Tribuna
Campania "Dar din dar se face Crăciunul"
Bogăţia unei familii cu zece copii
Alexandra CHEŞCU
2815 vizualizari
Bogăţia unei familii cu zece copii
Ţuşti! Sare pe lângă picioarele mele mogâldeaţa neagră şi în prima secundă am o tresărire "Ce mă fac dacă mă muşcă"? "Mogâldeaţa", un căţel care seamănă tare mult cu un cocker spaniel cu blană neagră, e tare cuminte şi, cred, puţin speriat, pentru că, după apariţia noastră inoportună, dă buzna în curte şi se ascunde după o construcţie din lemn. Căţelul, primul cu care ne-am întâlnit, face şi el parte din familie. Familia binecuvântată de Dumnezeu cu zece copii.
Dacă a spus cineva vreodată că a avea copii mulţi e necaz mare, pentru că "îţi mănâncă şi urechile", ar trebui să treacă pe la familia din Tălmaciu, pe care am vizitat-o şi noi, transformaţi în Moş Crăciun, în cadrul campaniei "Dar din dar se face Crăciunul". E adevărat, aco­lo unde sunt copii mulţi, sunt şi bani puţini, lucru care se observă din primul moment în care treci de poarta situată pe strada principală, nu departe de intrarea în oraş. Cred, însă, că oricine îşi face drum pe la casa cu mulţi copii are de învă­ţat o lecţie importantă: cea a seninătăţii. Pentru că în ciuda greut­ăţilor evi­dente şi a proble­me­lor mate­riale cu care aceşti tălmă­ceni se confruntă, ei ştiu să zâmbească, mult mai mult decât o fac cei care trec prin cazne infinit mai mici decât ale lor.
Pe lângă "mogâldeaţa" despre care am aflat că se numeşte Rex, în ziua sosirii noastre, acasă sunt prichindeii familiei, mama Vasilica şi cel mai mare dintre copiii rămaşi acasă, Dumitru, care are 18 ani şi care acum, când se află în ultimul an de liceu, are de luat o decizie importantă. Să se apuce de muncă pentru a pune umărul la sprijinirea familiei sau să plece la Tulcea pentru a-şi urma visul de a deveni preot. "Am participat la Olimpiadă, la Religie. Aş vrea să urmez Teo­logia, la Tulcea, la Prea Sfinţitul Visa­rion Răşinăreanul, care a spus că încearcă să mă ajute cumva să fac Teologia.
 De la cinci ani am fost tot pe la biserică, pentru că am vrut să-i aflu toate secretele", ne destăinuie Dumitru, care spune cu toată convingerea: "Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru familie şi pentru copilărie". Tână­rul, care de multe ori a preluat în familie sarcinile tatălui plecat să câştige bani, ne-a făcut şi o surpriză. Un cântec interpretat la chitară, aşa cum ştia el mai bine.
Dumitru nu a fost însă sin­gurul care ne-a întâmpinat în casa care nu semăna a casă, cu paturi supra-etajate şi cu două încăperi despărţite de un hol transformat în bucă­tărie, pentru că primul lucru care ne-a "sărit" în faţă a fost veselia. Nici urmă de tristeţe pe feţele copiilor care, cu multă bucurie ne-au împăr­tăşit, organizaţi ca la serbarea de la grădiniţă sau de la şcoală, toate colindele şi poeziile pe care le ştiau. Sau măcar o parte din ele. Şi care, tot cu veselie, ne-au spus şi numele: Sergiu, care are nouă ani şi este în clasa a III-a, Gabi, de 6 ani, care la anul merge la şcoală şi Petronela, mămăruţa familiei care ne spune cu vocea ei limpede de copil şi cu toată seriozi­tatea "Eu am patru ani şi am trei nepoţi. Două fete şi un băieţel".
Deşi mici, unii dintre copii, ca toţi prichindeii de altfel, ştiu de pe acum cam ce vor să fie când vor fi mari, toţi în afară de Sergiu care nu s-a hotărât încă . "Încă nu m-am gândit, dar aş vrea să fiu ori cântăreţ, ori mecanic. Cântăreţ la bise­rică", vine repede şi comple­tarea, pentru ca lucrurile să fie clare în mintea noastră. Fratele său, Gabi, spune cu toată convingerea "Eu vreau să mă fac me­canic, pentru că îmi place munca", mezina familiei dorindu-şi să devină bucătăreasă. Nu din cauză că îi place să mănânce, ci pentru că îi place să o ajute pe mamă la spălatul vaselor şi la măturat.

Campionul familiei

Zece pare să fie numărul norocos al familiei, pentru că în casa din Tălmaciu în care se simte pregnant prezenţa lui Dumnezeu, prin toate icoanele atârnate pe pereţi, îşi duc traiul opt copii şi doi părinţi. Tatăl se speteşte pentru familie, fiind muncitor la o fabrică din Sibiu, în timp ce mama, care este pensio­nată de boală de multă vreme, stă acasă şi vede de prichindeii pe care îi mai au în preajmă. Pe lângă Dumi­tru, Sergiu, Gabi şi Petronela, familia generoasă îi mai numără, printre alţii, pe Mihai de 12 ani, Ioana de 14 ani, Vasile, de 16, Steliana de 21 de ani, care a plecat de acasă pentru a sta cu sora ei mai mare.
Vasile, Vasi, cum îi spun fraţii şi surorile, este mândria casei, pentru că la doar 16 ani este pasionat de box, având o mulţime de rezultate. "Face parte din lotul naţional. În primul an de box a fost campion naţional la cadeţi, anul trecut a fost campion naţional la juniori şi anul ăsta, vicecampion naţional", ne spune cu mândrie Dumitru, care ne aduce să vedem şi noi, cupa câştigată de fratele său, legată cu panglică trico­loră şi teancul de diplome care arată locul întâi. "De trei ani de când face box a luat bătaie numai de două ori", spun copiii, iar mama conti­nuă: "La început n-am fost de acord să lovească pe cineva în faţă. Cred că e păcat, dar acum ... am acceptat." Vasili­ca şi-ar dori să meargă să-şi vadă copilul în ring, dar lui Vasile îi este greu să-şi folosească pumnii pentru a da în cineva atunci când este ea de faţă.
Chiar dacă în momentul sosirii noastre nu era acasă, pe Vasi l-am întâlnit la plecare şi ne-a împărtăşit visul său: "Vreau să mă fac boxer profesionist. Lucian Bute este modelul meu". "Pentru că e stân­gaci ca el!", completează şi Dumitru.

"Când erau mici mi-a fost greu"

Bineînţeles că oricâtă bu­curie ar aduce sosirea pe lume a unui copil, să creşti şi "să-i faci oameni" pe zece micuţi nu e lucru uşor. Mama însă nu se plânge şi îi priveşte cu îngăduinţă şi cu mult calm pe cei mai neastâmpăraţi dintre ei. "Nu e greu cu atâţia copii. Când erau mici mi-a fost greu, dar acum nu mai îmi este, că au mai plecat dintre ei şi cei care au crescut au grijă de ceilalţi", ne spune Vasilica.
Şi Vasilica împreună cu toţi copiii ei găsiţi acasă s-au bucurat de oaspeţi, micuţii scoţând din pachete toate cadourile aduse de mesa­gerii Moşului (adică noi): crenvurşti, cârnaţi, tobă, tele­mea, salam, pastramă de porc, ciocolată, napolitane, turtă dulce, grisine, covrigei săraţi, alune la cutie, cozo­naci cu nucă, stafide şi rahat, caramele, bomboane, suc. Spre Tălmaciu am plecat pre­gătiţi şi cu bradul de Cră­ciun, beteala şi cu globurile şi instalaţia de pom, însă pentru că în curtea familiei se afla deja un brad împodobit, ne-am gândit să păstrăm pomul şi decoraţiunile pentru alţi copii, care în anul acesta nu s-ar fi bucurat de un brad.  

Campania "Dar din dar se face Crăciunul" a fost demarată de Tribuna, iar demersul nostru a fost sprijinit de partenerii Ambient, Direcţia Silvică Sibiu, Redal şi de câţiva oameni ce au dorit să rămână anonimi. Le mulţumim în numele celor care, cu ajutorul lor, se vor bucura acum de un Crăciun exact aşa cum trebuie să fie o sărbătoare. Adevărată.comentarii
5 comentarii

Foarte frumoasa initiativa!un gest pe care ar trebuii sa-l urmeze si altii.
Un singur lucuru am de precizat:
- De ce toata lumea face asemenea gesturi, doar in prag de Craciun?
In calitate de simplu cititor ,indem pe cei cu posibilitati materiale ridicate sa incerce astfel de vizite si intr-o zi oarecare anului, cred ca bucuria ar fi mult mai mare!

Respect!
Hristescu George Cristian
21.12.2011 01:23
Sunt multi saraci si putini bogati.Filantropii,nu sunt bogati.
Ioan B.
21.12.2011 06:38
FELICITARI pentru initiativa.
Acei copii au nevoie in fiecare zi de cate ceva - mancare, haine, incaltaminte, caldura, lumina, carti, caiete - iubire si credinta au din plin si ar da si la cei carora le lipsesc aceste elemente esentiale ale vietii.
LA MULTI ANI si un Craciun binecuvantat pentru toti cei care fac cinste ROMANIEI.
Carmen
21.12.2011 08:48
inca o dovada ca exista fericire si fara bani, o mama adevarata cu frica lui D-zeu si principii instictive de educatie face mai mult din copiii ei decat 5 bone frantuzesti din copiii cu botosei de aur plimbati prin strainanate si rasfatati cu mii de cadouri.
salistean
21.12.2011 10:57
Ce se intampla peste tot nu-mi vine sa cred si ministri dorm pe bani..saraci oameni astea cred ca nu iau ajutor..si ajutor iti da daca mergi la vot si sa mergi sa muncesti in folosul comunitati..pacat foarte mare pacat..in sfarsit tribuna ati gasit un subiect bun...tinete=o tot asa..decat sa citim presa cu niste oameni de nimica care nu fac in folosul comunitati nimica mai bn sa citim cazuri despre oameni necaziti..va doresc tuturor sarbatori fericite
Marian
21.12.2011 17:33
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia