Tribuna
Bibliotecarii din România au ajuns, pe două roți, la Sibiu: "O experiență deosebită! A fost ca o carte bună!"
Andra MARINESCU
3220 vizualizari
Bibliotecarii din România au ajuns, pe două roți, la Sibiu:
© Răzvan NEGRU
Șapte bibliotecari au lăsat cărțile deoparte pentru câteva zile ca să urce pe două roți și să cunoască istoria Transilvaniei, împărtășind, totodată, povețe despre cât de importante sunt instituțiile pe care le reprezintă, dar și cititul. În total, au parcurs aproximativ 350 de kilometri, destinația finală fiind Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, unde au fost întâmpinați de colegii bibliotecari, în frunte cu Silviu Borș, directorul BJ ASTRA.


 

Bibliotecarii care s-au alăturat proiectului "CicloBiblio" au fost din Satu Mare, Covasna, Brăila, București și Republica Moldova. Ei au fost însoțiți, în drumul său, și de susținători ai bibliotecilor locale pe lângă care au trecut, din județele Brașov, Covasna și Mureș.

"Drumul a fost foarte ok. Am avut un ghid foarte priceput în ale biciclitului care face în general trasee în zona Transilvaniei și a avut grijă de noi. Am evitat drumurile aglomerate. Am avut parte de priveliști minunate, de sate liniștite, de oameni care s-au bucurat să ne vadă. Nu erau obișnuiți să vadă grupuri de bicicliști trecând pe acolo, cu atât mai puțin grupuri de bibliotecari. Ne-am oprit pe la câteva sate prin biblioteci și în alte câteva localități și pe la bufetul local, să ne încărcăm cu apă și cafea. Oamenii au fost foarte primitori, interesați, curioși. În momentul în care discutam despre biblioteci exista o anumită rezervă că, din păcate, e generalizat în România că oamenii nu sunt obișnuiți să meargă la biblioteci, deși acolo ar putea beneficia de servicii de calitate și de ajutor. În unele localități nu mai existau nici biblioteci", a spus una dintre participante, parte din consiliul de conducere al Asociației Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

"Trebuie investit serios în biblioteci!"

Bibliotecarii români nu au obosit, ci spun că își doresc să continue proiectul și anul viitor. "A fost ca o carte bună. Îți vine să o răsfoiești și să o răsfoiești încă o dată și încă o dată. A fost o experiență deosebită să vezi istoria, să o înveți și în același timp și să fii împreună cu colegii. A fost ceva despre care nu se spune prea mult, ci se trăiește. Am reușit să ajungem în locuri pe care nu speram să le cutreierăm. Să fiu bibliotecar e un hobby pentru mine. Și ciclismul este un hobby. Le-am combinat și mi-au deschis noi orizonturi", spune un alt bibliotecar, din județul Mureș, care adaugă că ar trebui să se investească mai mult în biblioteci. "Am observat că există mult analfabetism. Tinerii nici nu știu să citească, de aceea nu trec BAC-ul. Noi, bibliotecarii, suntem un fel de antrenori. Trebuie investit serios în biblioteci", conchide acesta.

Sibienii promit că se alătură proiectului anul următor

Bibliotecarii sibieni nu s-au implicat în acest an în parcurgerea traseului "CicloBiblio", dar promit că o vor face anul următor. "Noi am participat mai mult cu spiritul decât cu trupul. Am avut bucuria să îi primim. Cu siguranță câțiva dintre noi vom fi pe două roți, pedalând spectaculos, anul viitor", a spus Anca Vasilescu, coordonatorul programului "Metodic. Comunicare. Programe" al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRUcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA