Tribuna
Cârnaţi cu soluţie pentru dezgheţarea drumurilor aveeem! Cine mai doreşte? Şi cu nitriţi şi coloranţi din insecte, cine mai pofteşte? 116 sortimente v-aşteaptă! APC: "Fiţi atenţi!"
Rareș BIŢU
1227 vizualizari
Cârnaţi cu soluţie pentru dezgheţarea drumurilor aveeem! Cine mai doreşte? Şi cu nitriţi şi coloranţi din insecte, cine mai pofteşte? 116 sortimente v-aşteaptă! APC:
Mai ţineţi minte ce indiferenţă aprigă ne-a podidit când am aflat că salamurile din România sunt spălate cu oţet şi trimise la vânzare? Era 2016, prin martie parcă şi nici până azi n-am văzut vreun arestat după dezvăluirea făcută de tehnocratul Irimescu, priponit la Agricultură. Miting de protest nici pomeneală. "Vă halim" nici atât.

Recapitulăm un pic? Hai, că merită:
"Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii contro­lează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?", detalia Achim Irimescu acum aproape doi ani.

Între timp, Agricultura a fost băgată în pământ, iar la căpătâiul ei s-au perindat tot soiul de neica nimeni cu ifose de bocitoare şi interese de haită, dictate de partid şi masculul alfa.

Azi, "minunile" îngăduite de ticăloşii pe care i-am lăsat să se joace la butoane sunt cârnaţii care au ajuns să conţină nu doar aditivi interzişi în alte state, ci ... soluţii pentru dezgheţarea drumurilor. Dacă era loc de o glumă aş fi zis să aruncăm cu cârnaţi pe şosele ca să putem înainta spre primăvară, dar cum nu e, nu zic. Naivii fără leac ar spune că-i şocant, însă la halul de ţară pe care o populăm nu m-aş repezi să irosesc aşa o etichetă. Lista-i lungă, otrava din farfurie îndestulătoare şi de "şocant" om toot avea nevoie, aşa că mai bine-l păstrăm pentru bomboana de pe colivă.
O analiză făcută de Asociaţia Pro Consumator arată că 116 tipuri de cârnaţi conţin nişte detalii care nu au nicio legătură cu mâncarea. 
"Peste 84% dintre probele analizate au în compoziţie nitrit de sodiu şi chiar soluţie de dezgheţat drumuri.
La peste 88% dintre cârnaţii afumaţi analizaţi a reieşit că gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aromă de fum.
Mai mult, cârnaţii de casă conţin 8 tipuri de substanţe chimice, iar la 55% din cârnaţii testaţi membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită şi coloranţi. Iar lista neregulilor continuă: 40% au în compoziţie fosfaţi!; 40% conţin apă din belşug!; 37% conţin coloranţi obţinuţi din insecte (coşenile)! au conţinut ridicat de apă dar şi coloranţi obţinuţi din insecte. La numai 37% apare menţionat procentul de carne din compoziţia acestora pe etichetă, iar 34% conţin extracte de condimente!", spun autorii analizei.
„Cârnaţii din oferta actuală mai sunt suspectaţi de tehnici de mascare a unei calităţi îndoielnice: se foloseşte carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deşi normele impun producătorilor rigori în această privinţă. Cârnaţii din oferta comună au puţină carne (30-40%) şi multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroşi aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să menţină culoarea şi aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziţiei, să inhibe procesele de degradare, să creeze şi să menţină gust şi aromă plăcute etc., numiţi cu termeni de specialitate: polifosfaţi, sulfiţi, nitraţi, antioxidanţi, glutamaţi  ş.a.m.d.", spune prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti, citat de activenews.ro.
"Ca şi în cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie să fie atenţi la cumpărarea acestor produse, care au uneori acţiuni violente asupra sănătăţii, ca urmare a unor trăsături specifice: tocătura trasă în membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci când condiţiile de igienă în fazele de producţie-manipulare-transport-păstrare sunt necorespunzătoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne şi celelalte ingrediente, membranele) prezintă  riscul purtării unor germeni periculoşi încă din faza pregătirii pentru prelucrare. Riscurile sunt mari îndeosebi în cazul produselor de calitate mediocră, ieftine: chiar dacă sunt inofensive din punct de vedere al încărcării microbiene, calitatea slabă a materiei prime, mulţimea de aditivi care se folosesc la realizarea lor, îi fac periculoşi din punct de vedere chimic pentru organismul uman. Este necesar să se ştie că etichetele menţionează ingredientele conţinute în ordinea cantitativă din reţetă şi acest fapt oferă suficientă informaţie pentru a alege între a consuma mai mult şi periculos, ori mai puţin, dar sigur şi sănătos”, a explicat  Schileru.


Reacţia autorităţilor, tradiţională. Şi românească

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumator, Costel Stanciu, spune că o parte din vină o poartă autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.
"Nu au întreprins niciun demers în vederea modificării legislaţiei, adică nu obligă producătorii de produse pe bază de carne să treacă conţinutul de carne din produsul respectiv. Acest lucru le oferă posibilitatea unora să pună puţină carne în produsele acest gen", a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu.
"Am trimis numeroase sesizări la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor însă răspunsurile uneori au venit după şase - şapte luni, alteori nu au mai venit deloc", spune Stanciu.
Preşedintele APC, Costel Stanciu, îi îndeamnă pe consumatori să verifice etichetele produselor şi să fie atenţi atât la termenul de valabilitate, cât şi la compoziţie.
„Recomand evitarea acelor sortimente de cârnaţi care au în compoziţie aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnaţi nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, a adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.


Bulion şi pastă de tomate cu pesticide şi metale grele!

Asociaţia Pro Consumator nu este la prima dezvăluire: acum aproape un an avertiza că 78% din bulionul şi pasta de tomate de pe piaţa din România ar trebui retrase.
„Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant periculos pentru sănătate”, explica conf. univ. dr. Costel Stanciu în februarie 2017.
Iar pentru ca meniul să fie complet, pe televiziuni a dat buzna şi Paul Anghel, şeful autorităţii care încă pretinde că are de-a face cu "Protecţia Consumatorului". Şi demult n-am mai "aflat" că autorităţile şi fac treaba, inspectorii verifică tot ce mişcă, iar populaţia nu trebuie să-şi facă griji referitor la ce bagă în gură.
Iar fotografia publicată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor e suficient de mică şi neclară încât să nu se vadă nici numele producătorilor care ne otrăvesc cu chimicale, nici care-s sortimentele de care ar trebui să ne ferim. Semn că baionetiştii lui Anghel veghează. Era să scriu priveghează. Iar când mai pleacă de la căpătâiul Sănătăţii pe teren, trimit comunicate sterile în care anunţă că nu ştiu câte  supermarketuri au fost amendate pentru că vindeau carne stricată. Fără a sufla o vorbă despre numele unităţilor vizitate fiindcă - ce să vezi? - aşa e legea. Şi dacă e ologită şi permite cârdăşii, de ce s-o ia careva la oblojit, nu?

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia