FITS 2024
Tribuna
Bruiu, ultima destinaţie a ediţiei de primăvară a Zilelor Culturale
Andra MARINESCU
3780 vizualizari
Bruiu, ultima destinaţie a ediţiei de primăvară a Zilelor Culturale
Bruiu e un sat la circa o oră şi jumătate distanţă de Sibiu şi în care tradiţia e la ea acasă. Portul popular e, încă, purtat de toate vârstele, iar mândria de a fi locuitor al comunei Bruiu este păstrată în inimi, ca acum 100 de ani. În acest sfârşit de săptămână, hârtibăcenii au găzduit ultimul weekend al Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, ediţia de primăvară 2015, iar comuna Bruiu a fost destinaţia principală, ieri, când oficialităţile s-au strâns la Căminul Cultural să le spună sătenilor cât de mândre sunt că au făcut popas şi aici.

Omul cu 141 de familii

Cu miere, aşa sunt întâmpinaţi musafirii comunei Bruiu, o zonă propice pentru albine. La primul stand, este Sorin Goldea. De 17 ani, iubeşte albinele, iar acum are, acasă, nu numai o familie, cea cu soţia şi trei copii, ci încă 140 de familii. Dar de albine. Spune că Bruiu este renumită pentru miere şi că "dacă vii în Bruiu e musai să încerci mierea", ne destăinuie Sorin.

David, cel mai mic iubitor de folclor

În Căminul Cultural, e sărbătoare. Cel mai mic iubitor de tradiţie are un an şi şase luni şi se numeşte David Gherghel. Îmbrăcat în port popular, stă alături de fratele său mai mare, Ştefan, şi încearcă să desluşească tainele unui joc de pe telefonul mobil. Întreaga sa familie s-a îmbrăcat ca de sărbătoare, în straie specifice. "Aşa ieşim la fiecare sărbătoare importantă", spune mama lui David.
Căminul Cultural din Bruiu s-a umplut, iar scena micuţă a găzduit, mai întâi, scurte cuvântări. Primarul comunei, Ioan Berghea, le-a urat tuturor oaspeţilor săi 'Bun venit!", iar Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, iniţiatorul proiectului Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, a spus că a ales comuna Bruiu în această ediţie pentru a pune în valoare tot ce are mai bun. Ioan Ovidiu Sitterli, prefectul Sibiului, a povestit, mai întâi, despre peisajele frumoase pe care le-a văzut până să ajungă în Bruiu, apoi de autenticitatea satului. "Arată ca pe vremea când cântecele erau culese de aici. Ca acum 100 de ani", a spus prefectul.
În deschiderea evenimentului au vorbit şi deputatul de pe Valea Hârtibaciului Ioan Axente şi Constantin Şovăială, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

Junii au deschis cu o suită din Banat

Regalul folcloric a început cu o suită bănăţeană a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii" Sibiului. Piruetele fetelor şi bucuria dansului de pe chipurile domnilor au stârnit ropote de aplauze. Au urcat pe scenă şi Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Răzvan Năstăsescu, Marcel Părău, Adriana şi Mariana Anghel, precum şi Alina Pinca, mode­ratorul evenimentului şi directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu", care a punctat, cu această ocazie, şi o parte din Festivalul "Obiceiuri şi Tradiţii". La Căminul Cultural, au cules aplauze şi elevii Şcolii Gimnaziale Bruiu şi Radu Dragomir, solist local.
În centrul comunei Bruiu, a fost şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Pe lângă prezentarea traseelor turistice din zonă, organizaţia le propune micuţilor şi concursuri de desene. Ceea ce membrii asociaţiei vor să promoveze cel mai mult este biserica fortificată.

Popas în Merghindeal şi Agnita

Sâmbătă, Zilele Culturale au poposit şi la Merghindeal, unde Caravana ASTRA Film a adus filme pentru cei mici, Teatrul Gong a sosit cu spectacolul "Greierele aproape faimos". În Agnita, sâmbătă s-a ascultat "Ora de muzică clasică", cu Filar­monica de Stat Sibiu. Partenerii proiectului Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu sunt şi Camera Agricolă Sibiu şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica