Tribuna
Carnea de porc "nestresat", între 6 şi 10 lei kilogramul
Ana Maria MĂTUŞOIU
2568 vizualizari
Carnea de porc
Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Crăciun, site-urile de mică publicitate abundă în anunţuri ale fermierilor din judeţ care spun că vând carne de porc la preţuri accesibile, unele negociabile. Unii se laudă că şi-au crescut porcii cu hrană bio şi că animalele lor sunt "nestresate". Cei mai mulţi crescători vând kilogramul de carne de porc cu 8 lei, însă sunt şi alţii care cer 6 sau 10 lei.

Sibienii care vor să îşi cumpere porc de Crăciun, au posibilitatea să îl lase la crescător până în ziua sacrificării. Cei care vor să îşi arvunească porcii tre­-buie să plătească un avans, dar şi fermierii vin cu facilităţi pentru clienţi, unii oferind transport gratuit.

Carne de porc şi produse tradiţionale, pentru masa
de Crăciun

Carnea de porc se
vinde în medie cu 8 lei kilogramul. Întrebat ce profit are din această afacere, un crescător de animale din judeţul Sibiu spune că preferă să nu calculeze. "Am dat 300 de lei pe
un purcel în martie. Tratamentele care trebuie făcute obligatoriu costă
şi ele 30 de lei, plus mâncarea. Vă daţi seama", a spus bărbatul, crescător de animale. El mai spune că afacerea merge prost în acest an, deoarece preţurile vin din exterior şi sunt foarte mici. Cu toate acestea, pentru a-şi păstra clienţii, va vinde cu acelaşi preţ, de 8 lei / kilogram, până la finele anului. Acum, bărbatul mai are 10 porci, după ce a vândut deja doi. Clienţii pot să îi ia acasă din momentul în care merg să îi vadă sau îi pot lăsa în continuare în curtea vânzătorului, până la momentul sacrificării. "Eu pot să îi ţin rezervaţi şi să îi tai înainte de Crăciun", a precizat bărbatul. Acesta vinde şi produse tradiţio-nale din carne de porc. Slă­-nina o dă cu 20 de lei kilo-gramul, cârnaţii cu 30 de lei şi muşchiul cu 40 de lei.
 
Unii fermieri asigură transportul

Alţi crescători le asigură şi transport clienţilor care nu au posibilitatea să meargă după animal, pe o rază de 50 de kilometri sau chiar mai mulţi. "Eu îl şi aduc acasă dacă nu pot veni după el, nu-i problemă", spune un crescător din Miercurea Sibiului. Acesta are 12 porci de carne de vânzare şi îi vinde fie la bucată, fie la kilogram, în funcţie de cât cer cumpărătorii. Porcii
au între 110-150 de kilograme şi se vând cu
7,5 lei kilogramul.
 
Porci lipsiţi de... stres
 
Mulţi crescători se laudă cu porci de rasă crescuţi în ferme, cu hrană naturală. Rasa Petrain este cea mai răspândită în rândul fermierilor, însă sunt şi unii care cresc rasa Landrace sau Mangaliţa. Pe lângă faptul că spun că hrănesc animalele cu hrană bio, unii fermieri ţin să precizeze că porcii sunt "nestresaţi".


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA