Tribuna
Sevis
Atenţie, şoferi! Amenzi de 3.000 de lei dacă vă prinde Poliţia cu astfel de obiecte în maşină!
Atenţie, şoferi! Amenzi de 3.000 de lei dacă vă prinde Poliţia cu astfel de obiecte în maşină!

Repet: dacă vă prinde. Şi asta pentru că potera, ştiţi doar cât e de ocupată: credeţi că-i chiar lesne să ignori cu atâta aplomb maşinile parcate pe aşa-zisele piste pentru biciclişti? Ori gipanele parcate pe trotuare ori pe zebră? Sau motocicletele cu numere îndoite dincolo de limita vizibilităţii? Sau legea care-i cere până şi ei, poterei, să poarte centură şi să nu vorbească la telefon când şofează? S-ajungă cumva vreun exemplu? Chiar credeţi că asta-i la îndemâna oricui? 

Nooo, nici vorbă. Asta cere antrenament, un antrenament vecin cu ... era să scriu vecin cu durerea-n cur, dar nu pot merge atât de departe. Nu se cade. Mă rog, dacă printre ori după toate aceste activităţi care îi ocupă timpul mai rămâne răgaz şi să mai arunce un ochi şi-n trafic, deşi ordinea şi liniştea îi răpesc o groază de resurse, ar putea să constate că unii şoferi confundă maşina proprie cu buticul din colţul străzii. Iar legislaţiei rutieră îi cam sare muştarul dacă  aude de şoferi care îşi "împodobesc" maşinile cum îi taie capul, cu obiecte în stare să dea peste deşte vizibilităţii.

Să nu-mi spuneţi că n-aţi nimerit taximetristul cu blana aia de jder, fanioanele cu Steaua, poza cu copilu şi nevasta, cruciuliţele de la Arsenie, pădurea de brăduţi de la retrovizoară - singura căreia cozile de topor încă nu i-au venit de hac! - toate înghesuite cu tact, aşa încât să mai rămână şi câţiva centrimetri de parbriz, singura legătură între buticul pe patru roţi şi traficul din jur. 
Ultima oară când l-am prins, m-am bucurat că-i plac, totuşi, jderii. Nici nu vreau să-mi imaginez cum s-ar zbengui o coadă de cal atârnată la oglindă. 
Sau zarurile! Ştiţi zarurile ălea cât două perne, preferate de unii şoferi? Cum adică unde-i drumul? Chiar nu vezi că-i şase-şase? Şi ce dacă îţi taie unul calea? Ai poartă-n casă, e marţ ce naiba, iar te-mpiedici de toate mărunţişurile? 
Pentru situaţii ca astea, dar şi pentru cele care încă depăşesc imaginaţia şoferilor, legea a ticluit sancţiuni destul de aprige. 

  • "Şoferii care obişnuiesc să circule cu maşini care au lipite pe geamuri, fie ele geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii, iar acestea reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi consistente, ce pot ajunge până la aproape 3.000 de lei", conform legilsaţiei rutiere în vigoare.

Aceasta prevede că "aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea" reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.
Aceeaşi clasă de sancţiuni stabileşte amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă,  iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei. Persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafaţa geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.
 

Accesorii interzise


Legislaţia rutieră spune că şoferii n-ar trebui să-şi pavoazeze maşinile cu odorizante, obiecte religioase (icoane şi cruciuliţe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate şi altele, dar şi vinietele sau abţibilduri “colecţionate” pe marginea parbrizului. Nici pozele cu membrii familiei ori cu prieteni nu au ce căuta pe parbrizul maşinii, acolo unde le vedem cel mai frecvent pe partea dreaptă. 

Legea nu pomeneşte nimic însă de maşinile prevăzute cu display-uri generoase pe care mai ales taximetriştii urmăresc meciuri de fotbal ori seriale turnate pe mal de Bosfor. Dincolo de tablete ori telefoane mobile, aceste ecrane aflate în dotarea maşinii nu tamponează oare vizibilitatea tot frontal? 

Bine de ştiut: tot contravenţie e şi aplicarea de tratamente chimice ori folii pe parbriz, lunetă sau geamuri laterale, iar sancţiunea maximă ajunge la 2.900 de lei. Cei care vor musai o maşină cu astfel de dotări, pot opta pentru tratamentele şi foliile omologate sau certificate de Registrul Auto Român. 

 

 


comentarii
1 comentarii

Nu cred ! Alte minciuni , marca Tribuna !
Fapte ! Nu vb ! De vb suntem sătuli !
LL
07.11.2018 06:51
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia