Tribuna
Scribul de marţi
CÂND (sau până când purtăm masca peste cuvinte)
Andrei ILENI
1334 vizualizari
CÂND (sau până când purtăm masca peste cuvinte)

Am ales acest titlu scurt, aproape atemporal, în urma unui dialog cu prietenul şi profesorul Ion Dur. Şi am ales să scriu articolul, eu fiind doar partea, neinterogativă, a ceea ce se spune dar nu se întrevede atunci când se întâmplă să ne întrebăm ce-şi-când.
Când te întrebi, parcă se întâmplă să fie aidoma coşmarului real printre asperităţile regândite dintr-o trezire, la fel de reală pe marginile prăpăstioase ale închipuirii. Se întâmplă, la nivel planetar. De ce se întâmplă? Nu vrem să ştim. Trăim într-o infimă (sau infirmă) "distanţare socială", când nu mai vrei să te gândeşti la orice ţi-ar trece prin minte şi să te comprimi într-o statică a resemnării. Când se întâmplă invers, în aceeaşi minte care nu mai respectă nimic, e raiul din perspectiva negaţiei purgatoriului moral.
Când ne vizitează fantomele viitorului compromis, în stare de urgenţă, este deja o întrebare prescrisă, din moment ce poporul acesta are exclusivitate repetitivă în istorie, între când şi de ce ne-am sortit în memoria tragismului.
Când: cuvânt şi expresie. Formă de decontaminare prin inexpresivitate pandemică, într-un singur cuvânt. Fals dar coerent, din moment ce totul se reinterpretează. O comprimare, la nivel naţional, sub presiunea unei rotative care tipăreşte, obsesiv, acelaşi cuvânt: manipulat, declarativ, ascuns dar nicidecum singuratic, contrariat de unii şi nedescifrat de alţii - care sunt aceiaşi - autoizolaţi în indiferenţă colectivă.
Când se întâmplă, incertitudinea se dezvăluie prin şmecherii autohtone. Când şi întâmplarea devine regulă şi când absolutul este infectat, totul se transformă în bravură, "argumentată" prin aproximarea supravieţuirii. Nici isteria nu te salvează din practicarea individualismului epidemic, deoarece şi în "vremuri bune" tâmpenia nu este un argument igienic.
Am ales cuvântul, scurt, care pentru mine a devenit blazonul din titlul acestui articol, pentru că vreodată s-ar putea să conştientizăm în ce fază ne-am aflat (cei care, efectiv, s-au vindecat!), atunci când nu se transformase în dacă...
Când se va înţelege şi ne vom înţelege "decontaminările" ciclice, care ne "contaminează" incertitudinea firească, s-ar putea ca un singur cuvânt, conspirativ deocamdată, să devină expresie de tristă vorbire: dinainte-de-când.
Când se va mai întâmpla - şi avem predispoziţia viitorului, vorbit la trecutul trucat - vom lua de la celălalt capăt ceea ce încă nu s-a terminat. Reînceputul nu devine altceva. Se întâmplă să fim altfel şi niciodată la fel (sau aidoma?) ca dinainte de când...

comentarii
1 comentarii

E scris adânc, combate bine. De un real folos pentru cititori. Bietul Platone!
06.04.2020 23:50
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia