Ateliere meșteșugărești interactive, în acest weekend, la Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Timpul ține cu noi, așa că sibienii pot face, în acest weekend, o plimbare prin Muzeul ASTRA, unde îi vor întâlni pe meșterul olar Ion Rătezeanu, pe dogarii Nicolae Beleiu și Daniel Haneș sau pe meșterul rudar Ion Mărunțelu, care îi vor introduce în lumea vaselor de lut, a ghioabelor de murături și a ciuberelor sau a obiectelor rudărești, în cadrul unor ateliere ce fac parte din Programul „Animă ASTRA”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Atelierele de olărit cu meșterul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj, scot în evidență practici arhaice în realizare vaselor pentru păstrarea alimentelor și sunt mărturia faptului că tradiția este sustenabilă, chiar dacă această comunitate de olari, apune, odată cu satul.

„Avem vase ceramice, oale, căni și ulcioare, pe care le-am așezat pentru a fi arse.  Pe deasupra cuptorului am pus cioburi din vase sparte pe care nu le mai folosim, pentru a închide focul pentru a menține temperatura în interior și a se arde foarte bine produsele. Vasele se pun la foc să se ardă cam opt ore”, le-a dezvăluit vizitatorilor meșterul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj.

„Atelierele de dogărit îi aduc alături pe dogarii Nicolae Beleiu și Daniel Haneș, din Vidra, Munții Apuseni, cei care produc și astăzi, la fel ca strămoșii lor, ciubere, ghioabe de murături și ciubere care sunt la fel de importante, în conservarea alimentelor, ca odinioară.

Atelierele de realizare obiectelor rudărești îl prezintă pe Ion Mărunțelu, rudar din Poiana Perișani, Vâlcea, care produce obiecte casnice de mai bine de 70 de ani, domnia sa fiind dovada vie că lingurile de lemn sau lădoaiele de fag pentru păstrarea alimentelor au căutare și astăzi.

Atelierele de confecționare a obiectelor de bucătărie, din lemn, lucrate de moți meșteri din familia Șușa, stabiliți de generații în Șeica Mare, Sibiu vor prezenta obiecte de uz casnic, realizate din lem, și vor demonstra modul în care acestea se realizează, utilizând lemnul cel mai potrivit”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Sibienii pot vedea, la fața locului, cum se fac obiectele folosite de bunicii noștri în gospodărie, direct de la meșteri, astăzi și duminică, între orele 11,00 – 16,00, la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

12 octombrie 2024 la 11:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 7 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit