Tribuna
PNL
Cabana lui Noica, de la Păltiniş, pe cale să devină monument istoric
Andra MARINESCU
7496 vizualizari
Cabana lui Noica, de la Păltiniş, pe cale să devină monument istoric
Filosoful sibian Constantin Noica şi-a trăit ultimii patru ani de viaţă la cabana sa din Păltiniş, unde şi-a găsit refugiul şi inspiraţia pentru a continua să scrie. Nici astăzi, după circa trei decenii de la moartea sa, acea locuinţă nu a fost părăsită, în ea petrecându-şi câteva zile pe lună sau săptămână şi actualii scriitori, îndeosebi tinerii doctoranzi, care îşi scriu lucrările de diplomă sau traducerile. Pentru a o pune în valoare şi conserva cât mai bine, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu a decis să urmeze toate procedurile pentru a o clasa ca monument istoric.

Între verdeaţă, brazi şi linişte, a ales Constantin Noica să îşi petreacă ultimii ani de viaţă. Filosoful a reuşit să fie un exemplu pentru tinerii care, astăzi, vin în cabana sa din Păltiniş, unde îşi leagă inspiraţia de condei.

Fundaţia Humanitas, proprietarul

Pentru ca valorile culturii române să dăinuie peste ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu a decis să claseze cabana lui Noica drept monument istoric, să fie protejată potrivit regulilor specifice. Cabana în care a locuit filosoful face parte din fostele vile ale Oficiului Judeţean al Turismului de la Păltiniş, devenind proprietatea lui Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al SIBEX. Acesta a acceptat să vândă, în anul 2000, Fundaţiei Humanitas-Aqua Forte Vila 12, în urma unei conversaţii telefonice cu Gabriel Liiceanu, care i-a explicat că vrea să păstreze amintirea lui Noica acolo.

Deocamdată, pregătiri cu actele

"Împreună cu Fundaţia Humanitas, lucrăm la dosarul de clasare a casei lui Constantin Noica de la Păltiniş unde a şi trăit ultimii ani din viaţă. Suntem încă în faza de strângere a actelor necesare, dar sperăm ca în anul următor să finalizăm procedura, iar ordinul de clasare să fie publicat în Monitorul Oficial", a declarat, pentru TRIBUNA, Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.
Printre casele în care au locuit mari personalităţi ale judeţului, care au devenit monumente istorice, se numără casa lui Gheorghe Lazăr de la Avrig, casa lui Axente Sever din Axente Sever, a lui Emil Cioran, Octavian Goga şi Daniel Popovici Barcianu, de la Răşinari, a baronului Samuel von Brukenthal din Nocrich şi a lui Stefan Ludwig Roth din Mediaş.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica