Tribuna
Cardul de sănătate scoate sute de lei din buzunarul medicilor de familie
Laura BUCIU
2968 vizualizari
Cardul de sănătate scoate sute de lei din buzunarul medicilor de familie
* Cititorul de card şi întreţinerea reţelei poate ajunge la 800 de lei * Banii vor fi scoşi, lunar, din buzunarul şi aşa gol al medicului de familie * Cardul de sănătate ar trebui să ne ajungă tuturor, prin Poştă, la domiciliu, în toamna acestui an *
Cardurile de sănătate produc probleme înainte de a ajunge în buzunarele sibienilor. Cartela cu cip care va ajunge şi la noi, cel mai probabil din toamnă va conţine - cel puţin teoretic - datele personale şi medicale ale fiecăruia. Medicii de familie spun, însă, că noul card va fi primit destul de dificil, atât de personal, cât şi de pacienţi. Trecerea datelor consultaţiei va face din medici IT-işti, iar pacienţii vor pierde mult timp. În plus, spun medicii de familie, cardurile vor prelua informaţia eronată care există deja în sistem şi astfel vor fi probleme în ceea ce priveşte datele personale ale posesorilor de astfel de cartele cu cip.

200 de euro, bani scoşi din buzunarul medicului

Medicii de familie contestă faptul că trebuie să achite din banii proprii cititoarele de carduri, despre care au aflat că vor costa destul de mult. „Ceea ce este foarte relevant este formularea "costurile sunt suportate de furnizorii de servicii medicale, adică de medicii de familie din bugetul de venituri şi cheltuieli sau, după caz, din venituri proprii. Adică după ce că suntem subfinanţaţi, şi informatizarea o facem din veniturile cabinetului sau din venituri proprii. Cititoarele, internetul cu bandă largă, fibra optică înseamnă costuri importante şi pentru întreţinerea reţelei. Costurile unei reţele de acest gen este între 600 şi 800 de lei pe lună pentru un cabinet”, a spus dr. Loredana Piloff, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Sibiu.

IT-ist sau medic

O altă nemulţumire a medicilor de familie este faptul că trecerea datelor în cardul de sănătate trebuie făcută tot de medic. Acest lucru se face doar cu pacientul de faţă. Trecerea datelor pe card în afara orelor de program sau fără ca titularul să fie de faţă reprezintă caz penal. Tocmai de aceea, spun medicii de familie, „înregistrarea pe card se face în timpul şi în detrimentul consultaţiei”. „În timpul consultaţiei se face scrierea pe sistemul informatic. Transformăm medicul într-un IT-ist. Înregistrarea se face în card în faţa pacientului. Dacă se face în alte condiţii este caz penal. Şi nu trebuie să uităm un lucru extrem de important pe care nu ştiu cum de nu l-au luat în calcul: aceste carduri de asigurat preiau erorile din sistemul informatic existent la momentul actual. Sistemul informatic actual este un sistem cu deosebite probleme”, a mai spus dr. Piloff.

“Stoc de sănătate” pe plastic

Cardul de sănătate este unul personalizat. Este fabricat din plastic, are CIP şi arată exact ca şi un card bancar. Doar că pe el nu vor fi găsiţi bani, ci va fi plin cu informaţii medicale: grupa de sânge, Rh-ul, date despre bolile cronice de care suferim şi posibil opţiunea de a deveni sau nu donator.
Cardul va fi folosit atât în situaţii de urgenţă, cât şi la consultaţiile medicale de rutină.
Acesta va deveni, cu timpul, monitorul serviciilor medicale de care va benefica un pacient. În el pot fi “stocate” şi vizitele la medic, reţetele primite, medicamentele prescrise şi intervenţiile în spital.
Pe card va fi scris numele, prenumele asiguratului, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat. Fiecare român care are peste 14 ani va primi cardul acasă, din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Asiguratul se va duce apoi la medicul de familie, care îl va trece printr-un dispozitiv pentru validare şi va introduce în cipul cardului datele medicale ale pacientului.
Cardul naţional de sănătate va înlocui fostul carnet de asigurat, precum şi adeverinţa prin care pacienţii dovedeau medicului de familie că îşi achită contribuţia către stat.




comentarii
11 comentarii

...cand vad ce PROSTII scrieti . A utiliza un card inseamna pentru voi sa fii specialist IT .Inseamna ca orice vanzatoare care trece cardul prin cititor este asa ceva.In ceea ce priveste dotarile , medicii uita ca au primit gratuit un laptop (performant la vremea aceea) , pe care vor continua cu inscrisurile. Chiar nu plangeti pe cine trebuie!
Cad pe spate...
22.02.2011 06:45
pe oricine sa plangeti ca are buzunarele goale DAR NU pe medicii de familie!!!
un sibian
22.02.2011 07:43
Cui nu-i convine cardul sa plece in strainatate. In toata europa de vest se lucreaza cu card.
Sibian
22.02.2011 08:52
Nu stiu de ce-i plangeti atata pe medicii de familie . La Valea - Viilor de pilda , pe langa meserie (pe care si-o fac de multe ori indoielnic!) , mai au timp berechet sa faca si politica . Medicul nostru de familie are in jur la ... 2000 de pacienti (!!??!!), dupa care castiga .... ???? . De ce sa-l plangem ? Ne plangem noi de mila , cei care nu suntem cu partidul sotului doamnei .
lucian
22.02.2011 08:54
De ce nu se fac de catre casa de asigurare de sanatate si se trimit prin posta la fiecare cetatean?
Pentru fiecare consultatie la medic pacientul prezinta cardul la fisier.
Magda
22.02.2011 09:26
Acest card de sanatate este necesar, util si eficient. Este utilizat de ani buni in SUA si Europa. Intotdeauna conservatorii retrograzi se opun noului. Cand Stevenson a inventat locomotiva, carcotasii au prevazut ca toti calatorii din tren vor orbi din cauza "iutelii". Sic!
@
22.02.2011 11:47
Dar cand vand pacientii pe mii de euro!
Galiopa
22.02.2011 11:51
Un calcul simplu. In jur de 2000 de pacienti x ...lei (stim cat) = incasari. Pentru a definitiva cardurile e simplu. Angajarea temporara a unui referend "dibaci" in tainele IT. Sa nu plangem medicii de familie fiindca nu am vazut nici unul "muritor de foame". Problema reala este ca au uitat de juramantul depus. Au pretentii, au obtinut coplata dar nu vor sa faca nimic in plus. Nu centre de permanenta, nu garzi, nimic. Nu se considera IT-isti dar casieri da, nu-i asa?
adn pt. sibieni
22.02.2011 15:21
acum ca e democratie, prost inteleasa, fiecare e responsabil, pardon se simte obligat sa-si dea cu parerea, in orice domeniu, fara sa aiba minim de habar! ori, pentru voi , onarati comentatori, boi cu clopot, scuzati expresia, bag sama ca nu stiti cam ce are da facuta un medic de familie,in situatuatia de fata: de la calcule si hartii, raportari electronice, estimari si multe altele, si in ultim rand CONSULTATIA SI GRIJA FATA DE PACIENT! MAI MULETE COMENTATI VOI!
CITITOR
22.02.2011 19:35
Domnilor si doamnelor medici nu va vaicariti ca nu meritati banii pe care ii castigati.De ce dvs.primiti in jur de 8000 lei pe luna plus alte cafele,tigari,ciocolate,flori si bani.Sunt si alte categorii sociale care muncescpe putin 8 ore si primesc 1500 de lei.De ce aceasta diferenta?
ionescu adrian
28.02.2011 15:11
Eu stiu foarte bine ce face un medic de familie.Face retete gratuite pe numele celor din familie si isi ia cele mai scumpe produse cosmetice din farmacii,da niste retete,ia niste tensiuni,au pacienti care ii deranjeaza o data pe an dar ei scriu in fisa acestora ce vor(ca ii cauta zilnic)merg la sindrofii unde mananca si beau gratis si iau nu stiu ce credite de pe urma carora mai iau niste bani.Credeti ca fac munca de teren.Nicidecum.Stau la servici 5 ore pe zi,stiu toate barfele din oras si asteapta de la toti amarati plocoane.Si nu mai faceti" boi cu clopot "pe nimeni asta dovedeste ce sunteti de fapt.Niste lipitori care traiti de pe spinarea noastra.Sa va fie rusine.
marian
28.02.2011 15:18
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA