Tribuna
AFF
Bogdan Trif: "Datorită PSD, lucrările la hidrocentralele abandonate vor fi reluate. În pofida opoziției USR!"
ADVERTORIAL
1593 vizualizari
Bogdan Trif:

"Mă număr printre parlamentarii PSD care au inițiat, susținut în comisiile de specialitate și votat în plen, proiectul de lege PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, care a fost votat ieri, în Parlament.

 

Ca să înțeleagă toată lumea, este vorba despre acele hidrocentrale a căror construcție a început cu mulți ani în urmă, înainte ca România să intre în Uniunea Europeană și să fie stabilite limitele ariilor naturale protejate. Sunt exemple de hidrocentrale care au fost construite în proporție de peste 90%, iar după ce unii incompetenți din Ministerul Mediului au trasat liniile ariilor protejate din birou, fără să meargă pe teren sau să aibă măcar habar că acolo sunt hidrocentrale în construcție, au fost blocate pentru că anumite ONG-uri au făcut plângeri la Agenția de Mediu sau chiar în instanță. Și avem exemple de ONG-uri din țări ale UE care nici măcar nu au sediu în România, dar care au blocat investiții de importanță strategică pentru România. Toate aceste construcții care au fost blocate au început să se deterioreze pentru că lucrările nu au fost finalizate și nu s-au putut desfășura nici lucrări de întreținere din cauza restricțiilor impuse prin regimul de arie naturală protejată.

În contextul crizei energetice, al războiului nedrept purtat la granițele României și în contextul în care România riscă să piardă aproximativ 1 miliard de euro investiți deja în aceste hidrocentrale, PSD a decis că este necesară o lege care să permită continuarea lucrărilor la acele hidrocentrale la care s-a efectuat deja peste 60% din investiția totală, prin scoaterea acestora din regimul ariei protejate.

Deci, să fie foarte clar: proiectul face referire doar la investițiile existente și nu face vorbire despre investiții noi care să se desfășoare în interiorul ariei protejate. Aria protejată nu se va diminua pentru că ea va fi completată cu aceeași suprafață scoasă din aria inițială, în baza unor studii și decizii ce vor fi realizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și instituțiile din subordinea sa.

Rar mi-a fost dat să văd aberații ca cele susținute, ieri, de reprezentanții USR de la tribuna Parlamentului: că hidrocentralele sunt o sursă poluantă, că se emit cantități enorme de dioxid de carbon și că aceste investiții sunt inutile.

USR a votat împotriva acestui proiect de lege atât în comisii, cât și în plen. Mai mult, propaganda USR a încercat să inducă panică în opinia publică susținând minciuna că PSD a introdus un proiect de lege care permite oricui să construiască noi hidrocentrale în ariile protejate. Total fals: legea se referă doar la hidrocentralele care au fost deja construite în proporție de 60% înainte ca lucrările să fie oprite în mod păgubos pentru români.

Vă dau cele mai elocvente exemple unde lucrările sunt blocate de mulți ani și vor fi reluate, în urma adoptării acestei legi:

Răstolița - hidrocentrală realizată în proporție de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce, lunar, peste 9.000 MWH;

Valea Jiului - hidrocentralele Bumbești (realizată 90%) și Dumitra (realizată 98%), pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună.

Inclusiv pentru aceste hidrocentrale, USR a spus clar că nu susține finalizarea acestora, ci dorește blocarea investițiilor.

Peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producția acestor hidrocentrale.

PSD apără românii, USR vrea ca populația și mediul de afaceri românesc să plătească și mai mult la energie! Este singurul motiv pentru care s-au opus, sub aparența falsă a protejării mediului, acestui proiect care va aduce zeci de mii de megawatti, lunar, în sistemul energetic.

Mă bucur că m-am numărat printre inițiatorii acestui proiect, dar am avut și onoarea de a fi secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii, unde ieri, plenul Camerei Deputaților și-a întrerupt activitatea pentru o perioadă de timp, pentru ca noi să putem definitiva și vota în regim de urgență acest proiect, care a fost adoptat, apoi, în plenul Camerei Deputaților.

Deputat Bogdan Trif, Președintele Organizației Județene PSD Sibiu






comentarii
7 comentarii

PSD face ce știe cel mai bine: ilegalități. Lucrarile la hidrocentralele și microhidrocentralele efectuate ilegal, au fost sistate de hotărâri judecătorești. In plus s-au cheltuit fără cap de guvernele lor o grămada de bani pentru aceste proiecte care afectează mediul și buzunarul cetățenilor fără a aduce un aport semnificativ producția națională de curent. Că tot vorbim de investiții și proiecte PSD în domeniul energetic (preferat al lui Ponta și Șova), știe cineva dacă produce suficient curent hidrocentrala de la Racovița să-mi pot încărca telefonul ?
Gic? pro
24.03.2022 11:46
De ce nu publici articolul integral?Daca vreti doar sa bifati o realizare,da,ati reusit!Victorie a la Pirus!Altfel,propunerea lui Daniel Zamfir nu are nici o sansa!Nici o microhidrocentrala nu va putea plati si suporta costul(actual) exorbitant catre Apele Romane pentru apa uzinata.Si asta fara sa vorbim de preturile uriase pentru finalizarea lucrarilor,ponderea mica a energiei produse si dezastrul ecologic ramas dupa aceste santiere.Fara aceste precizari propunerea voastra pare in regula dar de fapt este un populism ieftin!
Toma
24.03.2022 15:13
Ma gandesc cata munca depune cei de la ape sa toarne cu galeata si sa umple raurile cu apa --munca de sisif domle -- si tre sa fie platit -- acest Apele Romane fiindca se cred dumnezei -- sunt de acord cu protejarea mediului dar sa ruinezi o tara e stupiditate -- Iar ideia ca nu tre se fie finalizate lucrarile la hidrocentralele incepute e si mai mare -stupiditate-------- Mai usr-istilor ce ar fi sa va puneti la masa si sa plecati fortat de la masa dupa ce ati inghitit doar 2 linguri de zama- sa nu finalizati masuta si fomica din voi-?--------claudiu bogdan -- te-ai gandit si la vice versa?? adica mai multa energie facuta, scade pretul la contor?? sau mai bine nu facem nimic si importam pana suntem vinduti total ?---- Totusi cei care au sistat finalizarea hidrocentralelor trebuiesc trasi la raspundere ---sau cheltuit bani grei care trebuia sa aduca banet gras la bugetul statului -- JUSTITIA ROMANA NU MAI DORMII PE COADA--------
24.03.2022 19:55
Bravo PSD , stim cā vouā vā datorām nivelul de trai.
Va-ti pus amprenta pt.zeci de ani încolo. Multumesc.mumumumumu
Gap
24.03.2022 20:55
Pentru toti care sustin microhidrocentralele si pot face o comparatie cu perioada anterebeliunii, sa mearga acu' pe valea paraului Capra.
Zeci de hectare distruse dpdv ecologic (escavate, schimbat cursul apei, introdus paraul in tevi) totul pentru cativa kW.
RUSINE celor implicati (inclusiv garzii de mediu) e tot ce pot sa scriu in postare!
dacu
25.03.2022 06:36
Sa se construiasca! Hidrocentralele produc electricitate ieftina si nu sunt poluante. Important este ca aceste constructii sa se faca pe baza unor studii riguroase privind amplasarea si sa respecte cu strictete normele de siguranta impuse acestui tip de lucrari. In aceste cazuri "ariile protejate" au mai mult importanta politica decat reala.
Cititescu
26.03.2022 11:09
@ DACU-- Daca paraul ala- capra - a fost distrus atunci ce sa mai vorbim de miile de tone de plastic , gunoi, molozuri aruncate in raurile patriei -- poluand raurile si in final Dunarea, muresul si raurile din Vestul l tarii???-- si toata aceasta mizerie se duce in final in Marea Neagra -- afectand vietuitoarele din Delta si din apa marii> Eu ma refeream la hidrocentrala de la Racovita unde sau bagat o groaza de bani iar acum e pe post de pod fiindca cel de la Sebesul -de sus si de Jos a fost distrus ------ ma gandesc ca un simplu pod costa infinit mai ieftin decat hidrocentrala care nu produce ci e doar un pod mai indepartat care daca era la locul cel vechi nu prelungea drumul spre Sebesul de Sus si cel de Jos cu 5 km. -- deci consum de benzina , timp , uzura masinii si --POLUTIE in plus fara rost
26.03.2022 22:42
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA