Tribuna
August, vârful de sezon în "turismul stomatologic", la Sibiu
August, vârful de sezon în
© Răzvan NEGRU
Tratamentele şi intervenţiile stomatologice din România sunt, în comparaţie cu cele din Vestul Europei, mai ieftine, motiv pentru care în lunile de vară se înregistrează acel fenomen denumit "turism stomatologic". Cabinetele stomatologice bine dotate, medicii pregătiţi şi materialele de calitate îi determină pe tot mai mulţi români stabiliţi în străinătate, dar şi pe străini să apeleze la serviciile stomatologilor din România. Sibiul este unul dintre oraşele în care, în perioada verii, dentiştii au mare căutare printre cei stabiliţi în afara graniţelor şi chiar printre nemţi, italieni, francezi sau englezi.


Mulţi dintre cei care vin să îşi repare dantura în România spun că e convenabil deoarece sunt preţuri mai mici şi nu trebuie să aştepte foarte mult pentru a fi trataţi.


Preţuri şi de cinci ori mai mici


Preţurile practicate în cabinetele din Sibiu sunt în unele cazuri şi de trei - patru ori mai mici decât cele pe care le plăteşti în Anglia, Germania sau Italia.
Bineînţeles, costurile variază şi în funcţie de complexitate şi materialele folosite.
De exemplu, o extracţie care costă în Sibiu 100 de lei poate ajunge într-un cabinet din Anglia la 100 de lire, adică de cinci ori mai mult.
Mihaela şi Radu, sibieni la origini, sunt stabiliţi în Anglia de 15 ani. Au revenit în această vară în ţară şi spun că vor să îmbine utilul cu plăcutul. Ei vor sta în România până la finalul lunii august, timp în care se vor relaxa, dar vor merge şi la stomatolog.
"E o plăcere să ne revedem prietenii, să mai facem câte o ieşire. Profităm de acest timp în România pentru a merge şi la stomatolog, să ne tratăm problemele de dinţi. Un motiv pentru care am ales această variantă e preţul foarte bun, raportat la condiţiile care nu diferă mult de cele din Anglia", spune femeia.


Programări din timp


Fenomenul "turismului stomatologic" e confirmat de mai mulţi medici din Sibiu.
Mirela Lomotă, medic stomatolog, spune că "luna august e lună de concedii în Vest şi atunci mulţi pacienţi din străinătate vin să îşi rezolve problemele în România. Îşi fac programare din timp şi vin la data fixată fără să mai fie nevoiţi să aştepte. Îşi motivează alegerea invocând, în primul rând, preţurile mai avantajoase de la noi, raportate la calitatea bună a serviciilor. Pot să vă spun că în Sibiu există mulţi medici stomatologi profesionişti căutaţi de pacienţi, se lucrează cu materiale de calitate, astfel că nu sunt diferenţe faţă de ţările din Occident în privinţa serviciilor oferite. Am pacienţi care sunt din Sibiu, s-au stabilit în străinătate, dar vin să îşi rezolve problemele stomatologice aici, acasă, în special în perioada verii".


Pacienţi străini vin la Sibiu la recomandarea românilor


Şi medicul stomatolog Mihai Scorţescu are în această perioadă pacienţi stabiliţi în străinătate.
"Mulţi dintre pacienţii mei vin pentru mentenanţa lucrărilor, pentru detartraj sau tratarea cariilor. Personal, am şi pacienţi străini care vin la recomandarea celor ce provin din Sibiu şi locuiesc în alte ţări. Într-adevăr, luna august e cea mai căutată din acest punct de vedere, pentru că oamenii au concediu şi vin acasă atât pentru a-şi vedea rudele şi prietenii, cât şi pentru a merge la dentist", spune medicul sibian. (A. M., D. B.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia