Tribuna
BEC, anunţ de ultimă oră: Trei buletine, trei urne!
BEC, anunţ de ultimă oră: Trei buletine, trei urne!

Biroul Electoral Central  a anunţat că la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019 românii vor primi trei buletine de vot, iar în fiecare secţie vor găsi trei urne. 

Organizarea va fi diferită faţă de scrutinele desfăşurate anterior. Concret: fiecare cetăţean care vine la secţia de votare va primi trei buletine de vot. 
Unul este pentru europarlamentare, pe care poate ştampila partidul şi candidaţii pe care îi doreşte în Parlamentul European. Pentru referendum va primi încă două buletine de vot.
Primul buletin pentru referendum conţine întrebarea "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?", iar al doilea o întrebare stabilită de preşedintele Klaus Iohannis: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”.
Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, transmit reprezentanţii BEC.
Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.


Alegătorii comunitari nu pot vota


"Alegătorii comunitari nu pot vota pentru referendumul naţional din data de 26 mai. Potrivit legii, prin alegător comunitar se înţelege orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră.
Totodată, alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai pentru un singur scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare", se arată în decizia BEC.
"Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea 'revenire', să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă", precizează reprezentanţii BEC.
Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.


Reguli pentru urna specială


"Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul naţional, se fac în termenul prevăzut de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit legii, pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.
Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate", potrivit comunicatului publicat de Biroul Electoral Central.

 

comentarii
7 comentarii

Sunteti de acord ca in constitutie sa se scrie -NEGRU pe ALB- casatoria intre un -BARBAT si o FEMEIE????? ma nene ioanis-- nu ai mai avut cerneala pentru citeva cuvinte IN PLUS?? sau sigur ,esti -iimpotriva legilor Lui DUMNEZEU? Halal evanghelic
mike
15.05.2019 20:18
Cum a trecut referendumul nostru ortodox,asa va trece și al tău! Adică stam acasă.
Crina
16.05.2019 00:36
Stai acasa Crina si va fi altul care iti va asigura viitorul asa cum il doresti.Dar sa nu te mai aud ca plangi sau comentezi dupa.
Stai acasa Crina
16.05.2019 06:47
Stai linistita
Merci Crina
16.05.2019 08:00
Doua intrebari foarte importante pt. Tara, nu au fost puse :

1. Suntem de acord cu Pensile Speciale ?
2. Suntem de acord cu reducerea nr. de Senatori si Parlamentari ?

Poate alta data. Alti bani ,alta cheltuiala .
radu,
18.05.2019 10:23
bravo Crina
18.05.2019 23:06
multe buletine multe intrebari numai sa amestecam lucrurile cit mai mult doar ,doar incurca prosti buletinele si trece referendumul NERVOSULUI. cit de netrebnici
foc
18.05.2019 23:15
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia