Tribuna
Sevis
Bogaţii Sibiului adună aproape 1 miliard euro
Transilvania se clasează pe locul 3 între zonele care au cei mai mulţi bogaţi în Top Forbes 500 de miliardari, după Bucureşti (17,2 miliarde de euro) şi, surprinzător, Moldova (4,2 miliarde de euro). Regiunea din care face parte Sibiul are oameni de afaceri ale căror averi însumează 3,7 miliarde de euro, deşi, faţă de anul trecut, regiunea noastră a pierdut 3 milionari şi peste 70% din avere. Primul loc în Transilvania este al Sibiului şi este ocupat, la fel ca şi în 2008, de omul de afaceri Ilie Carabulea, care are o avere estimată de 230 - 250 milioane de euro. Alături de patronul Holdingului Atlassib, mai sunt alţi 17 oameni de afaceri din Sibiu în Topul Forbes România. Dintre ei, 3 sunt pentru prima dată în Top. este vorba de Mircea Bulboacă, Constantin Mateescu şi Teodor Ancuţa. Au ieşit din Top soţii Boţa, care au suferit cea mai grea cădere, conform Forbes, de la 80 de milioane de euro, la un prag de sub 3 milioane.
Numărul 1 în Top, Ilie Carabulea

Omul de afaceri Ilie Carabulea este primul în topul celor mai bogaţi sibieni. El are o avere estimată la 230 - 250 de milioane de euro şi se clasează pe locul 22 între cei mai bogaţi oameni de afaceri din România şi pe primul loc în Sibiu. Are 62 de ani şi principalele domenii de activitate sunt transport, turism, domeniul bancar, asigurări şi imobiliare.
Ilie Carabulea conduce un holding cu aproape 7.000 de angajaţi. În 2008, a început mai multe investiţii: sediu de birouri şi service-uri auto în Constanţa - 1,6 milioane de euro; utilaje agricole pentru firmele din holding - Horticola International, Horticola Seviş şi Fortiser, fabrica de fasonat fier beton, în Sibiu. Cuvântul de ordine al patronului Holdingului Atlassib, pentru acest an pare a fi conservarea, pentru că, dintre firmele cu acţionariat majoritar Ilie Carabulea, nu au fost daţi oameni afară. Totuşi, el se gândeşte în perspectivă şi spune că va demara în curând , construcţia centrului european de afaceri Sibiu, cu o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi, un centru care se vrea a fi gata în 2011. Un alt milion de euro urmează să fie investit într-o cabană turistică în Munţii Cibinului, în Crinţ, acolo unde Ilie Carabulea deţine o cabană şi o fermă de vaci. De asemenea, compania intenţionează să dezvolte o carmangerie, unde să fie prelucrate produse din carne ecologică, respectiv salamuri din carne semipreparată, pe principiile vechii măcelării.
Ilie Carabulea are 2 băieţi, unul student la Institutul Politehnic, la Facultatea de autovehicule rutiere, celălalt în pragul admiterii la aceeaşi facultate, dar la Braşov.

Aurel Eugen Muntean, turism şi imobiliare

Omul de afaceri Relu Muntean deţine o avere estimată la 200 de milioane de euro, care îl clasează pe locul 27 în România şi pe locul 2 în Sibiu.
Potrivit Registrului Comerţului, Aurel Eugen Muntean are 27 de firme la care este acţionar sau asociat. Printre cele mai cunoscute şi valoroase proprietăţi imobiliare ale sale se numără magazinul Dumbrava, Galeriile Victoria, clădirea hotelului Împăratul Romanilor din Sibiu, hotelul Parc din Arad, complexul hotelier Carpaţi din centrul Bucureştiului, complexul hotelier Cetatea Apuseni, din Alba Iulia şi complexul hotelier Mioriţa, din Poiana Braşov.

Ilie Vonica, afaceri cu sănătate

Omul de afaceri Ilie Vonica are o avere estimată de Forbes România la 90 - 95 de milioane de euro, fapt ce îl clasează pe locul 3 între cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sibiu, dar pe locul 67 în ţară. Are 54 de ani şi afaceri în mare parte în domeniul medical. Şi-a structurat eficient business-ul, dializa fiind un segment care a beneficiat de cea mai mare creştere a fondurilor alocate de către Ministerul Sănătăţii. De asemenea, fertilizarea este un domeniu de nişă, cu potenţial mare de creştere, mai ales că pe acest segment nu sunt prea mulţi jucători pe piaţă. Ilie Vonica are afaceri şi în industria auto. Este delaer Citroen şi investeşte şi în real estate. 94,5% din cifra de afaceri cumulată a grupului provine din farma şi domeniul medical. Cea mai mare firmă din grup este distribuitorul Polisano SRL, care operează prin 9 depozite proprii. Pe termen mediu şi lung, în planurile omului de afaceri sibian intră un centru de imagistică, o maternitate, o secţie / clinică de cardiologie intervenţională, centre de dializă, de fertilizare in vitro, fabrică de medicamente din zona de Vest a Sibiului şi un hotel în centrul Sibiului.

Ciolan. Ambient

Criza l-a prins pe Ioan Ciolan (40 de ani) pe picior greşit. Are o avere estimată de Forbes România la 48 - 50 de milioane de euro, jumătate faţă de anul trecut. Este pe locul 4 în Sibiu şi pe locul 121 în ţară, conform revistei Forbes. A redus numărul de angajaţi cu 20% (peste 500 de angajaţi). A tăiat tichetele de masă, a externalizat anumite servicii şi a redus capitalul de lucru. Mai grav, a închis câteva magazine. În primele 6 luni ale lui 2009, Ambient a avut scăderi ale vânzărilor de până la 40%.
Pentru a contracara criza, Ioan Ciolan a renunţat o vreme la transformarea reţelei de bricolaj Ambient din una zonală într-una naţională. A mai făcut un pas când l-a cooptat în structura acţionariatului pe Gheorghe Călburean (locul 225 în Forbes România şi locul 9 între afaceriştii sibieni).

Bulboacă, new entry

Mircea Bulboacă are o avere estimată la 31 - 32 milioane de euro. La 54 de ani, este pentru prima dată în revista Forbes 500 şi îşi desfăşoară activitatea în construcţii. Este pe locul 5 în Sibiu şi pe 182 în ţară. În acest an, Bulboacă îşi va orienta afacerile, potrivit Forbes, din zona de construcţii de centre comerciale spre zona de infrastructură rutieră şi mediu.
Firma lui Mircea Bulboacă, CON-A are peste 700 de angajaţi. Cele mai valoroase firme din grup sunt CON-A, specializată pe construcţii civile şi industriale, Unimat şi ConAmbient.

Corneliu Tănase, sibianul din Germania

Pe locul 208 în Topul Forbes este Corneliu Tănase, în vârstă de 56 de ani. Averea sa, estimată la 29 de milioane de euro îl clasează pe locul 6 între oamenii de afaceri din Sibiu cu cea mai mare avere estimată.
Corneliu Tănase este partener cu Ilie Carabulea la societatea de transport Atlassib SRL, la Banca Carpatica, şi la Carpatica Asig. Omul de afaceri locuieşte în Germania, unde deţine mai multe proprietăţi imobiliare, iar investiţiile din ţară sunt conduse de Ilie Carabulea, în calitate de acţionar majoritar al firmelor.

Horaţiu Cercel, de la faliment, în Forbes

Horaţiu Cercel este cel mai tânăr om de afaceri sibian prezent în Forbes 500 de miliardari. Are o avere estimată de Forbes la 27 - 28 de milioane de euro, fapt ce îl clasează pe locul 213 în România şi pe locul 7 în Sibiu. După ce a trecut printr-un faliment, Horaţiu Cercel, în vârstă de 37 de ani, s-a dezvoltat foarte bine. A fost, pentru câţiva ani, cel mai mare constructor din Sibiu, dar acum a fost detronat de CON-A. Averea lui a scăzut de la 110 milioane de euro (în 2008) la 20 - 25 de milioane de euro, mai ales în urma creditelor luate pentru dezvoltare. Cercel nu cedează, însă. Potrivit revistei Forbes, afacerile lui Cercel l-ar putea propulsa, dar la fel de bine îl pot arunca din nou în faliment.
Baza averii lui Horaţiu Cercel este Concefa, mai mult de jumătate din activitate fiind axată pe lucrări de drumuri sau cale ferată, obţinute din contracte cu statul. Următoarea companie importantă a lui Cercel este legată de primul business: Tunele, din Braşov.

Ghişe, benzină şi hoteluri

Omul de afaceri Pavel Ghişe are o avere estimată la 27 - 28 de milioane de euro. Are 48 de ani şi îşi desfăşoară activitatea în industria hotelieră (Ana Oil, Golden Tulip Ana Tower), distribuţie, carburanţi, în domeniul imobiliar, unde deţine mai multe terenuri pe care vrea să dezvolte diferite proiecte, dar şi în domeniul carburanţilor (Ana Oil).

Călburean. Petrol

Gheorghe Călburean are o avere estimată la 25 - 26 de milioane de euro. Este unul dintre cei mai mari perdanţi la Bursă în ultimul an şi jumătate. După creşteri spectaculoase ale acţiunilor deţinute de medieşean la compania de foraj Dafora Mediaş şi la constructorul de conducte magistrale Condmag Braşov, valorile înregistrate de cele două companii la Bursă sunt acum de peste 10 ori mai mici.

Mateescu, new entry

Deşi cea mai mare investiţie - centrul comercial Trident Shopping Centre - şi-a suspendat activitatea, Constantin Mateescu are o avere de 20 - 22 milioane de euro şi intră pentru prima dată în Topul Forbes. Această cifră îl clasează pe locul 263 în bogaţii României şi pe locul 10 în Sibiu.

Aldea - 21 milioane euro

Pentru Gheorghe Aldea, care are afaceri în industrie alimentară şi în imobiliare, anul 2008 şi anul 2009 reprezintă o perioadă de supravieţuire. Antreprenorul din Sibiu are ca principal business lanţul de supermarketuri Alcomsib şi cofetăriile Redal.

Familia Albu

Fraţii Alin şi Alina Albu au moştenit acţiunile pe care tatăl său, Aurel Albu, ce a decedat în urmă cu o lună, le avea la Banca Carpatica. Cifra averii ajunge la 18 - 20 de milioane de euro. Cei doi fraţi au moştenit tot ce avea tatăl: acţiuni la Banca Carpatica, la Transmixt, Agrotransport, Trans Car, Star Motors, Atlantic Travels (care deţine şi Hotelul Ramada) şi Carpatica Asig.

De la Palace la Hilton

Nicolae Minea are 52 de ani şi de o viaţă lucrează în turism. Şi-a împlinit cel mai mare vis în vară, când Palace-ul lui s-a transformat în Hilton. A investit peste 20 de milioane de euro în această transformare. Pentru a se feri de criză, Minea a redus în 2008 tarifele, a dat afară din personal (dar l-a reangajat la Hilton) şi a stopat o investiţie de 5 milioane de euro într-un alt hotel. Este pe locul 316 între bogaţii României şi pe locul 13 în Sibiu, cu o avere de 15-18 milioane euro.

Şerban - investiţii în imobiliare

Aurel Şerban are o avere estimată la 15 - 18 milioane de euro, aproape dublu faţă de anul trecut. Este acţionar la Bavaria Cars, Prestige Club, Euro Imob SRL şi Euro Imob Unu. Şerban este şi administrator şi preşedinte la Resib, firmă pe care funcţionează Hotelul Parc. Averea sa se datorează în mare măsură investiţiilor făcute în imobiliare imediat după Revoluţie. Este pe locul 319 ca avere, în România.

Domnariu şi Nicoară, parteneri egali

Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară. Dacă primul este acum şi consilier judeţean, cel de-al doilea are timp doar pentru afaceri. Nu de-alta, dar afacerile sunt în familie, pentru că Domnariu şi Nicoară sunt cumnaţi. Au împreună benzinăriile Euroil şi hotelul Am Ring, din centrul Sibiului, dar şi acţiuni la Steaua de Mare, care administrează un hotel în Eforie Nord. Au, fiecare, o avere estimată la 16 milioane de euro.

Mircea Vescan. Gaz.

Mircea Vescan a adunat, conform Forbes, o avere de 13 - 15 milioane de euro din afaceri în industria gazelor. Vescan are 52 de ani. În 2007 a cumpărat societatea de proiectare Gaze Naturale din Braşov, pentru că venea în completarea Armax Gaz.

Ancuţa intră-n top

Ultimul sibian bogat intrat în Top 500 Forbes este Teodor Ancuţa. Are 62 de ani şi o avere estimată la 10 - 13 milioane de euro. Ancuţa este preşedintele Bursei Monetar - Finaciare şi de Mărfuri Sibiu. Are afaceri în domeniul agroalimentar, în turism, dar şi în piaţa de capital.

Top 500 Miliardari Forbes România, 2009, a lucrat cu două echipe de specialişti care au asigurat acurateţea rezultatelor. Analizele şi evaluările realizate au avut ca bază documentarea echipei Top 500 Forbes România, construită cel mai adesea din datele furnizate de către antereprenorii intervievaţi. Au fost utilizate şi informaţii de la registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice.
comentarii
22 comentarii

Mdaaaaaaa bogati Sibiului ce-i care sa fac ca nu aud de campania pe care o facem pentru Ioana COatea rusine sa va fie bei astia cu bani ca stati neclintiti,nepasatori la aceasta campanie si ne lasa-ti numai pe cei de jos sa tragem sa ne ajutam un semen bravo bravo Tot asa inainte
Radu
07.10.2009 00:29
TREBUIE SA DATI DBANI PENTRU IOANA ZGARCITILOR!
ALIANA
07.10.2009 00:41
TREBUIE SA DATI BANI PENTRU IOANA ZGARCITILOR!
ALIANA
07.10.2009 00:42
sint si jigodii printre ei.Mateescu
ben
07.10.2009 01:21
NUMAI ASA AU REUSIT IN ACEASTA "JUNGLA",AU FOST SI SUNT NISTE JIGODII.CAM MULTE "LIMBI" LA DESCRIEREA SEFULUI...
BIBUS
07.10.2009 06:50
" Potrivit Centralei Incidentelor de Plati (CIP) din cadrul BNR, trident Trans Tex a inregistrat nu mai putin de 3.542 incidente de plata, din care 3.169 majore si 373 minore, iar suma totala refuzata la plata se cifreaza la 25.659.161,06 de lei. Cu exceptia a 5 incidente cu Bilete la Ordin, toate aceste incidente au fost raportate in anul 2009 ".
Cititor de presa !
07.10.2009 08:54
Unde sunt fratii Varcolacu de la Mondex ca doar erau si ei in top?
zupy
07.10.2009 11:03
Numărul 1
SB
07.10.2009 11:40
de ce nu-mi apare comentariul? n-am scris nimic obscen?
gogu
07.10.2009 11:49
Alo, practicati cenzura?!
gogu
07.10.2009 11:58
se pare ca da...se practica cenzura...mai mare rusinea..
gogu
07.10.2009 12:02
ce v-a deranjat, fratilor?
gogu
07.10.2009 12:03
topul e mincinos
tudor
07.10.2009 14:08
super
ghghdfkuzt
07.10.2009 15:56
cand apare si lista celor inselati de Mateescu
unul din cei inselati de Mateescu
07.10.2009 17:22
Sau a celor tepuiti de Cercel?? O parte di ei ar fii mai saraci ca cersetori daca legile ar functiona, au datori mai mari ca averea lor!!
cocosb
07.10.2009 17:57
de ce nu publiati comentarile?
AS
07.10.2009 20:53
Bogati pe spinarea noastra, haideti sa vedem cati bogati au fost inainte de 89, dupa 89 au pradat tot, da, e bine k avem bogati pentru locurile de munca dar sunt platite dezastruos. prost moment pentru intocmirea unui top!!!
resuscitattorul
09.10.2009 09:50
puneti mana si lucrati!!! asa va place numa sa-i jigniti si altele...putorilor
g
09.10.2009 13:43
D-zeu face dreptte !
Ajungem toti in acelasi loc !
adina
10.10.2009 12:42
Si voi muriti hotilor!!!!!!!!!!
jony
10.12.2009 00:01
lasa ca mateescu si-o luato c varf si indesat dal dracu de ratat:))
o piert tot asa cum o si reusit
radu
10.11.2011 21:15
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia