”Aveţi un statut preţios şi preţuit pentru că sunteţi un model de conduită profesională” – preşedintele Academiei Române, despre academicianul Niedermaier

Acasa >

Articol

În cadrul celei de-a IV-a ediții a ”Colocviilor academicianului Niedermaier”, academicianul Paul Niedermaier a marcat cei 87 de ani de viață într-un mod aparte prezentând două prelegeri istorice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Prima a vizat migrația și habitatele generate de acest fenomen în Evul Mediu, subiect preluat din recentul volumul ”Die Siedlungsgeschichte Siebenbürgens und dessen Umlands vom 9. bis zum 14. Jahrhundert”, iar a doua prelegere a fost dedicată aniversării celor 125 ani de la ctitoriea Templului Iudaic din Sibiu, apecte reunite în cercetarea "An Old Synagogue from Sibiu" publicată în "Studia Judaica". Colocviile au certificat încă o dată de ce academicienii joacă un rol esențial în Academia Română – cel mai înalt for de știință și cultură din țară.

Înainte de toastul oficial

În preambulul toastului cond. arh. ing, Ilie Crețu, expert UCEE a dat citire scrisorii semnate de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, din care repoducem următoarele pasaje: ”Vă număraţi printre acei savanţi şi creatori demni de a fi situaţi între nemuritori. Aveţi un statut preţios şi preţuit pentru că sunteţi un model de conduită profe­sională. Or, societatea noastră actuală are nevoie stringentă de astfel de modele, de exemple autentice de urmat.(…). După datină şi cuviinţă vă dorim să aveţi puterea, starea de sănătate şi bucuria să duceţi la împlinire toate idealurile personale şi publice, întru gloria cunoaşterii şi înflorirea creaţiei originale de toate tipurile, precum şi propăşirea acestui colţ de lume numit România, a tuturor românilor care cred – aidoma lui Seneca – că ne iubim patria nu pentru că este mare, ci pentru că este a noastră”. Un alt mesaj special a fost rostit de ministrul de Interne din perioada 1996-1999, av. Gavril Dejeu care a remarcat rodnicia academicianului sibian care și-a aplecat cercetarea spre realitățile istorice indubitabile, susținute cu artefacte, documente cu elemente cartogafice, pentru a oferi o imagine cât mai fidelă despre evenimentele istorice, pentru a le înțelege mai bine în contextul de atunci. Ca semn ne prețuire ministrul Dejeu i-a oferit academicianului volumul-semnal ”Responsabilitate și vinovăție în procesul Mântuitorului”. În acest context prof.univ. ing. Liliana Popescu a prezentat volumul Conferinței internationale ””Anthropology of communicațion -2024”. Aprecieri și elogii au mai fost rostite de dr. Paul-Jürgen Porr, preşedinte FDGR și de Tiberiu Baruch, președintele Comunității Evreilor din Sibiu. Mesaje au mai fost transmise din partea deputatul UDMR Benedek Zakariás, din partea administrației locale și a directorului Institutul de cercetări socio-umane Sibiu Rudolf GRÄF, precum și din partea colegiului redacțional ”THE TRIBUNE MAGAZINE”.

Un gest rar, dar academic

Academicianul Paul Niedermaier a devoalat aspecte inedite despre prima Sinagogă sibiană, care a funcționat în Orașul de jos (str. 9 Mai), acceptând să fie ghidul participanților la colocvii. Paul Niedermaier a făcut referiri la caracteristicile templelor iudaice, ca ”instituții revoluționare” asociate cu reforma lui Josa. Arta și arhitectura sinagogală le consideră ca o oglindire a emancipării evreilor, în căutarea identității culturale și artistice moderne. Cei prezenți în Templul din str. Constituției au fost informați cu privire la dezafectarea Sinagogii din str. Blănarilor. Ulterior, trecând în revistă și sărbătorile iudaice academicianul a dorit să reamintească auditoriului de sărbătorea din 2 octombrie, anume Anul nou iudaic /  Roş Haşana, un moment de meditație asupra vieții, atât din punct de vedere etic, cât şi religios, transmițând comunițăii iudaice „Şana Tova!”. Academicianul sibian, în dialogul cu comunitatea avea să precizeze că se impune reamenajarea cimitirului evreiesc din Gușterita și tranformarea acestuia într-un parc comemorativ, demers pe care îl susține așa cum a identificat soluția într-o cercetare publicată în volumul ”Anthropology of communication -2023”.

 

Autor
04 octombrie 2024 la 09:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 7 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit