Tribuna
Bugetarii din Sibiu nu primesc, deocamdată, vouchere de vacanţă
Andra MARINESCU
10306 vizualizari
Bugetarii din Sibiu nu primesc, deocamdată, vouchere de vacanţă

În perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, instituţiile publice şi centrale ar trebui să acorde angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, după ce reprezentanţii Ministerului Turismului au modificat OUG nr. 8/2009.

  • „După 8 ani, statul acordă aceste drepturi angajaţilor din sistemul public central şi local şi venim cu un proiect de modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 8/2009. Mai exact, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, autorităţile publice locale şi centrale, precum şi companiile de stat la care statul este acţionar majoritar au obligaţia să acorde indemnizaţia sau prima de vacanţă sub formă de vouchere în valoare de 1.450 de lei”, a declarat Mircea Titus Dobre, la Palatul Victoria în urmă cu câteva zile.

Bugetarii din Sibiu nu vor beneficia, însă, deocamdată, de această facilitate, pentru că nu au fost bani prevăzuţi în buget la începutul anului.

 

Lege este, nu sunt bani

 

Legea e lege, dar bani nu sunt, aşa că bugetarii aşteaptă vremuri mai bune, care pot veni la o eventuală rectificare bugetară. Până atunci, dacă şi-au strâns bani, pleacă în vacanţă, dacă nu, stau acasă. Am luat instituţiile publice din Sibiu la rând şi nu am găsit vreuna care să aibă prinsă în buget suma necesară acordării acestei facilităţi.

  • „Deocamdată, nu. Poate la o rectificare bugetară, dacă vor fi bani prevăzuţi pentru acest lucru”, a spus Ioana Căpăţână, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sibiu.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă, reprezentanţii instituţiei au prevăzut această facilitate atunci când au transmis date pentru rectificarea bugetară la Inspecţia Muncii, din cadrul Ministerului de resort. Dar, deocamdată, nu sunt bani. Nici la Casa de Pensii nu s-a auzit de vouchere, nici la Finanţe sau la Spitalul Judeţean.

Doru Hanciu, liderul de sindicat al angajaţilor din Primăria Sibiu spune că există posibilitatea ca aceste vouchere să fie acordate.

  • „Încă nu ştiu nimic. Din ce am auzit, există speranţe, dar pentru august, poate septembrie, după rectificarea bugetară”, a spus Hanciu.

 

Mai multe instituţii îşi pun speranţele în Consiliul Judeţean

 

Mai multe instituţii aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu îşi pun speranţele în rectificarea bugetară. De exemplu, Ștefan Ciprian Anghel, directorul Complexului Național Muzeal ASTRA, speră să îi poată răsplăti pe angajații săi cu aceste vouchere, pentru că – spune el – au contribuit la rezultatele foarte bune ale instituției pe care o conduce.

  • “Acum, noi așteptăm reglementările. De la Consiliul Județean pleacă totul, dar bineînțeles că o să le dăm tichete angajaților, dacă o să avem fondurile necesare, pentru că merită. Rezultatele Muzeului ASTRA sunt din ce în ce mai bune și se datorează tuturor angajaților, nu doar conducerii”, a explicat acesta.

Aceeași situație este și la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, dar și la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

  • “Nu putem avea banii cuprinşi în buget, pentru că această lege nu a fost aprobată de la începutul anului. Poate la rectificare vom obține fondurile necesare. Am vorbit și la Consiliul Județean și mi s-a spus tot așa. Eu vreau să le dau tuturor angajaților”, a spus Silvia Macrea, directorul CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

De asemenea, Laurențiu Străuț, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii de Stat Sibiu, spune că „va trebui să solicităm rectificarea bugetară la CJ. Deocamdată, nu avem bani”, iar Beatrice Muntean, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, a declarat că deocamdată nu primesc vouchere.

 

Liste cu angajații „Brukenthal”, care vor tichete de vacanță

 

Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național “Brukenthal”, din subordinea Ministerului Culturii, spune că nu ar fi putut să cuprindă în bugetul său, proiectat la sfârșitul anului trecut, aceste vouchere, pentru că nu exista încă o lege pentru ele.

  • “Nu există la instituțiile bugetare, adică la noi, la terțiar, cel puțin, o astfel de prevedere, pentru că legea cu tichetele de vacanță s-a dat anul acesta. Or noi am solicitat bugetul prin lege în octombrie – noiembrie 2016. În luna august, la rectificare, trebuie să cerem suma fixă. În iulie, facem o listă cu cine dorește tichete de vacanță din Muzeu, adunăm sumele și solicităm totalul. Dintre angajații noștri, sunt mulți care deja și-au luat concediu”, a spus Sabin Luca.

Nici angajații din învățământul preuniversitar, din Universitatea “Lucian Blaga” sau personalul Inspectoratului Şcolar Judeţean nu vor primi vouchere de vacanță.

 

Vouchere în multiplu de 10 sau 100 lei

 

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunțat că tichetele de vacanță se vor acorda, în acest an, pe suport tipărit sau în format electronic, după rectificarea bugetară care va avea loc la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, iar instituțiile publice și companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli. În același context, ministrul a precizat că, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță se va schimba.

  • „Anul acesta, voucherele de vacanță se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. După această rectificare bugetară toate instituțiile publice centrale și companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanță, în funcție de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au așa ceva sau reprezentanții salariaților. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern. Toată lumea să stea liniștită că aceste vouchere de vacanță se dau exact cum s-a promis în Programul de guvernare. La momentul actual, nicio instituție nu și-a bugetat aceste vouchere. În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea — instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat — va trebui să prevadă în bugetul propriu și abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanță”, a afirmat Dobre.

Ministrul Turismului a subliniat, totodată, că valoarea voucherului de vacanță va fi de 1.450 și va fi împărțită în valori nominale în multiplu de 10 lei până la 100 lei. Bugetarii vor primi tichete electronice de vacanță de valoarea unui salariu minim pe economie pe care le pot folosi oriunde în țară și oricând, până la sfârșitul anului.

comentarii
3 comentarii

Numai m
silviu
04.07.2017 21:15
O lege care favorizeaza doar pe unii in detrimentul altora pe care-i arunca in disperare este o lege de tot rahatul;cei care au initiat-o ar trebui pedepsiti crunt!Uitati-va ce se intampla cu preturile la utilitati si alimente(pe care trebuie sa le suporte toti).De ce oare PSD-ul vine totdeauna cu inflatie,devalorizare, saracie?
Solomon
05.07.2017 11:22
Explicatia e simpla :

O vorba veche zice : de unde iei, trebuie sa si pui inapoi.
PSD-ul ,pe deoparte a dat...pe partea cealalta trebuie sa adune.
@Solomon
05.07.2017 17:04
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia