Tribuna
Sevis
Cârnaţi cu soluţie pentru dezgheţarea drumurilor aveeem! Cine mai doreşte? Şi cu nitriţi şi coloranţi din insecte, cine mai serveşte? 116 sortimente v-aşteaptă! APC: "Fiţi atenţi!"
Rareș BIŢU
4007 vizualizari
Cârnaţi cu soluţie pentru dezgheţarea drumurilor aveeem! Cine mai doreşte? Şi cu nitriţi şi coloranţi din insecte, cine mai serveşte? 116 sortimente v-aşteaptă! APC:

Mai ţineţi minte ce indiferenţă ne-a podidit când am aflat că salamurile din România sunt spălate cu oţet şi trimise la vânzare? Era 2016, prin martie parcă şi nici până azi n-am văzut vreun arestat după dezvăluirea făcută de tehnocratul Irimescu, priponit la Agricultură. Miting de protest nici pomeneală. "Vă halim" nici atât.

Recapitulăm un pic? Hai, că merită:

  • „Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, detalia Achim Irimescu acum aproape doi ani.

Între timp, Agricultura a fost băgată în pământ, iar la căpătâiul ei s-au perindat tot soiul de neica nimeni cu ifose de bocitoare şi interese de haită, dictate de partid şi masculul alfa. 
Azi, "minunile" îngăduite de ticăloşii pe care i-am lăsat să se joace la butoane sunt cârnaţii care au ajuns să conţină nu doar aditivi interzişi în alte state, ci ... soluţii pentru dezgheţarea drumurilor. Dacă era loc de o glumă aş fi zis să aruncăm cu cârnaţi pe şosele ca să putem înainta spre primăvară, dar cum nu e, nu zic. Naivii fără leac ar spune că-i şocant, însă la halul de ţară pe care o populăm nu m-aş repezi să irosesc aşa o etichetă. Lista-i lungă, otrava din farfurie îndestulătoare şi de "şocant" om toot avea nevoie, aşa că mai bine-l păstrăm pentru bomboana de pe colivă.
O analiză făcută de Asociaţia Pro Consumator arată că 116 tipuri de cârnaţi conţin nişte detalii care nu au nicio legătură cu mâncarea.  

  • "Peste 84% dintre probele analizate au în compoziţie nitrit de sodiu şi chiar soluţie de dezgheţat drumuri.
  • La peste 88% dintre cârnaţii afumaţi analizaţi a reieşit că gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aromă de fum.
  • Mai mult, cârnaţii de casă conţin 8 tipuri de substanţe chimice, iar la 55% din cârnații testaţi membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți. Iar lista neregulilor continuă: 40% au în compoziție fosfați!; 40% conțin apă din belșug!; 37% conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)! au conţinut ridicat de apă dar şi coloranți obținuți din insecte. La numai 37% apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă, iar 34% conțin extracte de condimente!", spun autorii analizei.
  • „Cârnații din oferta actuală mai sunt suspectați de tehnici de mascare a unei calități îndoielnice: se folosește carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deși normele impun producătorilor rigori în această privință. Cârnații din oferta comună au puțină carne (30-40%) și multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroși aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să mențină culoarea și aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziției, să inhibe procesele de degradare, să creeze și să mențină gust și aromă plăcute etc., numiți cu termeni de specialitate: polifosfați, sulfiți, nitrați, antioxidanți, glutamați  ș.a.m.d.", spune prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE București, citat de activenews.ro.

"Ca și în cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie să fie atenți la cumpărarea acestor produse, care au uneori acțiuni violente asupra sănătății, ca urmare a unor trăsături specifice: tocătura trasă în membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci când condițiile de igienă în fazele de producție-manipulare-transport-păstrare sunt necorespunzătoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne și celelalte ingrediente, membranele) prezintă  riscul purtării unor germeni periculoși încă din faza pregătirii pentru prelucrare. Riscurile sunt mari îndeosebi în cazul produselor de calitate mediocră, ieftine: chiar dacă sunt inofensive din punct de vedere al încărcării microbiene, calitatea slabă a materiei prime, mulțimea de aditivi care se folosesc la realizarea lor, îi fac periculoși din punct de vedere chimic pentru organismul uman. Este necesar să se știe că etichetele menționează ingredientele conținute în ordinea cantitativă din rețetă și acest fapt oferă suficientă informație pentru a alege între a consuma mai mult și periculos, ori mai puțin, dar sigur și sănătos”, a explicat  Schileru. 


Reacţia autorităţilor, tradiţională. Şi românească

 

Președintele Asociației Pro Consumator, Costel Stanciu, spune că o parte din vină o poartă autoritățile cu atribuții în acest domeniu.

  • "Nu au întreprins niciun demers în vederea modificării legislației, adică nu obligă producătorii de produse pe bază de carne să treacă conținutul de carne din produsul respectiv. Acest lucru le oferă posibilitatea unora să pună puțină carne în produsele acest gen", a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu.
  • "Am trimis numeroase sesizări la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor însă răspunsurile uneori au venit după şase - şapte luni, alteori nu au mai venit deloc", spune Stanciu. 

Președintele APC, Costel Stanciu, îi îndeamnă pe consumatori să verifice etichetele produselor și să fie atenți atât la termenul de valabilitate, cât și la compoziție.

  • „Recomand evitarea acelor sortimente de cârnați care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnați nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

 

Bulion şi pastă de tomate cu pesticide şi metale grele! 


Asociaţia Pro Consumator nu este la prima dezvăluire: acum aproape un an avertiza că 78% din bulionul şi pasta de tomate de pe piaţa din România ar trebui retrase. 

  • „Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant periculos pentru sănătate”, explica conf. univ. dr. Costel Stanciu în februarie 2017.

Iar pentru ca meniul să fie complet, pe televiziuni a dat buzna şi Paul Anghel, şeful autorităţii care încă pretinde că are de-a face cu "Protecţia Consumatorului". Şi demult n-am mai "aflat" că autorităţile şi fac treaba, inspectorii verifică tot ce mişcă, iar populaţia nu trebuie să-şi facă griji referitor la ce bagă în gură. 

comentarii
1 comentarii

Vad ca va pricepeti la commenturi asupra calitatii produselor de import-- dar de ce nu va pricepeti voi- sa va organizati(aici ma gindesc la asociatii pe resorturi-- complete -- --productie- abatoare - si desfacere) voi -- sa produceti marfa autohtona de calitate . Oare ce le lipsesc -romanilor?? de nu se pot organiza??? eu cred ca iubirea de patrie si de neam care e --ZERO- Doar un Vlad sau de ce nu, un Ceausescu- sa va puna la punct -- fiindca -democratia -- pe bune ,voi nu o intelegeti si de aici fraereala din partea smecherilor -!!
mike
23.01.2018 23:03
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia