FITS 2022
Tribuna
Avem legislaţie nouă împotriva trotinetelor de pe trotuar. Prin urmare, avem trotinete pe trotuar
Dumitru CHISELIŢĂ
1629 vizualizari
Avem legislaţie nouă împotriva trotinetelor de pe trotuar. Prin urmare, avem trotinete pe trotuar
Printre ultimele zvâcniri legislative ale ex-Guvernului Cîţu s-a aflat şi un lucru pozitiv. Da, culmea, pozitiv. "Îmbogăţirea" Ordonanţei de Guvern 195 per 2002 cu prevederi suplimentare privind flagelul de pe carosabilul şi trotuarele noastre, adică trotinetele electrice, mai ales cele "verzi" atât ca culoare cât şi ca motivaţie, aduse de o vreme la Sibiu.

Am tot scris despre ce aiureli se petrec pe trotuare şi carosabil, de când tânăra generaţie a descoperit, pardon, i s-a pus la dispoziţie cu o seninătate demnă de cauze mult mai nobile, mersul cu trotineta aia verde, Lime sau Bolt. Adică am înţeles că e o distraciţe maximă pentru unii care circulă cum îi taie capul, e o chestie care aduce bani buni pentru alţii, e o chestie care face ca Primăria să se înfoaie că uite ce "verde" e Sibiul şi mai ales ca să nu se ia nici un sfert de măsură pentru a reglementa situaţia circulaţiei tembele pe două roţi din oraşul ăsta de pe Cibin. Acum să vă văd, că uite, aveţi o bază legala mai bogată, pe care o puteţi la fel ignora, ca si până acum. Acum, noroc că s-a mai urâţit cumva vremea...  Avem şi restricţii, poate vine şi iarna şi uzite, încet-încet, scăpăm.
 

Pentru cei care (trotinetişti şi autorităţi locale) au lipsit de la lecţia "cum se circulă cu trotineta"
 
"Comunicat de presă: Astăzi, 4 octombrie a.c., în ședința de Guvern a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.
Reamintim faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.
Prin hotărârea de astăzi se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete.
Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate."
Este o bucată din comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Interne, cei interesaţi în versiunea lui completă putându-l consulta aici: https://www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-220/
 
Iar dacă nu vă ajunge, mai avem aici:

"OUG pentru reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată în ședința de guvern", informaţie postată pe aceeaşi pagina web, la 5 februarie 2020.
Unde zice că: "Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată ieri, 4 februarie 2020, în ședința de Guvern.
Prin Ordonanța de Urgență se stabilește că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au  vârsta de cel puțin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis.
Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h.
Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.". Am imrpesia că am mai scris asta dar nu-i nimic, repetitio est mater studiorum. Cine nu inţelege, să dea cu goagle.

Mostre de circulaţie cu trotineta

Înţeleg că de atâta drag de "useri" fără discernământ de trotinete "green" şi verzi, li s-a oferit acestora instrumentul necesar pentru a se da şmecheri şi talentaţi şi a se băga în seamă peste tot. Vreme de mai bine de o lună am tot pozat trotinete şi trotinetişti în cele mai ciudate şi ne-legale poziţii. Dacă voi continua aşa, aş putea vernisa o expoziţie în buricul buricului municipiului.
Am avut, din septembrie până acum, cam toate ipostazele de trotinetişti care circulă de-aiurea prin oraş. Unii erau în Paţa Unirii, circulau printre maşini, noroc că i-a "reglat" un taximetrist că altfel erau aplatizaţi pana la nivelul de shaormă cu de toate de maşinile cam înghesuite în trafic, inclusiv un ditamai autobuzul. Să nu-i uităm pe cei care o ard pe curse de viteză, tot pe carosabil, în plus şi pe contrasens. Am avut trotinetişti, desigur şi mai ales  pe trotuare şi alte pietonale, în viteză evident şif oarte contrariaţi că nu li se face loc. Am avut trotinetişti pe aleile din parcuri, slalomând, tot în viteză, printre pietonii plimbăreţi, care de fraieri ce erau mergeau cu picioarele nu cu Bolt sau Lime. Am avut trotinetişti pe trotuar chiar şi când era liber pe tot carosabilul, că era perioada aia a Mobilităţii. Am avut pe Bălcescu, că tot e "pietonală" bântuită de biciclete, aşa că de ce nu şi de trotinete cu DOI ocupanţi, nu?
Apropo ştiţi ce faţă face un trotinetist din ăsta când vede că NU te fereşti din calea lui nicicum? Sau când îl laşi să claxoneze, să zârâie, să pârâie la infinit în spatele tău iar tu să NU îi faci loc? Da, sună a apel la nesimţire, plus că o faci pe riscul tău, că nu ştii dacă ăla de la ghidon are reacţii normale, dar uneori, sincer îţi vine. Oricum, câteva din modurile de plimbăreală nestingherită de vreo poliţie care are totdeauna altă treabă decât să vadă cum se circulă că trotinetele astea pe arterele sibiene, le vedeţi aici, în poze.


"Parchează trotinetele astfel încât să nu deranjezi pietonii..."


"...Şi ceilalţi participanţi la trafic." Aşa scrie pe "trunchiul" unei trotinete. Scrie foarte jos, cu un corp mic de literă, şi pariez că în covârşitoarea majoritate a cazurilor nimeni nu e aşa de curios (acum pe bune!), încât să se aplece să citească ce scrie acolo. Şi mai pun pariu că nimeni nu s-ar apleacă să citească, ORICE ar scrie pe trotineta aia de închiriat. Nu ţi-e la îndemână, iar scrisul e scris mai mult ca să fie scris, atunci când sau dacă cineva o întreba oficial asta.

Oricum, de scris, scrie. Deci nu poţi spune că "nu ştiam", "nu am citit aia", "eu nu citesc că ie de lucru şi nam timp de prostii" sau că "doar fraerii citesc, kwoaee!" Despre faptul că nu e vorba de reguli, ci şi de respect faţă de ceilalţi nici nu mai detaliem, toţi vor respect dar nu-l oferă. Aşa că de ce l-ar primi?

Nu, nu salvaţi lumea dacă vă daţi pe două roţi pe contrasens ori pe trotuar şi nu e o mostră de respect să faceţi clingcling ca să vă facem loc tot pe trotuar, mai ales când pista de biciclete/trotinete e lângă voi sau când aveţi carosabilul la dispoziţie. A, sunt maşini pe drum şi n-aveţi loc? Ghinion. Noi nu ne plângem că e multă lume pe trotuar sau că nu poti trece de atâtea maşini parcate.
 
Dar să revenim la modul sibian, aprobat şi acceptat de a parca. Spun asta câ atâta vreme cât măsurile aşteaptă, e apropbat şi acceptat, chiar dacă nu e corect.
Poţi parca şi rupe trotineta (sau invers?). Poţi parca pe aleea ce duce la Dedeman şi Mega', Sau în mijlocul staţiei de autobuz de la Thalia (acolo e chiar obligatoriu, la cât de frecvent le văd), În faţa magazinelor, a cafenelelor inclusiv cea din Piaţa Aurel Vlaicu (acum se pare ca nu mai că bate vântul şi sunt restricţii, dar se proceda înainte), pe Constituţiei, pe Rahovei, în "tunelul" de sub Turnul Sfatului, pe Victoriei că e Agricolul aproape, în spaţiul verde de LÂNGĂ parcarea de trotinete marcată pe trotuar, pe Mihai Viteazu, sau chiar într-o rampă pentru colectarea selectivă a gunoiului, exact în zona containerului de "plastic-metal". Sau în parcuri, prin spaţiile verzi, pe Coposu, pe oriunde. Aşezate toate, în majoritatea cazurilor, intenţionat ca să încurce totul pe trotuar. Da, ştiu, e teribilismul unei generaţii care face pe invers ce i se spune şi i se bagă în cap că are mai multe drepturi decît îndatoriri, ai cărei componenţi au dat deja în dependenţe de tip smartfon sau băuturi energizante. Dar teribilismul acesta poate fi limitat sau chiar oprit. Problema e că nu are cine şi nici nu ai cu cine.
Da ştiu, intenţia celor de la Bolt şi Lime nu a fost să contribuie, prin obiectele închiriate, la suplimentarea ueni stări de haos pe trotuarele sibiene. Ştiu că bunele intenţii sunt bune intenţii, ştiu că, teoretic o trotinetă electrică e mai OK pentru mediu decât o maşină ne-electrică, sau că mai ales la orele când îşi duc părinţii copii proprii la şcolile alea de fiţe care obligatoriu sunt în celălalt capăt al municipiului, e mai eficientă şi mai rapidă decât maşina "proprietate". Decu nu fac apel la desfiinţare sau ne folosire, ci la ordine pe străziule Sibiului.
 
Avem legislaţie împotriva trotinetelor pe trotuar. Deci, avem trotinete pe trotuar parcate aiurea. Facem totuşi ceva sau mai trimitem un comunicat despre ce fain e să te dai verde pe trotuar?


comentarii
6 comentarii

Si o sa mai fie inca trotinete pe trotuare pentru ca "academicienii" de la "Militia Locala", nu catadixesc sa isi miste cururile si burtile din birouri. Ce sa faca unflatii aia, ca daca trebuie sa fuga dupa cineva fac infarct!
Inutila Militie Locala
07.10.2021 08:39
..."academicienii" de la "Militia Locala", nu catadixesc...
Ce este cu virgula aceea acolo???
Catadixesc??? Poate ai vrut sa scrii catadicsesc, nu?
...unflatii aia...??? Cred ca ai vrut sa scrii umflatii ăia...
Cam greu cu limba română.
Daniel
07.10.2021 10:53
Limba romana, ca limba romana, dar daca-ti pune unul trotineta fix in fata usii garajului, il mai inveti gramatica ori ba?
07.10.2021 14:48
mă, eu am accidentat unul din ăsta din greșeală. Slaloma pe trotuar, nu l-am observat când m-am întors, și l-am lovit cu rucksack-ul. Culmea, până l-am adunat de pe jos, au apărut comunitarii. Tot pe mine m-au luat la rost, că de ce dau cu laptop-ul în lume :))
Erlkoenig
10.10.2021 05:05
Bine ar fi sa le restrictioneze accesul pe domeniul public... Sa umble cu porcaria aceea doar in fata blocului sau in curtea proprie... Nu sa incurce circulatia si sa goneasca ca nebunii!!!!
Yasmine
10.10.2021 13:33
Trebuia sa-i dai mai tare!
@erikoneig
10.10.2021 15:27
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

LINIA VERDE

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat de presa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA