Tribuna
Au absolvit "Image Art" şi expun propriile creaţii, la "Brukenthal"
Andra MARINESCU
3684 vizualizari
Au absolvit
Au vrut să desluşească tainele aparatului de fotografiat şi secretele unei imagini reuşite. Aşa că s-au gândit să urmeze un curs. Recent, ceea ce au învăţat s-a văzut şi la Muzeul Naţional "Brukenthal" Sibiu, unde şcoala de Fotografie "Image Art", condusă de cunoscutul Daniel Bălţat, a vernisat o expoziţie ce prezintă roadele cunoştinţelor pe care elevii săi le-au acumulat. Printre cei 53 de artişti care au expus în curtea a doua a palatului s-a numărat şi colega noastră Ana-Maria Mătuşoiu, redactor la TRIBUNA, care a adus în expoziţie un portret alb-negru al unei tinere.

Zilele trecute, Palatul "Brukenthal" s-a îmbogăţit. El găzduieşte expoziţia Şcolii de Fotografie "Image Art", o expoziţie care nu prezintă talentul de a fi fotograf. Ci pasi­unea, respectul şi răb­da­rea celor care au absol­vit cursul fotografului sibian Daniel Bălţat pentru ceea ce îi înconjoară. Ei nu au ales să scrie ceea ce au văzut, ci au vrut să păstreze mo­mentul prin culoare, prin imagine. Aşa, au pus mâna pe aparatul de fotografiat şi au imortalizat clipa. Cei 53 de artişti au surprins în foto­grafiile lor imagini emoţio­nante, cum ar fi cele din ziua nunţii, momente ale Sibiului de zi cu zi, peisaje, oameni şi emoţie. În toate, au presă­rat dragoste şi imaginaţie, înainte să apese pe butonul aparatului. Asta se vede în expoziţia de la "Brukenthal", vernisată recent, în prezenţa artiştilor, a conducerii mu­zeului şi a curioşilor care au vrut să des­copere ce lucrări au adus tinerii.
Când fotografia trăieşte cu-adevărat...
Vernisajul a umplut sălile expoziţiei. Adrian Luca, repre­zentant al muzeului, a spus că de multă vreme îi propu­sese lui Daniel Bălţat să des­chidă o expoziţie la "Brukenthal", cu imaginile elevilor săi, şi că îl aşteaptă şi cu o expoziţie proprie. "Con­­sider că este o şansă unică pentru toţi să avem o expoziţie care să arate valoa­rea de artist aici, într-o încă­pere cu istorie veche de aproape 200 de ani. Cred că arta fotogra­fică mai are multe de arătat şi că s-ar putea face multe expoziţii intere­sante din ea", spune Adrian Luca.
Daniel Bălţat conduce Şcoa­la de Fotografie alături de Ana Vasiu. Spune că "naşterea" expoziţiei a pornit de la ideea de a-şi provoca discipolii la imaginaţie, având, totodată, încredere în ei înşişi. Fotografiile din expoziţie au fost realizate fie în perioada derulării cursu­lui, fie după absolvire. "Ne propunem mereu să vă pro­vocăm. Consider că o imagi­ne trăieşte abia când este pusă pe hârtie. Atunci ima­ginea trăieşte cu-adevărat!", a spus Daniel, mulţumind lui Ioan Morariu, Epson România şi Muzeului "Brukenthal" pentru sprijinul în realizarea expoziţiei din acest an.
Munca, dincolo de talent
La vernisaj a fost şi Fred Nuss - şi el "profesor" la Şcoala "Image Art - care a povestit ce înseamnă să fii un adevărat fotograf. Fotore­porter al TRIBUNEI de peste jumătate de veac, Fred Nuss s-a născut cu aparatul de fotografiat de gât. şi spune că asta nu e talent, ci muncă. "Eu le spun tuturor cursan­ţilor, la început: <>, pentru că tehnica se poate învăţa. Ce nu se poate învăţa atât de uşor este partea nevăzută, estetică. Acolo trebuie muncit. Şi să nu vină cineva să îmi spună despre un autor cu o poză bună: <>. Nu, e mun­că. Vă spun eu din proprie experienţă", spune Fred Nuss. Mai mărturiseşte şi despre visul mamei lui, care îl voia pe tânărul Fred, de atunci, pianist. "Mama a vrut să învăţ să cânt la pian. Dar după o lună de zile am zis: <>. Nu sunt făcut pentru asta, deşi îmi place muzica la nebunie. Sunt un mare fan de muzică simfonică, de jazz, dar nu îmi place să fac eu muzică. Deci aşa e şi aici. Eu îi sfătuiesc pe autorii care au expus să persevereze, să nu pună aparatul printre cearşafuri, în dulapul lu' mumă-sa, şi cu asta basta", povesteşte fotograful.
Evenimentul s-a încheiat cu îmbrăţişări şi felicitări pentru artişti. Ei spun că nu se vor opri aici şi că drumul lor în fotografie abia a început. Mai mult decât atât, Fred Nuss a apreciat că unele fotografii pot fi expuse şi în cadrul Salonul Interna­ţional de Artă Fotografică, unde el este în juriu.
Şcoala de Fotografie a deschis pentru a doua oară expoziţia cu lucrări ale absolvenţilor săi. Anul trecut, ei au expus la Primăria Sibiu.
Cei care vor să vadă expo­ziţia de anul acesta a tinerilor învăţăcei, la "Brukenthal", o pot vizita până pe 3 mai a.c.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica