Tribuna
Avram Iancu, omagiat miercuri la Muzeul de Istorie: "Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înşine!"
Dumitru CHISELIŢĂ
1494 vizualizari
Avram Iancu, omagiat miercuri la Muzeul de Istorie:
© Dumitru CHISELIŢĂ
Muzeului Naţional Brukenthal a dat startul seriei de manifestări prilejuite de Zilele Europene ale Patrimoniului şi împlinirea a 150 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Avram Iancu.

Astfel miercuri, în jurul amiezii, la Muzeul de Istorie "Casa Altemberger", a avut loc un moment comemorativ la bustul lui Avram Iancu amplasat în curtea interioară a muzeului.
Evenimentul a început cu intonarea, de către muzica militară a Garnizoanei Sibiu, a Imnului Naţional.
A urmat o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu, oficiată de către ÎPS Laurenţiu, Mitropolit al Ardealului şi Arhiepiscop al Sibiului. "Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înşine, dacă nu-i cinstim, n-avem nicio speranţă ca şi alţii să ne cinstească pe noi", a spus ÎPS Laurenţiu, după oficierea Te-Deum-ului.
La eveniment au mai vorbit prefectul de Sibiu, Mircea Dorin Creţu, Alexandru Dumbravă, viceprimar al Sibiului şi Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal. Momentul omagial s-a încheiat cu intonarea Marşului lui Iancu.
La eveniment au mai fost prezenţi col. Radu Cristian Dinu, locţiitor al comandantului pentru probleme de stat major din cadrul AFT "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, alături de un grup de ofiţeri din cadrul academiei, Dan Nanu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu şi un grup de elevi de la Grupul Şcolar "Avram Iancu" din Sibiu.
Între 7 şi10 septembrie, Muzeul Naţional Brukenthal, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Mitropolia Ardealului şi Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", organizează  o serie de evenimente omagiale prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu şi cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Azi, 8 septembrie, între orele 9 -16.15 se va putea vizita gratuit Muzeul de Istorie 
"Casa  Altemberger" şi vor începe lucrările simpozionului anual al Muzeului Naţional Brukenthal - secţia Istorie. Vineri, 9 septembrie, de la ora 12, se va dezveli bustul prof. univ. dr. Iuliu Paul, iar sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 12 va avea loc un recital comemorativ al fanfarei militare a Garnizoanei Sibiu, pentru omagierea celor 150 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Avram Iancu. Tot sâmbătă se va lansa Programul de conştientizare a importanţei conservării, promovării şi valorificării ştiinţifice a patrimoniului cultural naţional.comentarii
1 comentarii

Zic sa-i ziceti Casa Toma-Avram.Suna bine.
Nasu
09.09.2022 12:12
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA