Tribuna
AFF
Ministerul Muncii pregăteşte
Bani în plus pentru mamele care se întorc mai repede la muncă
Rareș BIŢU
1314 vizualizari
Bani în plus pentru mamele care se întorc mai repede la muncă
Dacă se întorc mai devreme la serviciu, mamele cu copii sub doi ani ar putea primi bani în plus. Potrivit Ministerului Muncii, mamele aflate în această situaţie ar putea beneficia de 30 la sută din indemnizaţia de creştere a copilului, dar nu mai puţin de 600 de lei.
Concediul maternal rămâne de 2 ani
Concediul pentru creşterea copilului rămâne de doi ani şi nu există niciun proiect care să-l scurteze cu şase luni, a afirmat ministrul muncii, Marian Sârbu, după ce luni, Mariana Nedelcu, secretar de stat în acelaşi minister spunea că "Se lucrează la un astfel de proiect care doreşte să încurajeze mamele să revină mai repede la serviciu". Pentru prima dată, ministrul muncii n-a mai ocolit posibilitatea acordării unei indemnizaţii pentru gemeni şi tripleţi. Tot în premieră, ministrul muncii a vorbit şi despre varianta renumerării bunicilor care se ocupă de creşterea nepoţilor.
"Există ONG-uri care au propus ca o parte din indemnizaţia de creştere a copilului să fie transferată într-un fond de salarii pentru bone, însă această propunere este la stadiul de discuţii şi nu face, deocamdată, obiectul niciun proiect", a explicat Sârbu.
Ministerul Muncii pregăteşte acordarea unui stimulent pentru mamele care se întorc la serviciu mai repede de doi ani. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, modificarea ordonanţei referitoare la indemnizaţia de creştere a copilului are în vedere introducerea unui stimulent lunar de care să beneficieze familiile până când copilul împlineşte doi ani, chiar dacă mama se întoarce mai repede la locul de muncă. Statisticile Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) arată că, la nivel naţional, în această situaţie se află în jur de 20.000 de părinţi.
Bani în plus
"Există solicitări din ce în ce mai multe pentru majorarea acestei prestaţii, astfel încât să fie un sprijin real pentru cei care se reîntorc la activitatea profesională. Din evaluările efectuate (...) s-a emis ipoteza unei sume reprezentând 30% din valoarea indemnizaţiei, dar nu mai puţin de 600 lei", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Cu banii obţinuţi din încasarea acestui stimulent, părinţii ar putea plăti creşa pentru cel mic sau ar putea achita serviciile unei bone. Reprezentanţii MMFPS spun că majorarea acestui stimulent are la bază faptul că, din cauza crizei economice, un concediu prelungit ar putea avea consecinţe negative pentru locul de muncă al părinţilor. Actul normativ care prevede modificarea ordonanţei privind indemnizaţia de creştere a copilului este în lucru şi urmează să fie supus dezbaterii publice, după ce toate propunerile pentru modificarea legislaţiei vor fi centralizate de ministrul muncii.
Mamele primesc, începând de la 1 ianuarie 2009, indemnizaţii pentru creşterea copiilor sub 2 ani între 800 şi 4.000 de lei. Aceste sume reprezintă indemnizaţia de 85 la sută din media veniturilor nete lunare, încasate în ultimele 12 luni înainte de naştere.
comentarii
1 comentarii

Nu va lasti pacalite femeilor fiti tari.
UN SIBIAN
02.04.2009 14:36
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA