Tribuna
Balurile de altădată ale Sibiului şi micile lor detalii, într-o expoziţie la Palatul Brukenthal
Dumitru CHISELIŢĂ
2249 vizualizari
Balurile de altădată ale Sibiului şi micile lor detalii, într-o expoziţie la Palatul Brukenthal
„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” este denumirea noii expoziţii din Cabinetul de Stampe de la Palatul Brukenthal, deschisă publicului începând de joi. Este, spunem noi, o nouă ocazie pentru iubitorii Sibiului de altădată de a afla detalii despre perioada când balurile erau unul din evenimentele sociale etalon pentru viaţa publică a oraşului.

În expoziție, pot fi admirate 48 de „ordine de dans” din cele 234 aflate în colecțiile Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”; ordinul de dans sau carnetul de bal era un accesoriu feminin, cu panglicã sau un element decorativ pe care particpantele la bal îl purtau ori la încheietura mâinii, ori la rochia de bal și care cuprindea, notate, pe lângã lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozito­rilor) și numele partenerilor de dans.

Cele 48 de carnete expuse ilustreazã în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasã și prin faptul cã încorporau catifea, mãtase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora. Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, expune ordine de dans din perioada cuprinsã între secolele XIX și XX). Câteva din acestea au mai fost prezentate publicului și publicate pânã în prezent însã, aceasta este prima expoziție dedicatã colecției.

Expoziția mai cuprinde informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de searã, piese originale și reproduceri din colecțiile de stampe, piese de îmbrãcãminte și accesorii din colecțiile Muzeului de Istorie.   

„Uitându-mã la piesele expuse, încerc sã îmi doresc sã nu mai trãiesc astãzi”, a spus, la vermisarea expoziției, Sabin Adrian Luca, direc­torul Muzeului Național Brukenthal, referindu-se la o perioadã în care stabilitatea, ordinea, echilibrul și respectul erau la loc de cinste într-o societate care își cunoș­tea atât limitele, cât și standardele. Detalii despre expoziție, exponate și desfãșurarea balurilor de altãdatã au oferit curatorii expoziției, Raluca Maria Frîncu și Dana Roxana Hrib. Expoziția „O istorie a balului cuprinsã în ordinele de dans” va fi deschisã pânã pe data de 17 iulie.


comentarii
1 comentarii

"Uit
Doamnefereste
24.06.2017 16:56
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia