Tribuna
Atenţie, urmează trei zile de foc! Ce sfaturi ne dau medicii
Atenţie, urmează trei zile de foc! Ce sfaturi ne dau medicii
© Dumitru Chiselita

Atenţie, urmează trei zile caniculare. Meteorologii au transmis că până duminică vor fi temperaturi ridicate. La orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, încă de joi, o informare privind canicula, pentru toată ţara. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 şi 34 de grade şi chiar mai ridicate până duminică. De asemenea, în intervalul menţionat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, în jurul valorii de 20 de grade.

În privinţa judeţului Sibiu, meteorologii din cadrul Centrului Meteorologic Transilvaia Sud au emis prognoza pentru ziua de vineri, anunţând temperaturi care la umbră ajung la 30 de grade. Cei care nu vor putea suporta căldura din oraş au varianta muntelui. La Bâlea Lac sunt prognozate temperaturi maxime de 14 grade în timpul zilei.

În condiţiile în care se va emite ordinul de caniculă pentru judeţul Sibiu, Primăria Sibiu este pregătită să amplaseze cele nouă puncte de ajutor împotriva caniculei, la fel ca şi în anii trecuţi. Este vorba de Centrul de Informare Turistică – Primaria Sibiu (Piaţa Mare), Serviciul Public de Evidenţa Persoanelor – Primaria Sibiu (B-dul Victoriei, 1-3); Piaţa Cibin; Piaţa Vasile Aaron; Piaţa Rahova; Muzeul Brukenthal;

Teatrul Radu Stanca; Biserica din Cartierul Ştrand şi Biserica de pe B-dul Mihai Viteazu.

 

Un pahar cu apă la fiecare 15 minute

 

Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu ne recomandă să evităm să staăm la soare între orele 11 – 18, mai ales în aceste zile când vor fi temperaturi extreme. Dacă aveţi aer condiţionat, aparatul trebuie reglat la o temperatură cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu sunt indicate dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius.

„Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă, beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (nici măcar bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice”, spun medicii.

Sunt bune de consumat fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Se vor evita, în schimb, activităţile în aer liber care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Medicii din cadrul DSP Sibiu ne recomandă să avem grijă de persoanele care nu pot să se apere singure: copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi. Le vom oferi în mod regulat, lichide, chiar dacă nu ni le solicită. Nu trebuie să uităm nici vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi. Este recomandat să ne interesăm de starea lor de sănătate, mai ales în această perioadă de caniculă.

 

Cum ţinem căldura departe de casă

 

Dacă închidem ferestrele expuse la soare, tragem jaluzelele şi/sau draperiile vom putea să păstrăm, în locuinţă, o temperatură suportabilă. În perioada caniculei, ţinem ferestrele închise şi le deschidem doar seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Alte trucuri care ne ajută să păstrăm aerul suportabil în casă este să stingem sau să limităm intensitatea luminii artificiale şi să închidem orice aparat electrocasnic de care nu avem nevoie.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA