În Şedinţa de Consiliu Local ce a avut loc azi, a fost aprobat proiectul de hotărâre ce a prevăzut şi actualizarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţii "Amenajarea unei zone de agrement şi ecoturism pe dealurile Guşteriţei". Obiectiv cunoscut şi sub numele de "Guşterland", o denumire nu tocmai inspirată, dar aleasă "câştigătoare", prin vot, de unii cetăţeni ai Sibiului.
În primul rând este vorba despre aprobarea valorii totale a obiectivului în cauză, respectiv 97.764,99 lei. Valoarea lucrărilor de construcţii-montaj (C+M) este de 53.338,37 lei (preţ socotit cu TVA). Valoarea iniţială a proiectului Guşterland era de 58.122.394 lei (cu TVA).
Motivele "scumpirii" Guşterlandului sunt, conform documentului, introducerea de noi cheltuieli "conform Ghidului solicitantului și a legislației incidente": coordonator în materie de securitate şi sănătate, cheltuieli aferente marjei de buget, cheltuieli pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preţ, consultanţă şi pentru informare şi publicitate. Se mai majorează cheltuielile "diverse şi neprevăzute până la procentul de 10% eligibil". Prin introducerea acestor cheltuieli rezultă o suplimentare a devizului general cu suma de 18.314.849 lei.
O cheltuială în plus cu linia de înaltă tensiune
Iniţial, pentru a se proteja linia electrică de 110 kilovolţi care traversează teritoriul Guşterlandului, DEER Sucursala Sibiu a propus îngrădirea culoarului de trecere şi realizarea a patru subtraversări prin profil de tunel semi-îngropat. Ulterior, DEER Braşov, care este deţinătorul reţelei de pe amplasament, a anunţat o altă soluţie de protejare a liniei electrice: îngroparea în subteran cu toate lucrările conexe, lucrare estimată la aproximativ 15.000.000 lei fără TVA. Concret ar fi vorba de îngroparea a şase linii aeriene, cu o lungime de aproximativ 1,6 km, ceea ce dă un total de aprox. 10 km, 3,3 km cablu echipotenţial şi aproximativ 2 km de fibră optică, plus alte lucrări. Conform Ghidului solicitantului, cheltuielile aferente lucrărilor de relocare/protejare a reţelelor de utilităţi de pe amplasament sunt încadrate ca fiind cheltuieli eligibile.
Ce ar conţine Guşterland
Conform proiectului de HCL, zona de agrement de pe dealurile Guşteriţei va avea o instalaţie rollercoaster/sanie de vară, lungă de aproximativ 680 m - urcare şi 960 m – coborâre, cu o diferenţă de nivel de aprox. 95 m; o pârtie de schi şi tubing pe suprafaţă sintetică cu o lungime totală orizontală de aproximativ 170 m şi o diferenţă de nivel de 21 m; un pavilion multifuncţional modular, parter plus etaj; o parcare de minim 300 locuri; un traseu pentru biciclete, în lungime de 3.446 m; o tiroliană în lungime totală de aproximativ 294 m; un "turn de aventură"; un popas turistic; un spaţiu de joacă; o terasă panoramică; o potecă pietonală de 750 m lungime. La toate acestea se adaugă un sistem de iluminat pentru toate obiectele proiectate.
Jens Kielhorn, din Consiliul de Administraţie Tursib, despre proiectul Guşterland: "Trebuie evitat să devină un butoi fără fund"
Într-o solicitare adresată consilierilor locali, Jens Kielhorn, membru în Consiliul de Administraţie al Tursib şi locuitor al cartierului Guşteriţa, le-a cerut să nu se voteze acest proiect de hotărâre. Motivele sunt, în primul rând de ordin financiar şi se referă la creşterea cheltuielilor din bani publici.
"Proiectul de hotărâre duce la o cheltuială aproape dublată pentru proiectul Gușterland, de la 53.338,37 mii lei la 97.764,99 mii lei. Aceasta reprezintă o creștere de 83 % (44,4 milioane lei)! Acești bani sunt banii contribuabililor. Aveți responsabilitatea de a-i cheltui cu maximă răspundere față de cetățeni și nu trebuie să-i risipiți pe proiecte inutile. În cazul Gușterland, după cum știu eu, nici măcar nu există o analiză cost-beneficiu. Este o mare greșeală că proiectul a fost demarat înainte de a obține fonduri UE și nu după. Știu că s-au început deja lucrările și din această cauză proiectul nu mai poate fi complet oprit. Dar acum trebuie evitat să devină un butoi fără fund".
Kielhorn consideră solicitarea DEER Brașov ca "inadmisibilă". "Și acum, sub cabluri de înaltă tensiune, trec drumuri și poteci fără a fi nevoie de o protecție suplimentară. Dacă primăria ar ataca această decizie în instanță, probabil ar câștiga".
Soluția propusă este "scoaterea din proiect a tuturor suprafețelor care se află în zona de protecție a liniei de înaltă tensiune LEA 110 kV".
"Zona este destul de mare pentru a permite desfășurarea tuturor activităților din caietul de sarcini în afara zonei respective. Sunt sigur că pentru cei 44,4 milioane lei găsiți proiecte prin care puteți îmbunătăți calitatea vieții sibienilor mult mai eficient decât cu Guşterland", a transmis Kielhorn.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |