Tribuna
Autoservire la Biblioteca ASTRA. Un aparat modern îi ajută pe utilizatori să împrumute sau să returneze cărțile, fără intervenția bibliotecarilor
Autoservire la Biblioteca ASTRA. Un aparat modern îi ajută pe utilizatori să împrumute sau să returneze cărțile, fără intervenția bibliotecarilor
Serviciul Relații cu Publicul - Compartimentul Adulți (corp B) al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu este dotat cu un modern aparat de autoservire - selfCheck desk, destinat operării directe de către utilizatori prin simpla urmare a instrucţiunilor citite pe ecran. Cu o capacitate de înregistrare în timp real și o interfață ușor de folosit, atât personalul cât și utilizatorii pot fi siguri că materialele sunt imediat înregistrate, spun reprezentanții BJ ASTRA Sibiu.


Sistemul de autoservire permite utilizatorilor să împrumute, să returneze și să prelungească termenul de împrumut al documentelor, fără intervenţia bibliotecarului.
Pentru folosirea aparatului de autoservire, utilizatorul are nevoie de un permis de acces valid care se eliberează în cadrul aceluiași compartiment.
Împrumutul cărţilor se realizează prin atingerea dreptunghiului "Împrumut" de pe ecran și poziţionarea cardului sub raza laser de acţiune. Astfel, utilizatorul își accesează contul și aşează documentele pe care dorește să le împrumute sub raza laser de acțiune. La finalul sesiunii de împrumut se tipăreşte chitanţa cu toate informaţiile, inclusiv data scadentă.
În același mod se procedează pentru prelungirea termenului de împrumut.
Returnarea documentelor împrumutate se face fără cardul de bibliotecă. Pentru restituirea cărţilor se atinge dreptunghiul "Returnare" de pe ecranul staţiei de autoservire și se aşează publicaţiile pe pătratul gri al staţiei. Se finalizează acțiunea prin tipărirea chitanței pentru dovada returnării.
Sistemul de autoservire avertizează asupra operaţiunii efectuate. În caz de eşuare a operaţiunii, ecranul afişează problema, iar avertizarea sonoră este diferită. Avertizarea sonoră apare în cazul în care permisul de bibliotecă nu mai este activ sau termenul de împrumut este depășit, situație în care utilizatorul trebuie să apeleze la bibliotecari pentru lămuriri suplimentare.
Accesul liber la raft împreună cu facilităţile oferite de staţiile de autoservire vin în întâmpinarea preferinţelor utilizatorilor, scurtează timpul de aşteptare şi oferă o servire directă şi rapidă.
"Beneficiile principale ce rezultă de pe urma implementării unui astfel de sistem sunt creșterea substanțială a eficienței operațiunilor și activităților specifice ale bibliotecii – împrumut, restituire toate cu timp de realizare și efort mult scăzut față de operarea fizică tradițională, precum și sporirea securității colecțiilor. SelfCheck 500 se duce mai departe de un simplu împrumut, returnarea şi funcţionalitatea contului pentru a furniza o experienţa atractivă care leagă utilizatorii direct la colectia digitală CloudLibrary", spune BJ ASTRA Sibiu. (A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia