Continental
Tribuna
Cartea de identitate, obligatorie de la 12 ani. Noile documente vor conţine amprente, CIP şi certificat digital din 2021
Rareș BIŢU
1602 vizualizari
Cartea de identitate, obligatorie de la 12 ani. Noile documente vor conţine amprente, CIP şi certificat digital din 2021

De anul viitor, vom avea cărţi de identitate noi. România este obligată de organismele internaţionale să modifice formatul actualelor documente, motiv pentru care acestea vor avea dimensiuni mai mici, dar vor fi şi mai sigure, spun oficialii europeni. 

Noile cărţi de identitate vor fi electronice, vor avea un cip cu toate informaţiile personale, iar dimensiunea va fi comparabilă cu cea a unui permis de conducere sau un card bancar, standarde impuse de Uniunea Europeană. În plus, noile acte vor conţine va conține imaginea foto a persoanei, imaginea a două amprente și un certificat de autentificare digitală.
 Siguranţa va fi însă pe primul loc. Noile cărţi de identitate vor include elemente grafice de securitate, dar şi inserturi de materiale de securitate obţinute prin tehnologii de ultimă generaţie.
Din 2021, cărţile de identitate ale românilor nu se vor mai deosebi cu nimic de cele ale locuitorilor din statele UE. Indiferent că se află în România sau în străinătate, românii vor putea solicita, online, administraţiei publice prestarea următoarelor servicii: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, obţinerea de avize, autorizaţii sau depunerea unor declaraţii personale. Asta în cazul în care noile cărţi de identitate nu vor avea soarta CNAS unde sistemul informatic obişnuieşte să fie mai degrabă defect decât funcţional. Dacă se va întâmpla ca şi la CNAS lucrurile să şi funcţioneze, noile acte electronice de identitate vor putea fi utilizate pentru autentificarea în platformă informatică a asigurărilor de sănătate. În acest caz, vor funcţiona ca nişte carduri de sănătate.
Teoretic, printr-un simplu click vom putea solicita înmatricularea maşinii sau eliberarea cazierului judiciar din faţa calculatorului, fără să mai avem de-a face cu coada de la ghişeu.


Acte electronice de identitate de la 12 ani


Până la împlinirea vârstei de 12 ani, părinţii sau reprezentanţii legali pot solicita, opţional, carte de identitate pentru copii, însă după împlinirea acstei vârste carte de identitate devine obligatorie. 
Noile cărți de identitate vor fi valabile șase ani pentru pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani și 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
O altă noutate o reprezintă posibilitatea ca cetăţenii români cu domiciuliul în străinătate să obţină un act electronic de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.
Cine nu doreşte o carte de identitate electronică poate solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple. Noile acte de identitate vor fi realizate la Compania Naţională "Imprimeria Naţională".


De ce sunt obligatorii de la 12 ani

 

  • "În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.
  • Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.
  • Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Costul noii cărţi de identitate este de aproximativ 15 euro. Documentul va putea fi eliberat la expirarea actualelor documente de identitate sau la cerere, după 3 august 2021.

FOTO: RĂZVAN NEGRU

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia