Continental
Tribuna
Bani cheltuiți ilegal în 2016 la Ministerul Turismului. Curtea de Conturi: 1,42 milioane lei pentru deconturi false, supraevaluări şi investiţii inexistente!
Rareș BIŢU
1684 vizualizari
Bani cheltuiți ilegal  în 2016 la Ministerul Turismului. Curtea de Conturi: 1,42 milioane lei pentru deconturi false, supraevaluări şi investiţii inexistente!

Ne plângem că ne ocolesc până şi turiştii de când a început să ne ocolească pe lângă autostrăzi chiar şi norocul. Nişte chitroşi fandosiţii ăia de nemţi  dacă nu se pricep să ne aprecieze gropile cu care am umplut şoselele. Nişte neica nimeni niponii dacă tot la Rio, şi tot la dezmăţul ăla se duc şi anul ăsta.

Că uite, Ministerul Turismului trage tare. Tare de tot. Să promoveze brandul de ţară, să mai nimerim şi noi în destinaţii sau barem planuri de vacanţă. "Decât" că opintit cu brandul, ministerul Turismului a fost prins cu mâna până la cot în ceea ce Curtea de Conturi numeşte "plăţi ilegale", anunţă Agerpres. Plăţi făcute pentru cheltuieli privind privind servicii de promovare a brandului turistic naţional şi pentru lucrări de investiţii neexecutate. Aoleu! Raportul public pe 2016 al Curţii de Conturi arată că Ministerul Turismului nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale, nu a perceput majorări de întârziere şi daune-interese şi a utilizat ineficient unele fonduri băneşti pentru participarea la târguri de turism organizate în afara ţării. 
Sursa citată arată că în cadrul proiectului de investiţii în turism "Schi în România" au fost plătiţi 498.000 de lei pentru lucrări inexistente. Cum? 
Nimic mai simplu: "prin acceptarea includerii, atât în oferta tehnico-economică (anexă la Contractul de lucrări), cât şi în Situaţia de plată, a unui articol de lucrări pentru care nu au fost nominalizate materialele, cantităţile şi preţul unitar al acestora".


Deconturi mai mari decât preţurile din devizul-ofertă


Din raportul Curţii de Conturi reiese că au fost efectuate plăţi nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, în sumă de 1,42 milioane lei, pentru servicii de promovare a brandului turistic naţional prin intermediul unor tour-operatori germani, respectiv pentru servicii decontate la valori mai mari decât cele din devizul-ofertă; servicii decontate fără documente, care să certifice prestarea lor (1,087 milioane lei), servicii decontate fără respectarea clauzelor contractuale (326.000 lei), iar pentru neexecutarea obligaţiilor asumate prin contract, de către prestator, s-a constatat necalcularea şi neîncasarea unor penalităţi de întârziere (54.000 lei).

  • "Nu s-a urmărit respectarea clauzelor contractuale, întrucât recepţia serviciilor nu s-a efectuat în funcţie de ratingurile (audienţele transmisiunilor) înregistrate de postul de televiziune, aşa cum s-a stabilit în contract, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi, în sumă de 240.000 de lei, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru servicii nerecepţionate în condiţiile stabilite în contract. Totodată, pentru neexecutarea obligaţiilor asumate prin contract de către prestator, entitatea nu a urmărit încasarea majorărilor de întârziere şi nu a pretins daune-interese", se precizează în documentul citat. 

Curtea de Conturi semnalează că banii de la stat au fost tocaţi aiurea prin supraevaluări: 362.000 lei, prin achiziţia de produse (mesh-uri) la preţuri supraevaluate, respectiv la preţuri mai mari decât cele practicate de acelaşi furnizor, în contracte similare derulate cu ANT sau decât cele existente pe piaţă.
Autoritatea Naţională pentru Turism, bunuri şi servicii supraevaluate
 583.000 de lei au fost cheltuiţi pentru participarea Autorităţii Naţionale pentru Turism la târguri organizate în afara ţării, prin achiziţia de bunuri (mobilier, obiecte promoţionale/servicii) la preţuri supraevaluate, respectiv la preţuri mai mari decât cele practicate de acelaşi furnizor, în acelaşi an, în contracte similare derulate cu ANT sau decât cele existente pe piaţă.

  • "Astfel, pentru participarea ANT la diverse târguri de turism organizate în afara ţării, deşi conceptul standului a fost asemănător, iar achiziţia de servicii s-a efectuat, în cele mai multe cazuri, de la acelaşi prestator şi în acelaşi an, preţurile la care s-au contractat şi decontat serviciile au fost diferite de la un contract la altul, în unele cazuri de cel puţin două ori mai mari. În cazul târgurilor de turism organizate în străinătate, pentru care ANT a achiziţionat, pe lângă serviciile de amenajare şi decorare a standului României, şi servicii de realizare a unor materiale şi obiecte promoţionale, entitatea nu a solicitat, iar prestatorul nu a prezentat, documentele justificative, care să ateste realitatea achiziţiei la nivelul sumelor decontate", se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

În 2016, președintele Autorității Naționale pentru Turism era Anca Pavel-Nedea.
Auditul a scos la iveală şi alte nereguli: existenţa de stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă în valoare estimată de 4,095 milioane lei, din care stocuri în valoare de 3,719 milioane lei ce provin din anul 2007. O parte dintre acestea nu mai pot fi folosite fiindcă au fost recepţionate cu greşeli de editare. Informaţiile prezentate nu mai sunt de actualitate, iar uzura morală şi fizică face aceste materiale de prezentare inutile. 


Materiale de promovare, "uitate" pe stoc!


"În cadrul acestor stocuri s-a constatat existenţa de materiale pentru promovare: hărţi (649.044 de bucăţi, în valoare totală de 1.298.000 lei), album Săpânţa, editat în limbile: română, chineză, spaniolă, olandeză, idiş, italiană, rusă, poloneză (40.625 de bucăţi, în valoare totală de 1.421.000 lei); album Săpânţa, editat în limbile: română, franceză, germană, arabă, japoneză, maghiară (22.572 de bucăţi, în valoare totală de 790.000 lei); album Biserici de lemn (266 de bucăţi, în valoare totală de 68.000 de lei); broşură ofertă generală (23.760 de bucăţi, în valoare totală de 96.000 lei); broşură Muntenia şi Oltenia (16.820 de bucăţi, în valoare totală de 44.000 de lei), alte broşuri, în valoare totală de 121.000 de lei, achiziţionate anterior anului 2013 şi aflate în stoc", semnalează raportul.
În urma celor constatate, Curtea de Conturi a emis o decizie prin care a dispus zece măsuri, iar pentru trei dintre acestea Ministerul Turismului  a formulat contestaţii. Ulterior, acestea au fost respinse.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia