Tribuna
Sevis
Brânza şi ţuica, "vedetele" Răşinariului în weekend
Andra MARINESCU
1559 vizualizari
Brânza şi ţuica,
În acest weekend, răşinărenii sărbătoresc ce au ei mai de preţ şi ce le caracterizează cel mai bine zona: brânza şi ţuica. Festivalul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, adună, în fiecare an, sute de oameni ce gustă din tradiţionalul bulz ciobănesc făcut pe Valea ~tezii. Anul trecut, localnicii au stabilit şi un record: bulzul măsura 25 de metri.
Sâmbătă şi duminică co­mu­na Răşinari este în săr­bătoare. Pe 23 şi 24 august se desfăşoară, pentru a 11-a oară, Festivalul Brânzei şi al |uicii, când mai în fiecare an se stabilişte un nou record al bulzului ciobănesc gustat de sute de musafiri şi săteni.


Joc din prima ziProgramul va începe mâi­­ne la ora 11.30, când oas­peţii vor fi primiţi la Că­minul Cultural din Răşinari, unde se va organiza şi se­minarul ce prezintă fondu­rile euro­pene 2014-2020. La ora 13.30, va avea loc des­chi­derea oficială a e­ve­ni­mentului şi se vor putea vizita standurile de brânză şi ţuică. Ora 14 va veni odată cu spectacolul folcloric "Suita ca la Răşinari" şi cu jocul "Căluşarilor", la Cămi­nul Cultural din localitate. De asemenea, tot aici vor evolua pe scenă şi forma­ţiile de dansuri populare din Vai­deeni, Novaci, Tiliş­ca, Topo­loveni şi Pieleşti, Flo­rentina Lende şi for­maţia Din Acord, cu Maria Bă­dilă Irimia. Agenda fes­tivalului cuprinde şi un program televizat, cu invitaţi precum Mircea Câr­ţişorean, Mariana ~andru, Daniela Văcărescu, Victoria Meiţes­cu, Viorel şi Cosmin Frăţilă, Ioan Alexandrescu, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Marius Boeriu, Ansamblul de dansuri "Cununa Veţelului" din Hunedoara şi Veta Biriş. Prima seară se va încheia în jurul orei 21.30, cu un foc de tabără, la care va par­ticipa şi Grupul de Dan­satori răşi­năreni.


Bulzul ciobănesc, "prânzul" spectatorilorDuminică, sărbătoarea con­­tinuă. De la ora 10, comercianţii îşi aşteaptă cumpărătorii de produse tradiţionale. Începând cu ora 13.30, se va pregăti şi bulzul festivalului, un moment mult aşteptat de cei prezenţi. Du­pă ce vor mânca, spectatorii vor putea admira şi regalul folcloric pregătit de organi­zatori. Pe scenă vor urca formaţiile de dansuri popu­lare din Jina, Baia de Fier, Băbeni, Avrig, Polovragi şi şugag, iar de la ora 17 va fi, din nou, un program televi­zat, alături de ~tefan Isac, Ileana Lăceanu, Daniel Ro­salim, Mihai Petreuş, Maria Dan Păucean, Rodica Popa Comaniciu, Anca Mărginean, Marcel Vâlceanu, Nelu Pău­cean, Alin Neag, Ansamblul de dansuri "Cununa Veţe­lului" din Hunedoara, Mircea Cârţişorean, Ioan Gheorghe Oltean şi Adrian Stanca. Nici seara jocul nu se opreşte. De la ora 19.30, vor fi spectacolul folcloric "Suita ca la Ră­şinari", formaţia  "Căluşarii" a Căminului Cultural din Ră­şinari şi Tinu Vereşezan cu formaţia.
Festivalul se va încheia la ora 22 cu un foc de artificii. Acţiunea este organizată de Primăria şi Consiliul Local Răşinari, în parteneriat cu Asociaţia Turismul Sibian, Asociaţia Pensiunilor Agro­turistice Răşinari şi Asociaţia GAL Mărginimea Sibiului. Evenimentul este sprijinit de Autoritatea Naţională de Turism.comentarii
2 comentarii

Satul arde,baba se pieptana!
cetatean
22.08.2014 10:51
Sa speram ca in ncocolosul de mam;ica vom gasi si branza cat unghia de la degetul mare!!
GOGU
22.08.2014 15:43
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia