Tribuna
Bradul de 500 de ani din Gura Râului, pe locul 5 în finala "Arborele European al Anului 2020"
Andra MARINESCU
1580 vizualizari
Bradul de 500 de ani din Gura Râului, pe locul 5 în finala
Bradul din Gura Râului, de pe vremea lui Mihai Viteazu, a ocupat locul 5 în finala concursului "Arborele European al Anului 2020". "Paznicul Cibinului" a reprezentat România în cadrul competiției și a acumulat 18.279 de voturi.


Pe primele locuri s-au clasat, în ordine: Paznicul Satului Inundat din Cehia, cu 47.226 de voturi, Ginkgo din Croația, cu 28.060 de voturi, Plopul singuratic din Rusia, cu 27.411 de voturi, și Arborele vrăjitoare din Olanda, cu 18.452 de voturi. 
Bradul din Gura Râului, vechi de aproximativ 500 de ani, s-a "luptat" cu arbori din Portugalia, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Slovacia, Franța, Polonia, Irlanda, Bulgaria, Belgia și Italia.
"Suntem foarte mândri de rezultat. E prima oară când participăm la o asemenea competiție și nu ne așteptam la asemenea aprecieri! Sigur, eram mult mai mulțumiți dacă ne aflam pe podium, însă pentru o primă participare eu zic că este un rezultat foarte frumos! Toată comunitatea din Gura Râului se mândrește cu asemenea loc în finală!", a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului. 


Legenda bradului din Gura Râului


Arborele din Mărginimea Sibiului a fost propus în competiţie de Paul Bordaş (iniţiator al concursului de fotografie pentru tineret Fotogeografica și al programului național de redescoperire și promovare a patrimoniului natural și cultural Romania Student Tour). Bradul Ciobanului cu zece mioare, “brad de pe vremea lui Mihai Viteazu”, a fost prezentat și promovat în paginile catalogului ”Civilizația Mărginimi” din cadrul programului naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural – Romania Student Tour al Casei de Cultură a Studenților București, proiect la care s-a alăturat și Casei de Cultură a Studenților Sibiu în calitate de partener.
"Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar", este legenda bradului din Gura Râului. 






comentarii
2 comentarii

"brad de pe vremea lui Mihai Viteazu”

...dacá nu se stie cine l-a sádit, de unde apare mihai viteazu, de dupá colt?
adevarul
19.03.2020 13:36
Felicitări!
Numai că după ce se va usca de bătrânețe si va fi tăiat, va putrezi fără niciun folos, ca pinul secular doborât și uitat în zăpadă, ploaie și soare între str. Argeșului și primul lac fără apă din capătul Parcului Sub Arini...
Sibianu
19.03.2020 16:36
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA