Zilele trecute, Palatul "Brukenthal" s-a îmbogăţit. El găzduieşte expoziţia Şcolii de Fotografie "Image Art", o expoziţie care nu prezintă talentul de a fi fotograf. Ci pasiunea, respectul şi răbdarea celor care au absolvit cursul fotografului sibian Daniel Bălţat pentru ceea ce îi înconjoară. Ei nu au ales să scrie ceea ce au văzut, ci au vrut să păstreze momentul prin culoare, prin imagine. Aşa, au pus mâna pe aparatul de fotografiat şi au imortalizat clipa. Cei 53 de artişti au surprins în fotografiile lor imagini emoţionante, cum ar fi cele din ziua nunţii, momente ale Sibiului de zi cu zi, peisaje, oameni şi emoţie. În toate, au presărat dragoste şi imaginaţie, înainte să apese pe butonul aparatului. Asta se vede în expoziţia de la "Brukenthal", vernisată recent, în prezenţa artiştilor, a conducerii muzeului şi a curioşilor care au vrut să descopere ce lucrări au adus tinerii.
Când fotografia trăieşte cu-adevărat...
Vernisajul a umplut sălile expoziţiei. Adrian Luca, reprezentant al muzeului, a spus că de multă vreme îi propusese lui Daniel Bălţat să deschidă o expoziţie la "Brukenthal", cu imaginile elevilor săi, şi că îl aşteaptă şi cu o expoziţie proprie. "Consider că este o şansă unică pentru toţi să avem o expoziţie care să arate valoarea de artist aici, într-o încăpere cu istorie veche de aproape 200 de ani. Cred că arta fotografică mai are multe de arătat şi că s-ar putea face multe expoziţii interesante din ea", spune Adrian Luca.
Daniel Bălţat conduce Şcoala de Fotografie alături de Ana Vasiu. Spune că "naşterea" expoziţiei a pornit de la ideea de a-şi provoca discipolii la imaginaţie, având, totodată, încredere în ei înşişi. Fotografiile din expoziţie au fost realizate fie în perioada derulării cursului, fie după absolvire. "Ne propunem mereu să vă provocăm. Consider că o imagine trăieşte abia când este pusă pe hârtie. Atunci imaginea trăieşte cu-adevărat!", a spus Daniel, mulţumind lui Ioan Morariu, Epson România şi Muzeului "Brukenthal" pentru sprijinul în realizarea expoziţiei din acest an.
Munca, dincolo de talent
La vernisaj a fost şi Fred Nuss - şi el "profesor" la Şcoala "Image Art - care a povestit ce înseamnă să fii un adevărat fotograf. Fotoreporter al TRIBUNEI de peste jumătate de veac, Fred Nuss s-a născut cu aparatul de fotografiat de gât. şi spune că asta nu e talent, ci muncă. "Eu le spun tuturor cursanţilor, la început: <>, pentru că tehnica se poate învăţa. Ce nu se poate învăţa atât de uşor este partea nevăzută, estetică. Acolo trebuie muncit. Şi să nu vină cineva să îmi spună despre un autor cu o poză bună: <>. Nu, e muncă. Vă spun eu din proprie experienţă", spune Fred Nuss. Mai mărturiseşte şi despre visul mamei lui, care îl voia pe tânărul Fred, de atunci, pianist. "Mama a vrut să învăţ să cânt la pian. Dar după o lună de zile am zis: <>. Nu sunt făcut pentru asta, deşi îmi place muzica la nebunie. Sunt un mare fan de muzică simfonică, de jazz, dar nu îmi place să fac eu muzică. Deci aşa e şi aici. Eu îi sfătuiesc pe autorii care au expus să persevereze, să nu pună aparatul printre cearşafuri, în dulapul lu' mumă-sa, şi cu asta basta", povesteşte fotograful.
Evenimentul s-a încheiat cu îmbrăţişări şi felicitări pentru artişti. Ei spun că nu se vor opri aici şi că drumul lor în fotografie abia a început. Mai mult decât atât, Fred Nuss a apreciat că unele fotografii pot fi expuse şi în cadrul Salonul Internaţional de Artă Fotografică, unde el este în juriu.
Şcoala de Fotografie a deschis pentru a doua oară expoziţia cu lucrări ale absolvenţilor săi. Anul trecut, ei au expus la Primăria Sibiu.
Cei care vor să vadă expoziţia de anul acesta a tinerilor învăţăcei, la "Brukenthal", o pot vizita până pe 3 mai a.c.