rog sa mergeti sa vedeti si dv. cand ploua .deci nici dupa 8 ani nu exista drum pietruit macar va rog lati aminte de cele spuse .tot cartierul are asfalt ia str. marburg nici piatra sau pietris nu are. sunt tare nemultumit dupa atatia ani .aceasta este tare an care trim .
dumitru
13.05.2012 14:08
dmnule primar sunt unul din laocatari de pe str. marburg di cartierul tineretului .si sunt ne multumit ca nici dupa ce ati bagat apa si canalul nu ati facut drumul de acces di asfalt sau macar pietris sau umplutura de piatra.cand sunt ploi mari nu se poate intra de loc caci rmai in noroaie pana la glezne .si nici cu masina nu se mai poate intra. vb. si an numele clorlati vecini .va rog sa mergeti sa vedeti si dv. cand ploua .deci nici dupa 8 ani nu exista drum pietruit macar va rog lati aminte de cele spuse .tot cartierul are asfalt ia str. marburg nici piatra sau pietris nu are. sunt tare nemultumit dupa atatia ani .aceasta este tare an care trim .
dumitru
13.05.2012 14:08
dmnule primar sunt unul din laocatari de pe str. marburg di cartierul tineretului .si sunt ne multumit ca nici dupa ce ati bagat apa si canalul nu ati facut drumul de acces di asfalt sau macar pietris sau umplutura de piatra.cand sunt ploi mari nu se poate intra de loc caci rmai in noroaie pana la glezne .si nici cu masina nu se mai poate intra. vb. si an numele clorlati vecini .va rog sa mergeti sa vedeti si dv. cand ploua .deci nici dupa 8 ani nu exista drum pietruit macar va rog lati aminte de cele spuse .tot cartierul are asfalt ia str. marburg nici piatra sau pietris nu are. sunt tare nemultumit dupa atatia ani .aceasta este tare an care trim .
dumitru
13.05.2012 14:08
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica