Tribuna
SEVIS
Boboteaza la Răşinari
Ioan VIDRIGHIN
3207 vizualizari
Boboteaza la Răşinari
*Peste 500 de răşinăreni au participat ieri, în centrul comunei, la procesiunea religioasă pentru sfinţirea apei şi botezul Domnului.*

Credincioşii de la cele 3 Bi­serici cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", "Sfânta Treime" şi "Sfântul Ilie" au ieşit cu Praporii şi cu Cerul şi s-au întâlnit la râu, în faţa primă­riei. Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de preoţii pa­rohi Nicolae Streza, Nicolae Jianu, Ioan Avram şi părintele Nicolae Brote.
În ciuda frigului teribil, oa­menii au urmărit cu sme­re­nie fiecare etapă a acestei proce­siuni, după care au fost bote­zaţi pe rând. Răşinărenii ştiu că în ziua Bobotezii se sfin­ţesc toate apele pămân­tului. Apa sfinţită luată acum are puteri miraculoase. Ea nu se strică niciodată. Printre bătrânii satului, Boboteaza mai este cunoscută ca Epi­fanie, Teofanie, Arătarea Dom­­nului, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Ziua Luminii.
Această mare sărbătoare creştină apare în toate "Constituţiile Apostolice" alături de Crăciun şi de Paşti. Pentru răşinăreni, Bobotea­za reprezintă (ca de altfel pentru toţi credincioşii orto­docşi), manifestarea Sfintei Treimi: Fiul care se botează în Iordan de către Ioan, Duhul Sfânt ce se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel şi Tatăl din Cer care îl declară ca fiind Fiul Său.

Pădurarii împuşcă peste ape

În această zi, pădurarii şi vânătorii din sat împuşcă peste ape ca să alunge duhurile rele, amintind astfel de glasul celui care strigă în pustiu. De ani buni, din tradiţia răşinărenilor a dispărut sfinţirea bulgărilor de sare, pe care ciobanii îi aduceau în desagi, în faţa butoaielor cu apă, pentru sfinţire.
Din Agheasma Mare, pe care o iau la Bobotează, ră­şinărenii beau timp de 8 zile. Dar apa sfinţită în ziua de Bobotează se păstrează cu­rată şi bună ani de zile. La bi­sericile din Răşi­nari, agheasma mare se păs­trează în agheasmatar. Cu ea se sfinţesc clopotele, vasele liturgice sau obiectele de cult.
Acum, la Bobotează, răşi­nă­renii obişnuiesc să mă­nânce piftie şi să bea vin fiert.






comentarii
1 comentarii

Felicitari Preotilor si Rasinarenilor pentru mentinerea si continuarea traditiei!
Nicu
07.01.2016 11:14
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia