Tribuna
PNL
Pe terenurile poluate,
Axente Sever dă verde energiei
Laura BUCIU
5603 vizualizari
Axente Sever dă verde energiei
Pe terenurile poluate dintre Axente Sever şi Copşa Mică, nimic nu ar fi crescut. Agricultura în zonă a fost compromisă de poluarea industrială. Construirea unui parc fotovoltaic a fost, poate, cea mai bună idee pentru a folosi terenurile. Cu 3,5 milioane de euro investiţie, comuna Axente Sever a fost declarată, ieri, exemplu atât în judeţ, cât şi în ţară. Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, prezent la inaugurarea parcului fotovoltaic din Axente Sever a spus că numai aşa puteau fi folosite terenurile poluate.
La construirea instalaţiei solare pentru producerea de energie electrică 3 MW s-au folosit 12.410 panouri fotovoltaice. Energia produsă în Axente Sever va fi tran­sferată sistemului naţional. „Mă bucur că am reuşit să terminăm această investiţie. Vreau să mulţumesc dom­nului primar, Marius Grecu, pentru că am avut susţinere foarte mare la demararea investiţiei. E o primă investiţie dintr-un lanţ de încă trei parcuri pe care le fac şi în judeţul Mureş şi sper să aducă bunăstare societăţii. Aici se va produce energie electrică şi aceasta va fi dată în sistemul naţional”, a declarat investitorul, Virgil  Mailat.

Cea mai mare investiţie din 1990

Ce va câştiga comuna din această investiţie a lui Virgil Mailat? În primul rând, locuri de muncă pentru locuitori, dar şi fonduri la bugetul local. Este motivul pentru care primarul comunei Axente Sever nu poate decât să fie mulţumit că investitorul a ales acest loc. „Eu îi mulţumesc domnului Mailat că ne-a ales pe noi. L-am primit la primărie şi s-a văzut că, dacă este interes comun, dacă primarul este conştient că numai cu investitori poate să ridice nivelul comunei, rezultatul se vede. Îl asigur pe domnul Mailat de tot sprijinul. Investiţia este cea mai mare de după 1990 în comuna Axente Sever. Valoarea investiţiei este de 3,5 mi­lioane de euro pe 6 hectare. Este o investiţie care a dus la creşterea taxelor şi impozitelor pe teren de la 240 lei la aproape 10.000 lei. Sperăm în viitorul apropiat că vom avea şi locuri de muncă create, iar domnul Mailat să ne mai caute pentru că îl primim cu bunăvoinţă. Îi mulţumesc şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, pentru sprijinul pe care mi-l acordă şi mi l-a acordat în obţinerea avizelor şi în toate demersurile pentru atragerea investitorilor aici, în zonă”, a spus primarul Marius Grecu.

Model de folosire a terenurilor poluate

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a spus, despre investiţia din Axente Sever, că este una extrem de folositoare şi că modelul „Axente Sever” este unul de succes şi ar putea fi folosit la scară mult mai mare. „Această investiţie înseamnă un model de colaborare între investitori şi administraţie. Cred că acest model poate fi extins şi la alte localităţi pentru că asigură dezvoltare, venituri pentru primării şi locuri de muncă. Numai astfel de venituri pot asigura primăriile cu fonduri, care să le asigure independenţa financiară şi ceea ce ştiu eu că se întâmplă la Axente Sever este un model. După acest parc fotovoltaic urmează altul aici şi alte două investiţii industriale în aceste zone sau parcuri industriale, care sunt pe terenuri ce nu puteau fi folosite pentru agricultură. Sunt terenuri poluate, sunt terenuri la baza combinatului şi pentru mulţi ani este o poluare re­manentă puternică. Ori, astfel de investiţii sunt utile şi pot da valoare pe acest teren. Este un model folosirea terenurilor poluate, dar este un model şi în ceea ce priveşte strategia de dez­voltare. De altfel, în strategia judeţului sprijinim apariţia a încă 9 parcuri industriale pe lângă localităţi mai mici sau comune mai mari”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.

Îmbinarea energiilor în nordul Sibiului
 
La inaugurarea parcului fotovoltaic din Axente Sever au fost prezenţi parlamentarii din zonă. Cu toţii au declarat că vor sprijini, la rândul lor, astfel de parcuri. „Este un model ceea ce se întâmplă acum aici şi mă bucur că s-a deschis o astfel de investiţie. E un teren compromis şi ne bucurăm că aici se reuşeşte o astfel de investiţie”, a spus Ioan Axente, deputat USL.
Senatorul USL, Viorel Arcaş, spune că e foarte bine că în comuna Axente Sever marea poluare se transformă în energie verde. „Vreau să îi felicit pe domnul Mailat, pe domnul primar şi pe domnul preşedinte al CJ, oamenii implicaţi şi factorii implicaţi în realizarea acestui parc. Importanţa lui este foarte mare pentru că aici marea poluare se transformă în energie verde, energie curată. Este cea mai mare realizare. Iar colegul meu de Senat propune un model de îmbinare a energiei con­venţionale cu cea ne­convenţională. Avem un parc pe Valea Târnavelor, mai avem un parc pe Valea Hârtibaciului şi avem şi cele mai puternice societăţi de energie convenţională. Este un model şi este o politică a Guvernului Ponta de îmbinare a celor două feluri de energie convenţională şi neconvenţională”, a spus Viorel Arcaş.
Gheorghe Roman, depu­tat USL, a spus şi el că modelul Axente Sever este unul câştigător, pentru că ajung bani la buget. „Domnul primar Marius Grecu este unul dintre primarii performanţi. Reali­zează faptul că are nevoie de bani la bugetul local, alţii decât cei din taxe şi impozite locale. Îl felicit pentru ceea ce face şi este un exemplu demn de urmat şi de alţi primari din Sibiu”, a spus Roman.

comentarii
14 comentarii

Bravos,primare! Esti fericit acum : Inconjurat de un mincinos(Cindrea), un nevinovat (Arcas) si un vagabond (Roman). Nenorocitii tai (pdl) nu i-ai mai chemat ? Sau esti in spagat, cu un picior acolo si cu sufletul dincolo ?
Escu
24.05.2013 07:54
Ar fi trebuit sa-l invitati si pe Primarul Avrigului, Klingeis, sa vada pe ce fel de terenuri sa pun fotovoltaicele, el vrea sa le puna pe terenuri fertile, pe pea cai buna pasune si a mai si taiat padurea din fosta unitate militara, padure faina de tot, ca sa ofere spatiu pentru fotovoltaice. Vorbeste de 5 ani de ele, a cheltuit o gramada de bani din buget dar le are... doar in poze, saracul si tot mai crede ca va fi primul cu asa ceva.
Strada
24.05.2013 09:11
Bravo Marius esti un exemplu pentru toti primari din zona !Felicitari !In timp ce alti Primari se ocupa de proiecte imposibil de realizat sau care nu sint necesare sau de nici un proiect ,,la tine se vede ce inseamna spiritul constructiv si interesul pt comuna !!!

Felicitari intregului Team !!!!
Axente
24.05.2013 10:55
S-a facut un lucru bun si o investitie. Daca ai fi carcotas normal ca nimic nu e bine ptr altii. Tot timpul se gasesc unul si altul care sa comenteze. In perioada asta dificila economica, orice investitie este de apreciat indiferent de cine , ce , cum. Asa ca nu mai fiti tot contra.
Cititor
24.05.2013 17:05
Nu inteleg ce legatura are primarul cu o investitie privata. Privaattul a dat banii, a facut investitia, primaria banuiesc ca o fi dat terenul, terenul comunei nu terenul personal al primarului. Una peste alta e un lucru bun, dar mai putin cu atatea laude pentru nimic. Mai repede laudati investitia in flori din fata primariei, care este meritul primariei, insa arata oribil in betoanele alea. Recunosc, sunt carcotas, dar mai mult spirit estetic n-ar strica.
coco
24.05.2013 18:14
foarte bine numai sa le paziti bine sa nu vina ciorile din zona la fier ca le "magnetizeaza"
titu
24.05.2013 18:41
Cred sincer ca nu ai cum sa
Pentru "coco"
24.05.2013 19:36
de ce energia se da la sistemul national?de ce nu se foloseste pentru locuitorii din zona respectiva gratis?
cip
24.05.2013 20:21
Felicitari ptr proiect, investitie, colaborarea dintre stat si privat. Bravo primaria ax sever, investitorului, consiliului judetesn sibiu si tuturor factorilor implicati. Ptr unii se pare ca oricate lucruri s-ar realiza , nu conteaza. Astia sunt oamenii din ziua de azi. Vb aiurea ca sa spuna si ei ceva. Felicitari inca o data.
Adrian
24.05.2013 21:03
crezi ca investitorii sunt societate de binefacere. toate se fac pt teschereaua lor inclusiv taxa de cogenerare si altele de pe factura ta de curent. la 80 ron 15 ron sunt taxele pt astia.
pt cip
24.05.2013 21:51
felicitari pt proiect!da ce cauta primarul din seica acolo?se da mancare si bautura gratis?
buia city
24.05.2013 22:20
Ma bucur ca Axentele are un primar care se implica dar din pacate viceprimarul e ca si inexistent, cred ca primarul s-ar descurca bine si fara el.Trebuia sa-l tina pe cel dinainte ca tot era mai bun ca asta....
xyz
24.05.2013 22:36
baiatu ai uitat ca fotbalistu e primar vice contabil , zona verde adica tot
pt zyz nelu
24.05.2013 23:38
Orice efort depus si atragere de fonduri + implicare e binevenit.felicitari primăriei
Dan
07.11.2013 22:53
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA