Tribuna
PNL
Calea Dumbrăvii, transformată în arteră de circulație smart cu 22 milioane lei. Primăria Sibiu a obținut finanțare europeană
Sorana MAIER
3233 vizualizari
Calea Dumbrăvii, transformată în arteră de circulație smart cu 22 milioane lei. Primăria Sibiu a obținut finanțare europeană

Calea Dumbrăvii din Sibiu va fi prima arteră de circulație smart, ce va avea o bandă specială destinată transportului în comun, va avea piste de biciclete moderne și multe spații verzi și de relaxare.

Primăria Sibiu a obținut finanțare în valoare de aproape 22 de milioane de lei pentru proiectul de remodelare a străzii Calea Dumbrăvii într-o arteră de circulație smart, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș, contractul fiind semnat de primarul Astrid Fodor și directorul ADR Centru, Simion Crețu. 

“Este primul proiect din Regiunea Centru care obține finanțarea pe Axa mobilității urbane și este prima stradă din Sibiu care va avea bandă dedicată pentru transportul public. Sibiul are puține bulevarde cu lățime mare, care să ofere spațiul necesar pentru astfel de dezvoltări, dar acolo unde este posibil vom realiza îmbunătățiri pentru o mai bună mobilitate”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este finalizat, în prezent este în lucru proiectul  tehnic, pasul următor fiind contractarea execuției lucrărilor propriu-zise.

”Începem procesul de contractare pentru proiectele care au ca obiective acțiuni din cadrul strategiilor locale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în municipiile reședință de județ. Este oarecum normal să începem cu Sibiu, deoarece primele două contracte REGIO din țară au fost semnate pentru obiective din județul Sibiu, iar în acest municipiu conceptul de îmbunătățire a mobilității urbane este intens promovat. Acum, edilii investesc fonduri europene nerambursabile prin programul REGIO pentru una din componentele planului de mobilitate urbană durabilă, Calea Dumbrăvii fiind una dintre cele mai circulate artere din orașul de pe Cibin. La nivelul Regiunii Centru avem depuse 25 de cereri de finanțare în valoare totală de peste 1,2 miliarde lei pentru reducerea nivelului de poluare în municipiile reședință de județ și avem în lucru, spre contractare, 15 proiecte, care solicită aproximativ 600 milioane lei, ca fonduri nerambursabile. Alte 8 cereri de finanțare, ce necesită peste 410 milioane lei, sunt în proces de evaluare. Pe de altă parte, în municipiul Sibiu se investesc deja sume importante în reabilitarea termică și modernizarea multor unități de învățământ, dar și în unitățile medicale, valoarea totală a proiectelor REGIO de care vor beneficia sibienii, derulate de administrația publică locală, fiind de peste 80 milioane euro, ținând cont de proiectele deja semnate și cele care se vor semna în scurt timp”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

Moblitate crescută prin banda dedicată transportului public

Pe tronsonul dintre Siretului și bulevardul Mihai Viteazu  vor fi  modernizate cele două benzi de circulație pentru autovehicule, traficul desfășurându-se în sens unic, dinspre strada Siretului spre bulevardul M. Viteazu. În plus va fi amenajată o bandă specială, separată, pentru transportul public, cu circulație dinspre bulevardul Mihai Viteazu spre strada Siretului. În sensul dinspre strada Siretului spre bulevardul Mihai Viteazu, autobuzele vor utiliza sensul normal de circulație, alături de autovehicule, pe cele două benzi de trafic.

Stațiile de autobuz de pe această stradă vor fi de asemenea reamenajate prin proiect.

 

Piste sigure pentru biciclete

Pe întreaga lungime a străzii care face obiectul proiectului, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș,  se va amenaja o pistă pentru biciclete în ambele sensuri. Aceasta va avea o lățime de 2,5 metri și va fi separată de calea de rulare a autovehiculelor prin borduri și o zonă verde, iar de trotuar va fi separată prin borduri. Pistele astfel amenajate pe o lungime de 2,4 km, vor fi sigure pentru utilizatori și vor încuraja utilizarea acestui mijloc de transport. Pe stradă vor fi amenajate și rastele pentru parcarea bicicletelor, potrivit unui comunicat al Primăriei Sibiu.

 

Mersul pe jos încurajat prin amenajarea trotuarelor și zonelor verzi

Pe lângă utilizarea transportului public sau a bicicletei ca mijloace de transport, este încurajat și mersul pe jos prin amenajarea trotuarelor cu o lățime între 2 și 2,5 metri pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Acestea vor fi mărginite de un spațiu verde cu gazon și arbuști ornamentali. Pentru a completa dotările pentru calea pietonală se vor amplasa bănci și coșuri de gunoi.

 

Traficul auto se va desfășura în același sens ca și până acum, pe tronsonul dintre strada Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se va circula în sens unic, spre bulevardul Mihai Viteazu, iar pe tronsonul dintre strada Siretului și strada Ludoș se va circula în dublu sens

Aproximativ 270 de locuri de parcare vor fi amenajate de-a lungul străzii.

Proiectul include și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea unor corpuri de iluminat eco-eficient cu LED.

comentarii
6 comentarii

Intai invatati sa construiti "smart". Cu modificarile facute in ultimii ani (de pe vremea fostului primar) Calea Dumbravii se indreapta "pas cu pas" spre dezastrul pe care il vedem si pe alte strazi relativ mari ale Sibiului. Dupa ce ati inghesuit si ceea ce nu au reusit sa inghesuie comunistii (cu asta va puteti lauda, i-ati depasit la inghesuiala pe metru patrat), veniti sa ne spuneti baliverne despre "smart" si "dezvoltare sustenabila". Ori nu stiti ce inseamna aceste cuvinte, ori sunteti de-a dreptul rau intentionati si faceti voia unor "investitori" in detrimentul nivelului de trai in oras.
2cents
12.12.2019 21:58
Mare prostie este sensul unic de pe Dumbrăvii!
B.Utoru
13.12.2019 08:42
daca sinteti smart cu 22 de milioane puteti largii soseaua
puteti planta DECIT niste copaci,etc etc
sinteti tare smarti !
adi3
13.12.2019 12:51
e fff bine pt locuitorii caii dumbravii cu sens unic- atunci cand Calea Dumbravii era sosea de centura nu se gandea nimeni la disconfortul creat......
maria
13.12.2019 13:25
@maria - "cand Calea Dumbravii era sosea de centura" era asa pentru ca Sibiul nu avea sosea de centura. Ce se puteqa face atunci diferit oare? Sibiul nici nu are prea multe stradute, totul a fost construit fara pic de viziune. Nu erau variante pentru traficul extern pana nu s-a construit centura. Asa ca nu reusesc sa inteleg care e problema dvs.
2cents
14.12.2019 21:38
Problema mea a fost de supravietuit traficului infernal ziua si mai ales noaptea(zgomot,poluare) .Problema mea este ca au fost trepidatii asa de puternice incat au provocat fisuri care necesita reparatii anuale ale caselor expuse.Problema mea este ca valoarea impozitului nu s-a modificat,s.a.m.d.
maria
14.12.2019 22:57
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia