Tribuna
Fabrica Sevis
Ateliere apicole, rețete tradiționale și meșteșuguri, la Muzeul ASTRA
Liuba STARII
913 vizualizari
Ateliere apicole, rețete tradiționale și meșteșuguri, la Muzeul ASTRA

Animații și activități cu specific apicol, sărbătoarea Deltei, bazarul de primăvară sunt doar câteva evenimente din agenda culturală a Muzeului ASTRA, ce se desfășoară în perioada 20-25 aprilie.

Prin urmare, sibienii și nu numai vor afla mai multe detalii despre albine și stupi și vor participa la animații și activități cu specific apicol, între orele 11-15 și orele 10-16, la Școala din Ticera, monumentul funcțional în Muzeul ASTRA. Această activitate reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate.

“De marți până sâmbătă, vom organiza la Muzeul ASTRA o serie de activități apicole, în care vom pune în scenă interacțiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculița de descăpăcit mierea etc) stupul și nucleii de împerchere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viața oamenilor și în istorie, dar și despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol și apoi  muzeograful le va oferi vizitatorilor explicații referitoare la putregai și despre conurile de brad.În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii”, spun organizatorii.

Secretele pescarilor

Sărbătoarea Deltei revine în Muzeul ASTRA. Cea de-a cincea ediție se va desfășura în perioada 22-29 aprilie și va include diferite activități educaționale de pescuit și de gastronomie în cadrul evenimentului Comuntăți în Muzeul ASTRA.

“Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce și în acest an în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, pescarii lipoveni din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei așa cum este Mila 23. Apoi vor pescui cu setca și vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării.  Totodată, îi vor învăța pe cei mici să pescuiască, iar de Florii se va găti pește în trei locații din muzeu. De asemenea, cuptorul de la gospodăria de pescar Mahmudia va fi pus în funcțiune, realizând-se aici diverse preparate specifice Dobrogei”, precizează reprezentanții instituției culturale.

 

Broderii, țesături și nu numai

Bazarul de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor - Handarbeitskreis Neppendorf este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate. Evenimentul se va desfășura sâmbătă și duminică, între orele 10-16.

 Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia