Tribuna
PNL
Cărţile electronice de identitate se amână doi ani
Rareș BIŢU
827 vizualizari
* deşi trebuiau introduse de la 1 iaunarie 2009, vor apărea doar în ianuarie 2011 * autorităţile locale trebuie să se doteze cu aparatură care să permită folosirea acestor documente *
Românii vor avea cărţi electronice de identitate doar de la 1 ianuarie 2011, după ce Guvernul a amânat cu doi ani proiectul, din lipsa aparaturii şi a echipamentelor de care este nevoie.
"Executivul a amânat astfel cu 2 ani introducerea cărţii electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP)", se arată într-un comunicat al Guvernului. Practic, tehnologia actuală a SNIEP nu permite actualizarea în timp real a datelor personale, iar nivelul de aplicabilitate al actualului sistem nu mai poate fi extins şi nu poate fi folosit pentru cărţile electronice de identitate.
Din 1 iulie 2010, se va realiza platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate.
De asemenea, noua lege stabileşte termene exacte până la care autoriăţile locale şi centrale, dar şi serviciile descentralizate judeţene au obligaţia să se doteze cu echipamentele şi programe informatice pentru ca românii să poată folosi fără restricţii cartea electronică de identitate.
Aceste echipamente trebuie să există până la 31 decembrie 2012 în toate municipiile reşedinţă de judeţ, până la 31 decembrie 2013, în celelalte municipii şi oraşe şi până la 31 decembrie 2014, în comune.
În plus, gestionarea cărţii electronice de identitate presupune realizarea Centrului Naţional Unic de Personalizare a Cărţilor Electronice de Identitate, o infrastructurăpentru serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
Pentru prima dată, introducerea cărţii electronice de identitate a fost prevăzută pentru data de 1 ianuarie 2003. Apoi, în 2004, termenul a fost amânat până la 1 ianuarie 2006, pentru ca în 2005, termenul pentru introducerea cărţii electronice de identitate să fie amânat din nou pentru 1 ianuarie 2009.
Cartea electronică de identitate va cuprinde, pe lângă informaţiile obişnuite şi date biometrice, de genul amprentei, scanării retinei, etc.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia