Tribuna
Cânt şi joc pe Hârtibaci, a XIX-a ediţie
Cânt şi joc pe Hârtibaci, a XIX-a ediţie

Lucrările la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” din  Agnita s-au terminat şi, în mod firesc s-au reluat manifestările tradiţionale printre care şi Festivalul Naţional „Cânt şi joc pe Hârtibaci”.
Spre deosebire de cele precedente, în actuala ediţie n-a mai avut loc un concurs al tinerelor talente, din cauza bugetului local, folosit pentru multele lucrări edilitare. Cu toate acestea sala de spectacole a fost plină pe tot parcursul celor două zile, în care spectatorii s-au bucurat şi au aplaudat frumuseţea cântecelor şi a dansurilor populare prezentate într-o înaltă ţinută artistică.
Deschiderea festivalului a fost făcută de cei mai mici învăţăcei ai dansului popular, care şi-au însuşit primii paşi la cursurile organizate de Asociaţia Culturală „Ilarion Cocişiu”. Aceştia au umplut scena şi au încântat publicul cu micile stângăcii şi nonşalanţa specifice vârstei.
Au urmat apoi grupurile vocale ale Casei de Cultură şi elevii Cercului de Etnografie şi Folclor de la Clubul elevilor din Agnita cu cântece şi dansuri de pe Valea Hârtibaciului, foarte bine prezentate de interpreţii profesoarei Doina Părău.
Un colaj de cântece autentice de pe Valea Hârtibaciului a fost interpretat de elevii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu” din Sibiu, clasa externă Agnita pregătiţi de prof. Florin Părău.
Ansamblul folcloric de copii „Hârtibaciul” al Casei de Cultură, s-a bucurat de aplauze pentru suitele de dansuri şi tablouri coregrafice pregătite sub îndrumarea prof. Ioan Sârbu.
Un plus de autenticitate al jocului popular le-a fost oferit agniţenilor de jucătorii din Chirpăr care au venit cu sârba, învârtita, ficioreasca şi haţegana din satul lor, învăţaţi să joace de primarul Chirion Stănuleţ.
La 35 de ani de activitate, corul Sf Nicolae, dirijat de prof. Doru Niţescu, a încântat şi a fost aplaudat pentru colindele şi pentru potpuriul folcloric de pe Valea Hârtibaciului.
Ansamblul „Cununa” beneficiarul a numeroase premii naţionale şi internaţionale, câştigate prin multă muncă, talent şi dăruire a făcut şi de această dată să răsune sala de aplauze. Au fost aplaudaţi dansatorii ansamblului şi soliştii vocali Ioana Bogdan, Sandu Petronela, Florin Părău, Radu Dragomir şi Florin Zamfir. A fost aplaudată munca prof. Ioan Sârbu care a pregătit coregrafia, a prof. Doina Părău care s-a ocupat de solişti şi a tarafului condus de Nicolae Vâştea.
Prima seară a încheiat-o îndrăgita solistă Ionela Moruţan, devenită agniţeană prin căsătorie şi primită cu dragoste de concetăţenii ei.
A doua seară a festivalului s-a desfăşurat sub genericul „Laureaţii de ieri, vedetele de azi”.
A fost un regal folcloric început de ansamblul „Cununa” din Agnita, continuat de laureaţii festivalurilor precedente; Ioana Bogdan, Radu Dragomir, Isabela Tomiţă, Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoioagă, Codruţa Rodean, Stana Stephănescu, Andreea Hoisan şi Gabriel Dumitru.
Artiştii Ansamblului profesionist „Cindrelul Junii Sibiului” au jucat şi au cântat aşa cum numai ei ştiu s-o facă, stârnind aplauzele spectatorilor. Au încântat publicul cunoscuţii şi îndrăgiţii solişti Alina Bâcă, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim şi, bineînţeles, cel mai îndrăgit agniţean Marcel Părău. Adi Neamţu a manipulat spectatorii cu taragotul lui, coborând liniştea în sală cu doine ori făcându-i să mişte pe ritmuri de joc.
Firesc, spectacolul Junilor s-a încheiat cu suita de pe Hârtibaci, care porneşte cu Rara retişană şi se încheie cu Învârtita din Ilimbav.
Un gest frumos l-au făcut membrii ansamblului care l-au sărbătorit  cu ocazia zilei de naştere, pe dansatorul Ilie Iordache, un membru al minunatei familii ce are un părinte cu suflet mare, numit SILVIA MACREA.
A fost o încheiere deosebită a unui spectacol de înaltă ţinută artistică, susţinut de oameni cu inima plină de cântece şi jocuri populare româneşti.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia