Călătorie impresionantă în Nepal, surprinsă în fotografii de exploratorul Dan Tarcea

Acasa >

Articol

Dan Tarcea este cunoscut atât pentru fotografie cât și pentru fascinantele călătorii pe care le face în jurul lumii. Joi seara, la Biblioteca ASTRA, sala American Corner acesta a prezentat în cadrul unei proecții fotografice, imagini pe care le-a surprins în Nepal, un colț de lume special, situat în sudul Asiei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Prietenii și apropiații lui Dan Tarcea au luat parte la eveniment, curioși să vadă ce a mai imortalizat fotograful excursionist și să îi asculte poveștile. Aventura a început în capitala aglomerată, Kathmandu, unde, în ciuda traficului intens și a haosului tipic orașelor asiatice, nu mașinile sunt cele care domină, ci motocicletele și scuterele. O lume în continuă mișcare, unde tradițiile și modernitatea sunt aparte.

„Am mers la Stupa, cel mai vizitat loc din Kathmandu. În jurul lui sunt 147 de nișe în care sunt 4-5 locuri pentru rugăciuni. Tibetanii se învârt în jurul unui zid și fac plecăciuni ore în șir”, a povestit Tarcea.

Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să fie pregătiți să plătească o taxă, chiar și pentru a ajunge pe vârful unui munte. Este o practică comună în Kathmandu, unde totul are un preț, inclusiv accesul la locuri sacre. Tot  în Kathmandu religia budistă nu este singura tolerată, iar clopotele nu lipsesc din cultura lor.

Maimuțele hoțomane

Un alt loc impresionant vizitat a fost Temple Monkey, situat pe un vârf de munte. Acest templu tibetan este înconjurat de o mănăstire și un mini-orășel, dar ceea ce îl face cu adevărat special sunt maimuțele, care, nu doar că sunt foarte numeroase, dar sunt și hoțomane.

Familiile vin aici cu copiii pentru a participa la cultul religios și pentru a se bucura de peisajul montan, în timp ce maimuțele se strecoară printre turiști „furând” orice obiecte lăsate nesupravegheate. Dan Tarcea spunea că una dintre maimuțe, într-un moment de neatenție, i-a furat unui coleg de-al său sticla de cola.

Oamenii de aici sunt, de obicei, optimiști, cântă și își trăiesc viața în pace, deși condițiile de trai pot fi extrem de dure: „Este interesant să le vezi cultura, ei se bucură de viață, cântă și se simt bine. Doar că rata de viață la ei este de 45 de ani, pentru că foarte mulți mor de frig”, a explicat fotograful.

Viața în Nepal este destul de ieftină, cu doar 10 dolari poți savura o masă copioasă, mult mai ieftină decât în majoritatea restaurantelor din Europa.

 

Autor
17 ianuarie 2025 la 13:29

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
(FOTO) Cei mai buni sportivi, antrenori și echipe din sezonul 2022/2023, premiați cu peste 200.000 de lei de Primăria Sibiu
Peste două sute de mii de lei au fost alocați pentru elita sportului din municipiul Sibiu. Festivitatea a...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Port popular și fanfară. Tradițiile săsești au prins viață la Parada Maifest
În weekend a fost din nou sărbătoare la Sibiu datorită tradiționalei parade Maifest, un eveniment care are loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Două mașini s-au ciocnit pe strada Luceafărului din Sibiu
Un accident s-a produs luni seara în municipiul Sibiu, la intersecția străzilor Luceafărului și Corneliu Diaconovici.  „În timp ce...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Finala de pe ”Francisc Neuman”, a treia pentru o echipă sibiană. Aradul, în premieră gazda ultimului act al Cupei României
FC Hermannstadt dispută pentru a doua oară finala Cupei României, după cea din 2018, pierdută cu 2-0 în...
Actualitate
2 min de citit