Tribuna
PNL
Atenţie la paşapoarte: Nu mai sunt valabile 5 ani, ci 10! Ce schimbări au intrat în vigoare în 20 iulie!
Rareș BIŢU
1840 vizualizari
Atenţie la paşapoarte: Nu mai sunt valabile 5 ani, ci 10! Ce schimbări au intrat în vigoare în 20 iulie!

Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi depun actele pentru paşaport vor avea un document valabil 10 ani, nu cinci, aşa cum era până acum. Noile prevederi legale au intrat în vigoare vineri, 20 iulie 2018.

În cazul copiilor cu vârste sub trei ani, valabilitatea paşaportului este de trei ani, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, documentul expiră la cinci ani de la data emiterii.
Noua lege aduce, începând din 20 iulie 2018, mai multe schimbări vare vizează paşaportu temporar. E bine de ştiut că trebuie să puteţi dovedi cu acte urgenţa unei deplasări în străinătate. Întâietate au motivele care ţin de sănătate, problemele de familie ori cele legate de serviciu.  
Cine doreşte să meargă la o conferinţă peste hotare are nevoie de acte cu care să poată devodei acest lucru, iar paşaportul va fi eliberat în maximum trei zile.
Costurile paşapoartelor rămân neschimbate: preţul unui paşaport temporar este de 96 de lei, iar un paşaport electronic costă 258 de lei. 

 

Unde se achită taxele pentru paşapoarte


Începând cu data de 1 iunie 2018, taxele pentru eliberarea pașapoartelor nu se mai pot achita la casieria Instituției Prefectului - Județul Sibiu. Sibienii au la dispoziție următoarele modalități de plată a acestor taxe: la casieriile Trezoreriei Municipiului Sibiu, Calea Dumbrăvii nr. 17, la oficiile poștale, prin mandat poștal, prin virament bancar sau prin mijloace de plată online

Pentru viramentul bancar și plata online, contul IBAN este RO39TREZ576502602X019876, Beneficiar: Instituția Prefectului Județul Sibiu, Cod fiscal 4556255.

Sibienii care fac plata online vor prezenta, la momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului, dovada plății generată la momentul efectuării tranzacției, fără certificarea acesteia de către bancă. Obligatoriu, însă, trebuie să fie menționate, la detalii de plată: numele, prenumele și CNP-ul titularului.

  • „Având în vedere faptul că, pentru confirmarea tranzacției efectuate prin internet banking este nevoie de mai mult de 24 de ore, pentru pașapoartele care se eliberează în aceeași zi (pașaportul simplu temporar), recomandarea este să se utilizeze modalități de plată a taxelor care permit prezentarea dovezii plății la momentul depunerii cererii”, au anunţat reprezentanții Prefecturii Sibiu.

Taxele pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele: pașaport simplu electronic cu valabilitate 5 ani (persoane peste 12 ani) - 258 lei, pașaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani (minori sub 12 ani) - 234 lei, pașaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni - 96 lei

comentarii
1 comentarii

Multumim, dar valabilitatea pasaportului pentru copiii intre 3 si 12 ani?? Dupa logica din descriere ar iesi 4 ani :)
Sibiu
23.07.2018 08:53
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia