Tribuna
BOR: Împărtăşanie cu linguriţa de acasă şi evitarea sărutării icoanelor! "Cât de puțină credință mai este dacă te temi că Euharistia poate să îmbolnăvească?"
Rareș BIŢU
2278 vizualizari
BOR: Împărtăşanie cu linguriţa de acasă şi evitarea sărutării icoanelor!
© Arhiva TRIBUNA Răzvan NEGRU

Patriarhia Română a anunţat că cere românilor să respecte "cu stricteţe" măsurile impuse de Ministerul Sănătăţii şi a recomandat credincioşilor "să evite spaţiile aglomerate, inclusiv bisericile, pentru a nu îi supune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire". Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române spun că Împărtăşania poate fi făcută cu linguriţe aduse de acasă. 

”În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.). În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări: Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.

Biserica Ortodoxă Română precizează că persoanele bolnave de gripă sau coronavirus pot solicita ca Împărtășania să se facă, în mod excepțional, cu o linguriță adus de acasă:

"Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin); Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă; Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”, se precizează în comunicatul Patriarhiei Române.

 

"Cât de puțină credință mai este în Biserică dacă te temi că Euharistia poate să îmbolnăvească?"


Decizia Patriarhiei Române a devenit în scurt timp subiect de polemici, părerile fiind împărţite. Teologul Bogdan Duca, de confesiune greco-catolică a comentat pe pagina de facebook: 
"Cât de puțină credință mai este în Biserică dacă te temi că Euharistia poate să îmbolnăvească?
În Milano, pentru prima dată în 1700 de ani de istorie liberă a Bisericii, nu se mai fac liturghii.
S-au făcut în timpul Ciumei negre, în timp de holeră, de războaie...
La București catolicii se tem că însemnarea cu apă sfințită poate îmbolnăvi de gripă de asta, de tip nou, iar ortodocșii se tem de lingurița de la Euharistie...
Iisus i-a cerut lui Petru să iasă din barcă și să meargă pe apă.... După actualii ierarhi, putem deduce că a merge pe apă spre Domnul e un gest inconștient care încalcă normele de securitate navigațională....
Timp de 2000 de ani Biserica a avut martiri, mulți dintre ei murind tocmai pentru că au ales să meargă la biserici și adunări creștine în timpul persecuțiilor, pentru că au preferat pe Hristos fricii de moarte.
Acum ierarhii recomandă să nu mai mergem la biserici pentru că riscăm să facem o boală mai serioasă....
Apostazia are subtilități diabolice... Dar speculează frici elementare", a scris teologul Bogdan Duca.

comentarii
3 comentarii

Bogdan Duca: "Timp de 2000 de ani Biserica a avut martiri, mulți dintre ei murind tocmai pentru că au ales să meargă la biserici și adunări creștine în timpul persecuțiilor"

Eu: daca te intalnesti dinadins cu bolnavi ca sa devii martir este ca si cum ai călca intentionat in rahat. Nu ai noroc, esti doar prost
Eu
28.02.2020 21:43
Sa nu ispitești pe Domnul ! iată ce recomandă Sfânta Scriptură ...
Deci, fără lingurițe de multiplă folosință !
Fiecare cu lingurița lui !
Evident , lingurița de acasă trebuie să fie curată ! Ceea ce e cam greu, căci 42,77% din locuințele mediului rural de la țară ( ! ) nu au apă curentă ...
Agenteur-X7
29.02.2020 11:10
Nu cred ca merge cineva la biserica pentru a se întâlni cu un om bolnav ci cu Domnul însuși. Cat despre Sfânta Euharistie, este Trupul si Sângele Mântuitorului, nimeni nu s-a îmbolnăvit vreodata, cu toate că până acum nu s-au folosit mai multe lingurite
Vasile
02.03.2020 14:36
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia