Tribuna
SEVIS
Bugetul Sibiului și al județului pentru 2021 au fost aprobate. Primarul Astrid Fodor acuză consilierii USR Plus de demagogie: „Să fii consilier local și tu să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație?!”
Sorana MAIER
1546 vizualizari
Bugetul Sibiului și al județului pentru 2021 au fost aprobate. Primarul Astrid Fodor acuză consilierii USR Plus de demagogie: „Să fii consilier local și tu să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație?!”

Municipiul Sibiu și județul Sibiu au de joi bugetele aprobate pentru anul 2021, după ce consilierii locali și cei județeni s-au reunit în ședințe pentru votarea proiectelor de buget.

Bugetul Sibiului pentru 2021, de 994.944.510 lei, din care 445.959.630 lei la secțiunea de funcționare și 548.984.880 lei la secțiunea de dezvoltare, este cel mai mare buget al Sibiului din ultimii ani.

Înaintea votului însă, a avut loc un schimb de replici și luări de cuvânt după intervenția consilierilor USR, care au acuzat lipsa unei dezbateri reale pe marginea bugetului. În replică, primarul Sibiului a răspuns că întreaga procedură a respectat legislația, iar consilierii USR nu cunosc proiectele Sibiului.

Practic, consilierii locali au discutat înainte, în comisii, nemulțumirile lor legate de dezbaterea proiectului, au decis că pe viitor vor schimba procedura și, deși lucrurile erau lămurite, un consilier al USR PLUS a ținut să ia cuvântul pe această temă. Primarul Sibiului și consilierul PSD Cătălin Stanciu au lăsat de înțeles că această tactică a fost una cu o tentă demagogică.

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul USR PLUS Ionuț Ghișe.

„Noi, grupul consilierilor locali USR PLUS vrem să transmitem câteva chestiuni, în speranța că de anul viitor lucrurile se vor desfășura un pic altfel. Primul lucru este referitor la dezbaterea proiectului de buget. Din păcate, trebuie să spunem lucrurilor pe nume și anume că nu a existat o dezbatere reală asupra propunerilor de buget, constrângerea legală ca proiectul să stea 15 zile în dezbatere publică a fost, din păcate, doar bifată, ca să fie, așa cum de altfel aflăm și din raportul consultării publice, pus la dispoziție de Direcția economică, unde au fost înregistrate doar 25 de propuneri, intervenții. Considerăm că nu este îndeajuns un simplu comunicat pe site-ul Primăriei și atât. Noi ne dorim să fie în viitor o altă abordare, propunem o comunicare mai bună, transparentă și reală cu asociațiile Sibiului, cu cetățenii, cu societatea civilă în generală, ar trebui să fie o comunicare bilaterală adevărată, eventual o dezbatere extinsă pe mai multe zile, chiar pe secțiuni. Din  păcate, anul acesta, totul a fost „pe repede înainte”, iar această abordare ar fi bine să se schimbe de anul viitor”, a spus Ghișe.

Consilierul USR s-a plâns și de forma proiectului de buget, de faptul că nu pot primi un proiect în format Excel, că sunt 400 de pagini, care sunt greu de parcurs fără un motor de căutare. Ionuț Ghișe a acuzat faptul că zecile de propuneri de proiecte pentru buget trimise de consilierii USR PLUS au fost ignorate, respinse sau amânate și foarte puține dintre ele au fost luate în considerare.

I-a răspuns primarul Sibiului, Astrid Fodor, care a declarat că proiectul a fost pus în dezbaterea Consiliului Local cu respectarea tuturor procedurilor și a termenelor prevăzute în legislația incidentă, despre comunicarea care a fost făcută prin media, inclusiv prin intermediul adreselor de email către cei abonați la newsletter-ul Primăriei.

„Este un buget generos, cu 15% mai mare decât bugetul anului trecut; creșterea se datorează în primul rând obiectivelor care sunt finanțate din proiecte din fonduri europene nerambursabile. Și ceea ce este cel mai important este că proiectul de buget este un proiect de dezvoltare. 55% din sume se duc către dezvoltare și 45% către funcționare. Ceea ce cred eu că este îmbucurător este că 42% din venituri sunt venituri proprii ale municipiului Sibiu. Dacă vorbim de excedentul de 29% acest reprezintă ceea ce nu s-a cheltuit anii trecuți. Au fost colectate într-un fond pentru finanțarea unor investiții semnificative. Ar fi fost mult mai simplu să cheltuim acești bani pe tot felul de lucruri mai puțin importante, să nu le zic nimicuri, am considerat că este mult mai important ca din aceste sume să facem investiții mari, semnificative, care sunt în beneficiul majorității cetățenilor din acest municipiul”, a spus Astrid Fodor.

Și Cătălin Stanciu, consilier local PSD, l-a acuzat pe Ghișe că vorbește de conceptul de repede-înainte, dar de fapt acest lucru ar fi fost provocat de actuala guvernare și că nu își avea rost luarea lui de cuvânt.

„Momentul nemulțumirii pe care cu toții l-am exprimat în comisie credeam că l-am depășit. Legat de acest repede înainte de care pomeneați dvs., domnule Ghișe, vreau să vă aduc aminte că faceți parte dintr-o formațiune politică care se află la guvernare încă de anul trecut, iar acest proces pe repede înainte se datorează formațiunii politice din care faceți parte alături de celălalt partid din care faceți parte. Nu puneți în cârca altora acest repede înainte”, a spus Stanciu.

Stanciu a spus că au discutat în comisie și că nu era necesar să reia discuția în plenul ședinței, cât timp ei le-au clarificat în ședință.

„Nu era necesar, dar unii așa consideră: e bine să vorbim. E de multe ori multă demagogie în ceea ce vorbim... De exemplu, eu mi-aș fi dorit ca înainte să ne trimiteți cele 44 de propuneri să citiți măcar comunicatele de presă pe care le dăm tot la două zile. Și ați fi știut că 14 dintre proiecte sunt cuprinse deja, nu numai în buget, sunt deja în derulare! Să fii consilier local și tu să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație?! Dacă nu citiți comunicate, puteați să veniți să ne întrebați. Dar să trimiteți propuneri care deja sunt implementate, sunt comunicate, nu doar că știm noi aici un grup de oameni, plus altele care nu au legătură cu realitatea!”, a spus primarul Astrid Fodor.

Ghișe a reîntărit că este vorba despre schimbarea modalității de consultare a bugetului.

 

Bugetul județului Sibiu

Consilierii județeni au votat joi și bugetul județului Sibiu.

În anul 2021, cheltuielile totale ale bugetului judeţului Sibiu propuse spre aprobare sunt de 508.105,98 mii lei, din care: 224.221,57 mii lei pentru secțiunea de funcționare, reprezentând 44,13 % și 283.884,41 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare, reprezentând 55,87 %

Veniturilor totale ale bugetului judeţului Sibiu pe anul 2021 sunt în cuantum de 475.026,16 mii lei.

„Diferenţa între veniturile totale şi cheltuielile totale în sumă de 33.079,82 mii lei reprezintă eventual deficit al secțiunii de dezvoltare la sfârșitul exercițiului bugetar 2021, pe care-l propunem să fie finanţat din excedentul bugetar al anilor precedenţi”, prevede proiectul de buget.

Programul de investiții publice a fost elaborat și fundamentat în concordanță cu strategia de dezvoltare a Județului Sibiu, fiind incluse obiective de investiții pentru care sunt asigurate integral sursele de finanțare din bugetul local – excedentul bugetar al anilor precedenți, bugetul de stat – fonduri guvernamentale, precum și din fonduri externe nerambursabile.

În ceea ce privește investițiile de la Aeroportul Internațional Sibiu, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a spus că se va concentra pe construirea terminalului CARGO, așa cum a fost solicitat și de Comandamentul NATO.


comentarii
10 comentarii

Dar sa fii primar la al doilea mandat si sa-ti bati joc de alrgatori, cum e?
08.04.2021 18:59
Hai ca te punem de maine primar. Sa vedem ce faci? La palavrageala suntem "number one".
RRA
08.04.2021 19:22
Much ado about nothing! Vorbesc useriștii să nu adoarmă! Penibili!!!
Gica
08.04.2021 20:35
Hai, prietene, ca am dreptate! Gandeste-te doar la taxa de salubritate si apoi vorbeste! Nu-mi doresc sa fiu priar! Sunt un om mult prea cinstit si corect pt. asa ceva!
@RRA
08.04.2021 23:22
Primarita noastra este tot mai penibila! Din pacate, a dat o lovitura mortala FDGR-ului. Este diferenta de multe clase intre ea si domnul K. Johannis. La alegerile viitoare nu vor mai avea nicio sansa (eu am votat sistematic cu FDGR-ul de cand au aparut pe liste)... :( Daca aveam primar de la USR, se pare ca era mult mai bine pentru sibieni, se simte asta!
Sibian
09.04.2021 04:39
Păi la Blaga useriștii numai au copiat, nu au învățat să își facă și ei temele cumsecade. Ce să la ceri, altceva decât copy paste nu știu, sau nu înțeleg și când nu înțeleg zbiară! Hoțul și prostul strigă hoții și își etalează prostia în toată splendoarea doar doar le va plânge cineva de milă și îi va compătimi. Faceti-va temele bine, puneți și citiți comunicatele primăriei că vă plătim din banii noștri nu pentru istericale ci să faceți treabă profesionistă.
Petru
09.04.2021 07:22
USR /PLUS devine pe zi ce trece un cancer ce cuprinde tot mai mult, institutiile statului. Mincinosi, hoti, deontologi, neomarxisti nesimtiti...cam la atat se rezuma calitatea umana a celor din alianta USR/PLUS.
E condusa de un individ penal, Dan Barna acuzat ca a furat fonduri europene si de un linge blide Dacian Ciolos ( ce nume predestinat , te duce instantaneu cu gandul la ciolan si ciordeala). Ciolos este cel care pe vremea lui Ceausescu, pe cand facea armata la Securitate ( acolo ajungeai doar daca aveai pile imense, parinti in Securitate sau unchi, matusi etc) statea de paza, in fata casei dizidentei Doina Cornea, in Cluj, care primise arest la domiciliu dupa ce a transmis o scrisoare catre Europa Libera.
Astia sunt oamenii noi? Atei convinsi plini, de tupeu infect!!!!!
Cancerul USR/PLUS
09.04.2021 08:59
Las ca-s buni FDGR-ul si frau Astrid... Toti cu putin peste 18 ani....
09.04.2021 15:35
nu stiti cine-i ghise?din poiana sibiu?
asta ii in stare so ingroape pe mamasa in sicriu fara haine ca vlad vasile votculrescu
decit niste useristi plusminus
09.04.2021 17:06
Despre PROTESTE nimic?
10.04.2021 20:35
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia