Tribuna
Cabana Valea Oltului, Curmătura, Hanul Săliște și altele - în imagini rare de dinainte de 1989
Cabana Valea Oltului, Curmătura, Hanul Săliște și altele - în imagini rare de dinainte de 1989

În România de dinainte de Revoluție, politica partidului și statului în domeniul turismului  era  ˝înfăptuită˝  de Ministerului Turismului, iar activitățile acestuia se desfășurau, între altele, prin oficii locale, celebrele Oficii Județene de Turism (OJT). Potențialul uriaș al Sibiului nu a fost niciodată ignorat, indiferent de tipul de guvernare a țării. Spre exemplu, în 1982, OJT Sibiu (director Vasile Brumar), administra nu mai puțin de 44 de unități și trei stațiuni (Păltiniș, Ocna Sibiului și Bazna). Tuturor acestora li se adăugau, însă, facilitățile deținute de alte organizații, cea mai importantă dintre acestea fiind, cu siguranță, cooperația.

Multe dintre obiectivele de atunci sunt și astăzi în memoria sibienilor trecuți de prima tinerețe, chiar dacă peste o parte dintre ele timpul a trecut nemilos. 

Platforma sibienii.com a scris despre câteva dintre localurile populare în trecut (articol accesibil aici) menționând și două  dintre cele mai cunoscute dispariții : Cabana Valea Oltului și Hanul Săliște. În arhiva Tribuna există  fotografii cu acestea din diferite momente ale existenței lor.

Spre exemplu, la finalul anului 1988, Cabana Valea Oltului (situată pe Valea Oltului, la  30 de km de Sibiu) anunța că se apropie de depășirea planului (117 %  pe primele 10 luni). Devenea, astfel, o candidată serioasă la un nou titlu de fruntaș în întrecerea socialistă (deținut deja timp de trei ani la rând).

Dispărută astăzi,  Cabana Valea Oltului  dispunea în 1988  de 120 locuri în restaurant, 60 locuri pe terasă şi  30 locuri la barul de zi. Avea  80 locuri de cazare, dintre care jumătate în căsuțe. 

În anii ´70 Cabana Valea Oltului se lăuda cu preparatele sale din miel (la cuptor sau papricaș) cu mămăligă – specialitatea casei.

Cabana Valea Oltului a fost construită în anul 1963, iar după Revoluție a trecut, ca multe alte astfel de obiective, prin momente agitate - schimbări de administratori și de proprietari și scandaluri. În cele din urmă a dispărut cu totul, locul său fiind astăzi gol.

Hanul Săliște a  devenit celebru  plecând de la cabana cu același nume. În timp, acolo s-au construit spații de cazare, s-au extins suprafețele și s-au amenajat facilități suplimentare. Tribuna scria în 1978 despre noul motel: 

˝ Cabana Săliște s-a îmbogățit! Adică pe lângă cele 60 de căsuțe știute, ˝ plantate ˝ cu gust sub poala dealului, a mai apărut,  în același cadru natural, un motel  (capacitate 80 de locuri)  fermecător ca linie de construcție și confort care va fi dat în folosință la 1 iulie ˝- scria pe 6 aprilie 1978, Tribuna.

Astăzi, ruinele din dealul Aciliului  confirmă existența Hanului Săliște, iar presa vremii face, prin zeci de articole, dovada existenței unui renume real. De altfel, prin amplasarea sa pe un drum intens circulat, Hanul Săliște reușea să atragă un număr impresionant de clienți. În extrasezon media clienților în restaurant era de 1000 de persoane zilnic, iar în sezon numărul se dubla. Nu puțini sibieni  ˝fugeau”  la Săliște cu gândul la mâncarea bună, la scoverzi și gogoși.

Cabana Poiana Neamțului aparținea, înainte de 1989, la rândul său de OJT. O regăsim, complet schimbată față de dezvoltarea pe care a cunoscut-o astăzi, în imagini surprinse de Fred Nuss în anii 1968 și 1976.

Și Cabana Curmătură s-a schimbat mult. A fost construită la începutul anilor ´60 și a aparținut pe atunci de IBC Păltiniș -  Întreprinderea Balneo-Climaterică Păltiniș. Introducerea  curentului electric , în august 1962, este surprinsă de Flacăra Sibiului.

Fântânița Haiducului are un loc special în amintirile sibienilor. Cumva, acolo se mai găsea câte un pachet de BT, se mai putea bea un Pepsi... În 1984, Tribuna descria unitatea aparținând Cooperației : ˝  Cochetă, bine aprovizionată şi beneficiind, pe lângă hotel, de restaurant cu terasă, salonaş, braserie şi bar de zi (cu discotecă, orgă de lumini, orar 15—23 ) ˝.

Tot de UJCOOP aparținea și Complexul  ˝ Dacia ˝, din Agnita, o clădire care există și astăzi fără ca ea să mai ofere servicii de cazare. Tribuna anunța în 1978 că  ˝ Dacia ˝  va dispune de < autoservire cu 120 locuri la mese şi un restaurant cu 132 locuri; un modern magazin alimentar cu autoservire; un magazin de desfacere a produselor de sticlărie şi menaj; un magazin de desfacere a produselor textile, încălţăminte, confecţii, tricotaje şi mercerie-galanterie; un hotel cu 55 locuri de cazare>. Ceea ce s-a și întâmplat,  în ianuarie 1979.

Fostul OJT Sibiu a fost divizat după 1989. Una dintre cele mai mari societăți desprinse a fost CIBINUL SA care, la rândul sau, a fost împărțită, în 1996, în alte 10 firme. Între acestea din urmă – una  care a preluat Hotelul Bulevard, Bufnița și Unicum, cabanele Arpas și Valea Oltului, una care a preluat Stațiunea Ocna Sibiului (baza de tratament), una care a preluat Miercurea Băi, una care a preluat Han Dumbravă, alta campingul Dumbravă, alta Cabana Valea Aurie și așa mai departe. 

Nicolae EREM

.Cabana Curmătura în 1965
Cabana Curmătura în 1965
.Complexul Dacia în Agnita în publicația România pitorească din anul 1979
Complexul Dacia în Agnita în publicația România pitorească din anul 1979
.Fântânița Haiducului în 1978
Fântânița Haiducului în 1978
.Fântânița Haiducului în Almanahul Turistic din 1978
Fântânița Haiducului în Almanahul Turistic din 1978
.Hanul Săliște în Tribuna din 1978. Colecția Bibliotecii ASTRA
Hanul Săliște în Tribuna din 1978. Colecția Bibliotecii ASTRA
.Poiana Neamțului în Tribuna din 1976. Colecția Bibliotecii ASTRA
Poiana Neamțului în Tribuna din 1976. Colecția Bibliotecii ASTRA
.Poiana Neamțului surprinsă într-un fotomontaj de Fred Nuss, în 1968. Colecția Bibliotecii ASTRA
Poiana Neamțului surprinsă într-un fotomontaj de Fred Nuss, în 1968. Colecția Bibliotecii ASTRA
.






comentarii
6 comentarii

foarte interesanta prima poza . cu automacaraua
01.08.2024 10:09
Un articol frumos care ne aduce din nou aminte de ce cabane si popasuri care au fost pe vremuri und mergeam duminica (cand aveam "numar" si benzina") .
LAE
01.08.2024 11:53
Aici gasea nomenclatura de partid tigari din import, pepsi-cola si multe alte produse care nu se gaseau in oras la restaurante sau prin alimentare.
newman
01.08.2024 14:21
01.08.2024 18:09
La Fantanita Haiducului se gaseau si semicurse ruseti (sovietice) dar numai cine era cineva.
LAE
01.08.2024 18:15
Îmi amintesc ce bun era Pepsi pe vremea aceea. Ce bem acum e un fel de Sicola chiar mai rău...
03.08.2024 09:24
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu