Tribuna
Atenţie unde parcaţi! Poliţia locală vă poate ridica maşina! Noua lege, promulgată de Klaus Iohannis
Atenţie unde parcaţi! Poliţia locală vă poate ridica maşina! Noua lege, promulgată de Klaus Iohannis
© Arhiva Tribuna

Maşinile parcate neregulamentar pe domeniul public pot fi ridicate de Poliţia locală. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, actul normativ potrivit căruia autovehiculele staţionate pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, marcate în acest scop, pot fi ridicate. Noua regulă este trasă pe dreapta dacă în maşină este vizibilă prezenţa unor persoane. Iniţiativa legislativă aparţine liderului deputaţilor PNL Florin Roman. 
Camera Deputaţilor a stabilit, în calitate de for decizional, că maşina nu va mai fi confiscată dacă, până la iniţierea transportului către spaţiul de depozitare, proprietarul sau utilizatorul vehicului se prezintă la locul ridicării şi este de acord să achite contravaloarea operaţiunii de ridicare. 
Reprezentanţii instituţiilor şi persoanele fizice şi juridice nu pot ocupa domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public. În caz contrar, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore.
Maşina parcată neregulamentar nu mai poate fi ridicată dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. "Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii", se arată în expunerea de motive.
"Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puţin informaţiile privind data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului", menţionează sursa citată.
Actul normativ promulgat de preşedinte exclude deplasarea maşinii ridicate pe propriile roţi şi prevede că depozitarea vehiculului se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de administratorul drumului public sau de administraţia publică locală, sub paza administraţiei publice locale.
Maşina ridicată este restituită după ce proprietarul face dovada plăţii tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore. 
Actul normativ conţine şi o serie de prevederi referitoare la obligaţia proprietarilor de a-şi întreţine terenurile şi imobilele. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia