Tribuna
Bolnavii non-COVID din Sibiu își trăiesc drama în fiecare zi
Bolnavii non-COVID din Sibiu își trăiesc drama în fiecare zi

Un bărbat din Sibiu a aflat de curând că suferă de o boală oncologică, ce necesită o intervenție chirurgicală. A fost consultat în privat și ar trebui operat cât de curând. Din păcate, „și-a găsit” să se îmbolnăvească în perioada pandemiei, iar cel mai mare spital din județ este „spital COVID”. Ce înseamnă acest lucru? Că nu se operează decât cazurile COVID, iar restul pacienților sunt puși în așteptare. 

Un alt sibian ne-a sunat la redacție pentru a ne spune despre absurdul situației prin care trece. Cazul său, deși nu este urgent de operat, se agravează în fiecare zi. Boala lui cronică nu îi permite să aștepte. Cu toate acestea, medicul în care are încredere nu îl poate primi, din același motiv: operează în spitalul „COVID”. 

Ambii pacienți ar putea găsi alte variante: Spitalul Militar, Spitalul CF sau Spitalul din Mediaș. Problema este că în general pacienții care necesită intervenții complicate preferă ca acestea să fie făcute în Spitalul Județean, de către medicii de acolo, din motive lesne de înțeles, ce țin de siguranță, dotări și nu în ultimul rând de încrederea celui ce urmează să fie operat că nu vor exista complicații ulterior. 

Decizia de a face spital COVID Județeanul, contestată

O decizie îndelung contestată de medici și pacienți nu a părut atât de rea până când nu s-au născut tragedii. Cel mai mare spital din Sibiu, singurul spital pluridisciplinar din oraș, care este și de urgență, unde sunt cele mai bine pregătite cadre medicale și unde au loc intervenții medicale complexe, este pus pe linie moartă. În afara secțiilor non-COVID, medicii așteaptă. 

„O armată de medici veghem doi-trei pacienți”, spunea, zilele trecute, un medic.

În prezent, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu mai sunt puțin peste 50 de pacienți infectați COVID. În această unitate medicală, autoritățile centrale și județene au decis, la începutul pandemiei, să fie în jur de 440 de paturi COVID, din cele 700 rămase operabile în starea de urgență. 

Înainte de pandemie, spitalul avea capacitatea de 1.050 de paturi și era mai tot timpul plin. Deși am putea crede că sibienii s-au vindecat subit de toate bolile, nu este nici pe departe adevărat. Cazul femeii care a murit de durere așteptând să fie consultată de un ortoped revine acum în atenție, pentru că e posibil să nu fie un caz singular. 

Ce se întâmplă totuși cu cei care nu au timp de așteptat

Unii pacienți își pot urma terapia, dacă secțiile în care se tratau au rămas non-COVID. Alții pot aștepta, sub tratament, ca spitalul să revină la activitatea normală. Pentru alții, însă, al căror număr nu îl vom ști niciodată, „timpul nu a mai avut răbdare”. Rămâne în urmă strigătul de durere al fiului, care și-a pierdut mama, răpusă de durere, pentru că nu a putut fi operată, după ce a căzut și a suferit o fractură lombară. Nimic nu îi scoate din minte lui Ioan Precup faptul că mama lui a murit cu zile. Situația este cunoscută de toată lumea. Medicii s-au răzvrătit dar, în cele din urmă, au acceptat situația. Mulți dintre ei spun în continuare că decizia de a face Spitalul Județean de Urgență, spital COVID, a fost una dintre cele mai proaste decizii luate vreodată în privința sănătății publice în județul Sibiu. Au existat voci care au susținut că oricând spitale mai mici ar fi putut prelua fluxul de pacienți COVID. Era nevoie doar de puțină comunicare și organizare...

comentarii
4 comentarii

nu este nici SIOFOR pentru diabetici
ce zice MS?
adi3
26.05.2020 18:07
Dacă nici asta nu e GENOCID eu sunt Papa de la Roma.
26.05.2020 18:31
Aș fi vrut să preiau și să distribui articolul dvs. pe Facebook, dar este atât de prost redactat (fără surse, fără nume, fără autor) încât aș fi imediat acuzat că distribui un fake news. Iar eu n-aș avea nici un argument să contest asta, deși știu că informațiile sunt adevărate.
Se poate rezolva vă rog problema asta pe viitor? Articole bine documentate vreau să spun, pentru a nu putea fi contestate. Cer prea mult de la urmașii lui Slavici?
rossini
26.05.2020 22:09
Nici nu vreau sa ma gândesc cati sunt în situația asta.. Știu doar ca am reușit să-mi fac o programare la o clinica privata, la 2 luni de la momentul când aveam nevoie urgenta de ea.
Raluca
27.05.2020 18:17
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia