Tribuna
PNL
Cântecele Munţilor a început în forţă: paradă a portului popular pe Bălcescu, spectacol în Piaţa Mare
Dumitru CHISELIŢĂ
1928 vizualizari
Cântecele Munţilor a început în forţă: paradă a portului popular pe Bălcescu, spectacol în Piaţa Mare
Prima zi de festival propriu-zis a celei de-a 44-a ediţie a Cântecelor Munţilor a debutat, vineri, la Sibiu, prin două evenimente care au fost deliciul publicului prezent. Tradiţionala paradă a Portului Popular, de pe strada Nicolae Bălcescu a continuat, în Piaţa Mare, cu spectacolul "O dată-n viaţă la Sibiu".

Paradă a portului popular, pe str Bălcescu

Aşa cum ne-am obişnuit, prima parte a spectacolului Cântecelor Munţilor a debutat pe str. Nicolae Bălcescu, cu Parada Portului Popular, care, a adunat, până în Piaţa mare, o parte din ansamblurile folclorice participante la festival. În compania unui număr mare de spectatori, care admirau, ascultau, cântau sau filmau, de pe pietonală, de la terase sau de la ferestre, au trecut pe rând, cu mici "pauze" de reprezentaţii folclorice, Fanfara "Neppendorfer Blaskapelle" din Turnişor, ansamblurile "Cindrelul-Junii", "Veteranii Junilor", copiii de la Şcoala de Dans "Ioan Macrea", "Ceata Junilor", toate din Sibiu, "Abraşevici" din Serbia (unul din cele mai importante din ţara vecină), "Bihorul" din Oradea, "EAK Larnaka" şi "Athanasia" din Cipru, "Ardealu" din Sibiu şi "Arcanul" din Fundu Moldovei – Suceava şi "Mărginimea" din Sibiu.
Atmosfera a fost asezonată cu baloane albe, care marcat 75 de ani de existenţă a Junilor Sibiului
Toate ansamblurile împreună cu spectatoriii, s-au adunat apoi în Piaţa Mare, în aşteptarea deschiderii oficiale.


Junii şi Silvia Macrea, decoraţi de Klaus Iohannis


La ora 19, s-a dar startul oficial al primei seri, din cele treu, a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor", ediţia a 44-a, prin cântecul-imn al festivalului, urmat de o suită d ejocuri din zona Sibiului, intrepretată de membrii ansamblului "Cindrelul-Junii", acompaniaţi de Orcheatra "Lăutarii" din Chişinău, condusă de Nicolae Botgros. A urmat deschiderea oficială a festivalului, de către Silvia Macrea, directorul festivalului şi managerul Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii" care a mulţumit atât ansamblurilor prezente la festival, Echipei TVR, tuturor spectatorilor prezenţi în Piaţa Mare, cât şi instituţiilor care au sprijinit această ediţie a festivalului: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Local Sibiu, Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cât şi Consiliului Judeţean Sibiu şi echipei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale "Cindrelul-Junii". Apoi, în aplauzele publicului, a urcat pe scenă Daniela Cîmpean, preşedintele CJS, Îmbrăcată într-un costum popular autentic, ea a urat bun venit celor prezenţi la festival, spectatori sau ansambluri sosite de pe trei continente. Ea a mai anunţat că anul acesta, Ansamblul Cindrelul-Junii împlineşte 75 de ani, de când "regretatul maestru Ioan Macrea şi-a pus în operă visul ca tradiţiile populare româneşti să fie duse mai departe peste ani de un ansamblu profesionist"

Tot Daniela Câmpean a anunţat, vineri faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut Junilor, la aniversare, un "dar special": cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti, Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. În plus, în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Silviei Macrea.
Silvia Macea a mulţumit pentru onoranta distincţie, mai ales că Cindrelul-Junii este, până acum, "primul ansamblu folcloric profesionist care a primit o distincţie din partea preşedintelui României".

Spectacol "O dată în viaţă la Sibiu", în Piaţa Mare

Sărbătoarea din Piaţa Mare a continuat cu spectacolul special "O dată în viaţă la Sibiu" cu Iuliana Tudor, în cadrul căruia muzica populară a întâlnit lumea sportului şi a muzicii uşoare, care a fost provocată să cânte şi să joace româneşte. Pe scenă au urcat Monica Anghel, Elisabeta Lipă, Marcel Pavel, Nico, Alexandra Ungureanu, Paula Seling, Viorica Macovei, Tudor Limbean, Mariana Deac, Ionuţ Dolănescu, Cornelia şi Lupu Rednic, Niculina Stoican, Florica Zaha, Petrică Mîţu Stoian, Floarea Calotă, Alexandru Pugna, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu, Irina Loghin, Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, alături de Orchestra "Lăutarii" din Chişinău şi Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului".

Programul zilei de sâmbătă, 3 august

Sâmbătă,  de la orele 10 la 11:30, în sala de sport a Cercului Militar Sibiu cei interesaţi pot participa la un atelier de dansuri româneşti şi cipriote. Apoi, de la ora 14, la Restaurantul "Cămara Boierului" din incinta hotelului Hilton se va organiza un prânz bucovinean (preţ 80 lei/persoană, rezervări la tel. 0269505600) în compania celor de la Ansamblul "Arcanul" din Fundu Moldovei şi a interpretului Călin Brăteanu. Se vor servi preparate specifice ca peşte afumat, carne cu dulceaţă de fructe de pădure, caş, şvaiţer, urdă, sarmale cu urdă în foi de sfeclă, tocăniţă de viţel cu mămăligă de cartofi, brânză frământată, salată de gălbiori marinaţi, ţuică şi prăjituri de casă sunt deliciile care fac parte din meniul bucovinean.
De la ora 19 în Piaţa Mare, va fi spectacolul folcloric susţinut de ansamblurile  "Bihorul" - Oradea, "Lanzhou" - China, "Stobi" - Macedonia, "Mărginimea" - Sibiu, "Nouvelle Époque" - Canada, "Athanasia" şi "EAC Larnaca" - Cipru, "Abrašević" - Serbia şi "Sonechko" – Ucraina.  Spectacolul e urmat de o "Seară bănăţeană" cu Ansamblul Folcloric "Timişul" - Timişoara şi soliştii: Anda Sabadoş, Mihaela Petrovici, Petrică Irimică Miulescu, Carmen Popovici Dumbravă, Stana Stepanescu, Dumitru Teleagă.

© pagina facebook Cindrelul-Junii
© pagina facebook Cindrelul-Junii
[image=146502]


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia