Tribuna
Astrid Fodor, PROIECTE: Aqualand, străzile de pământ, finalizate în 4 ani, teatru nou. Colectarea gunoaielor, problema generată de CJ
Sorana MAIER
12656 vizualizari
Astrid Fodor, PROIECTE:  Aqualand, străzile de pământ, finalizate în 4 ani, teatru nou. Colectarea gunoaielor, problema generată de CJ

Astrid Fodor, prima femeie primar ales al orașului, vorbește, într-un interviu pentru Tribuna, despre proiectele pe care le va pune în practică în acest mandat.

Aqualandul este un proiect la care primarul Sibiului ține mult și pe care și-l dorește pus în practică în zona Pădurii Dumbrava, singurul spațiu pe care îl deține municipalitatea , un spațiu potrivit de altfel pentru o astfel de amenajare.

Străzile de pământ vor fi modernizate în următorii ani și concomitent se va lucra într-un ritm intens în cartierele de blocuri, unde infrastructura nu a mai fost complet modernizată de decenii întregi.

Toate acestea vor însemna un număr mare de șantiere, care vor fi greu de suportat de sibieni, dar o altă soluție nu este viabilă, căci eșalonarea șantierelor ar însemna ca sibienii să aștepte încă 10 ani să aibă infrastructura modernizată.

Astrid Fodor vrea să finalizeze complet, într-o primă etapă, modernizările în cartierele în care 90 la sută din străzi sunt gata, iar una sau două artere nereabilitate sunt sursă de praf şi de noroi pentru toată zona.

Cea mai mare problemă a orașului în acest moment, colectarea selectivă a deşeurilor menajere, a fost generată de modul în care Consiliul Județean a gestionat în ultimii ani proiectul din fonduri europene pentru managementul integrat al deşeurilor.

Astrid Fodor consideră absurd ca un proiect început în 2010 să nu fie implementat nici în 2016.

Primarul Sibiului vorbește despre investiții, miniterenuri de sport și activitatea din Primăria Sibiu.

 

 

 

- Sunteți primar ales al Sibiului de câteva săptămâni. Ce s-a schimbat pentru dumneavoastră, ce este diferit acum, față de perioada de dinainte de alegeri?

Astrid Fodor: Munca mea nu s-a schimbat cu nimic, dar s-a schimbat, din punctul meu de vedere, ceea ce înseamnă legitimitatea. Una este să fii ales, să ai în spate voturile cetățenilor și alta să fii primar interimar, ales de către Consiliul Local. Primar interimar pentru mine a fost ca o soluție de avarie.

- Ați vorbit în campania electorală despre proiectele pe care vreți să le puneți în practică în acest mandat.

A.F.: Și înainte, și în timpul campaniei, am spus că cel mai important proiect pe care vreau să îl pun în practică este cel legat de infrastructura stradală, care de fapt, dacă suntem realiști, este o  problemă în întreaga țară, nu numai în Sibiu.

Proiectul meu este să reabilităm toate străzile din cartierele vechi ale Sibiului în acest mandat. Dar nu vorbim numai de străzile de pământ, pentru că infrastructura înseamnă și cartierele de blocuri, marea majoritate a sibienilor locuiesc în cartiere de blocuri. De starea căilor de circulaţie din cartiere este afectat cel mai mare număr al populației.

Noi am început modernizările masiv, vom intra în două cartiere, Dioda și Hipodrom II. Hipodrom II fiind mare, l-am împărțit în două zone, două contracte deja le-am încheiat și zilele acestea se va stabili care va fi câștigătorul licitației pentru cea de-a doua zonă din Hipodrom.

Concomitent, avem în lucru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru partea cealaltă a Hipodromului, de la strada Iorga către strada Rahovei. La fel, de la Aleea Frații Buzești către Calea Cisnădiei și strada Iorga. Pe Aleea Frații Buzești am început amenajarea parcărilor pentru că arătau deplorabil și nu puteam aștepta până intrăm în şantier și cu aleea în sine, având în vedere că atât SC Apă Canal cât  și EON trebuie să intervină aici.

 

„Trebuie să ținem cont de toate cerințele, să îi împăcăm și pe unii și pe ceilalți”

 

- Intenționați să finalizați și cartierele de blocuri în acest mandat?

A.F.: Eu mi-aș dori să le terminăm, dar nu vreau să fac promisiuni deșarte pentru că în afară de cartierul Vasile Aaron niciun cartier nu a fost integral reabilitat. Am început anul trecut cu cartierul Valea Aurie și mi-am dorit să îl terminăm. Datorită unei  modificări a legislației privind achizițiile publice, suntem puși în întârziere iar în aceste condiții eu  prevăd că  acest cartier va fi integral finalizat în vara lui 2017.  Problema este că sunt foarte multe șantiere. Pentru sibieni nu sunt ușor de suportat aceste șantiere.

- Aveați altă soluție?

A.F.: O altă soluție ar fi fost să le întindem foarte mult în timp, dar chiar dacă o perioadă va fi mai greu de circulat, măcar se vor termina în timp mai scurt. Dacă le întindem pe 10 ani vom fi din nou întrebați  de ce nu terminăm odată cu infrastructura.

Eu mi-aș dori să terminăm  odată cu străzile de pământ și cu străzile cu gropi care pot fi doar „peticite” pentru că urmează lucrări mari la infrastructura de apă-canal, cum ar fi de ex.străzile Rîului și Malului.

În cartierele de blocuri nu s-au mai făcut reabilitări uneori chiar de la construirea lor. Modernizarea cartierelor de blocuri ridică și multe probleme. Întâlnim două tendințe, unii locuitori doresc să eliminăm cât mai mult din spațiile verzi, respectiv grădini improvizate,  și să creăm parcări, iar alții doresc să le menţinem exact așa cum au fost odată sau poate cum s-au mai extins față de cum erau în anii 70, când au fost construite. Între timp au trecut aproape 50 de ani, s-a mărit numărul de mașini, trebuie să ținem cont de toate cerințele, să îi împăcăm și pe unii și pe ceilalți. Din aceste motive, proiectele se adaptează din mers în funcție de discuțiile care se poartă cu cetățenii. Vă dau un exemplu concret, Aleea Haiducului: am început cu un anumit proiect, dar ca urmare a discuţiilor cu locatarii am schimbat proiectul din mers, iar termenul de începere a lucrărilor a fost decalat cu 3 săptămâni. Aici, exceptând faptul că a fost decalat termenul, și constructorul s-a mișcat foarte încet.

 

- Va fi suficient creditul BERD pentru modernizarea străzilor de pământ sau va fi nevoie de un alt credit?

A.F.: Nu va fi nevoie de alt credit, ne ajung banii din bugetul local. Știam că prin licitație vom obține prețuri mai mici, iar pe lângă străzile incluse iniţial în contractul cu BERD vor putea fi finanţate și alte străzi. Eu îmi doresc să închidem cartierele, adică să nu mai avem cartiere reabilitate 90 la sută și să rămână una, două străzi nemodernizate, care aduc foarte mult praf și noroi dacă plouă și pe străzile reabilitate. Acum suntem în faza în care în unele cartiere șantierele se vor închide complet: vom închide cartierele Marmeladă, Piața Cluj, zona Lupeni, sunt o serie întreagă de cartiere care se vor finaliza în întregime.

 

- EOn a contestat în instanță și a câștigat, iar reparațiile după săpăturile firmelor de utilități le face acum fiecare cu firma pe care o agrează, nu le mai face Primăria Sibiu. Apar probleme de aici?

A.F.: Da. Foarte multe, atât în ceea ce privește calitatea cât și timpul de refacere. Tocmai din acest motiv în luna iunie am propus Consiliului Local noi regulamente de refacere, tratând distinct persoanele juridice, respectiv cele fizice, adică cetățenii care au de făcut lucrări la utilități pe domeniul public. Pentru persoanele juridice acestea aduc schimbări importante atât în ceea ce privește suprafața care trebuie refăcută cât și în cuantumul amenzii. Aici aș adăuga că și urmărirea din partea direcției de resort a lăsat mult de dorit, abordare care trebuie să se schimbe radical.

Pentru persoanele fizice procedura este mult simplificată. Acestea vor plătii o taxă la Primărie iar refacerea cade în sarcina Direcției Tehnice.

 

- Pentru studiul de trafic ați primit vreun rezultat?

A.F.: Încă nu, dar am avut  săptămâna trecută o prezentare vizavi de nivelul la care au ajuns până acum. Urmează o prezentare și în fața sibienilor cu starea în care s-a ajuns cu studiul.

- Aveți pregătite proiecte cu finanțare europeană?

A.F.: Avem proiecte pregătite, mai ales pentru infrastructura educațională, care la fel , este un proiect prioritar al meu. Pregătim proiecte pentru extinderea școlilor, pentru săli de sport, lucrăm la proiecte pentru modernizarea iluminatului, iar pe linie de mobilitate vom pregătii proiecte după finalizarea strategiei.

Ne concentrăm pe acele direcții pentru care știm, până acum,  că vor fi alocați bani municipiului Sibiu. Si aici mai pot interveni  schimbări, situație în care vom apela, pentru proiectele deja întocmite, la bugetul local.

 

„ Sibiul are nevoie să își extindă zonele de agrement”

 

- În privința aqualandului sunt noutăți?

A.F.: Aqualandul este o temă pe care o consider foarte importantă pentru Sibiu, va aduce ceva nou, atât pentru sibieni cât și pentru turiști. Vor fi discuții în jurul acestui proiect pentru că unii nu consideră locația potrivită în zona Dumbrava, dar majoritatea va hotărî ce se va întâmpla. Noi nici nu dispunem de alte zone în care putem amplasa în Sibiu un astfel de aquapark. Ar fi absurd să cumpărăm un teren privat atât de mare, în condițiile în care noi, ca municipalitate, avem un teren atât de bine poziționat, în natură.

- Cine se împotrivește amplasării aqualandului în Dumbrava?

A.F.: Sunt anumite asociații care susțin că ar trebui să nu afectăm natura și pomii din zonă, dar acolo a fost un depozit, vegetația care a crescut acolo este una sălbatică, nu sunt pomi crescuți în zeci de ani. Ar fi o reconversie optimă. Sibiul are nevoie să își extindă zonele de agrement. Nu mi se pare normal ca un municipiu de talia Sibiului să nu aibă aquapark, să nu aibă o hală acoperită pe care să o poți folosi și iarna, cu toate facilitățile. Avem Baia Populară, dar este mică, este supraaglomerată. Este o clădire superbă, cum nu au alte orașe din țară, dar noi avem nevoie și de altceva, tineretul, ca şi seniorii de altfel, au nevoie de un ștrand. Eu cred că nu ne putem lipsi de un aquapark, va urma dezbaterea publică. PUZ-ul s-a început cu mulți ani în urmă, acum se actualizează, îl vom aduce în discuție, vrem să fim transparenți, toată lumea să știe unde, ce și cum facem.

 

Centrul de conferinţe şi teatru în ce stadiu este?

A.F.: În timpul festivalului de teatru s-a organizat o conferință la care au fost prezenţi arhitecți de renume tocmai pentru că dorim să organizăm un concurs de soluții. Acest obiectiv este de valoare, trebuie să fie o clădire simbol pentru Sibiu. De asemenea,   trebuie să avem în vedere și zona în care se va construi și care este aproape de centrul istoric . Când vorbim de Centrul de Conferințe și Spectacole, vorbim de  o clădire emblematică,  cu dotări ultramoderne și funcționale, adaptabile, pentru că nu va fi doar un teatru, sălile vor trebui să poată fi folosite și pentru congrese, pentru conferințe naționale și multinaționale.

- Vorbeați despre miniterenurile de sport din cartiere.

A.F.: Vom căuta soluții pentru toate cartierele. În puține cartiere am identificat un teren neconstruit, proprietate publică,  pe care să putem amenaja un teren de sport, dar în cazul acesta apelăm la soluția alternativă de a deschide după-amiaza sau la sfârșit de sâptămână școlile care au terenuri de sport, pe care, unde va fi nevoie le vom moderniza și le vom amenaja, astfel încât locuitorii să se poată folosi de ele.

- Sunt șanse să se construiască în Sibiu locuințe sociale?

A.F.: Da. Noi am și prevăzut în buget sumele pentru studiile de fezabilitate care prevăd construirea a două blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița. Sunt și fonduri guvernamentale care s-ar putea acorda, dar acestea sunt destinate persoanelor evacuate și pentru că nu vrem să ne limităm numai la aceste persoane, dacă nu se deschide altă linie de finanțare, va trebui să construim din bugetul local.

 

„Proiectul Consiliului Judeţean pentru colectarea selectivă lovește puternic în toți cetățenii Sibiului”

 

- Ce se întâmplă cu colectarea selectivă a deşeurilor în Sibiu?

 

 A.F.: Acesta este, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a Sibiului! Vorbim de un contract încheiat în anul 2010 între Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Mediului și Pădurilor, un contract pe care nu îl gestionează Primăria Sibiu, dar un contract care lovește puternic în toți cetățenii Sibiului pentru că noi, din cauză că suntem membru în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EDI – Eco, nici nu mai putem face altceva decât să așteptăm încheierea proiectului. Cei  mai afectați sunt cetățenii care locuiesc în cartierele de blocuri. Noi, administrația locală, suntem o „victimă colaterală”, pentru că asociațiile de proprietari sunt titularii de contract cu firmele de salubritate. Aceste firme de salubritate știind că nu au nicio șansă să câștige acest contract pentru colectarea selectivă nu au mai făcut în ultimul timp investiții. Noi, ca administrație locală nici nu avem pârghii să îi obligăm să facă investiții. Faptul că un contract extrem de important gestionat din 2010 de  Consiliul Județean și de ADI - Eco, în 2016 să nu aibă încă desemnat un operator regional este de-a dreptul hilar! Noi, Sibiul, am plătit deja în cadrul acestui proiect cea mai mare sumă, un jur de un  miloan euro  și suntem cei care avem de suferit cel mai mult, fără a putea  influența situația. Eu sper că noua conducere a Consiliului Județean va trata cu toată responsabilitatea și cu toată seriozitatea acest proiect pentru că ce se întâmplă la ora actuală este inadmisibil. Unul din cele mai importante proiecte ale județului a fost tratat total netransparent, fără o informare detaliată și regulată a cetățenilor privind evoluția acestuia. De ani de zile aburim cetățenii cu acest proiect, că vom avea colectare selectivă a gunoaielor menajere, că vom avea ghene de gunoi moderne, că vom avea una și alta  și nu avem nimic!  Azi-mâine, din punctul acesta de vedere suntem ca un oraș din lumea a treia ! Și vorbim de o fostă capitală culturală.

- După alegeri ați declarat că din partea PNL ați prefera un viceprimar cu pregătire tehnică, dar PNL-ul l-a desemnat pe Răzvan Pop.

A.F.: Într-adevăr am declarat că un viceprimar cu pregătire tehnică ar fi de dorit pentru că problemele mari cu care se confruntă Primăria Sibiu sunt de natură tehnică, dar dacă aceasta a fost propunerea PNL-ului,  am respectat-o. Noi,  Forumul Democrat al Germanilor am câștigat alegerile locale, ni le asumăm și vom  gestiona situația în condițiile date. Doamna viceprimar Corina Bokor, de formație inginer,  a preluat coordonarea sectorului tehnic și așa vom merge mai departe. 

 

comentarii
12 comentarii

zona metropolitana, tanti fodor...problema strazilor de pamant si a gunoaielor sunt necesare dar sunt proiecte micute. trebuie dezvoltat orasul nu doar intretinut....
10.07.2016 15:04
Sibiul nu are un bazin olimpic, nu are un patinuar, nu are parcuri ca in Europa. Nu este curat cum ar trebui. Trebuie internet wi-fi in autobuze si aer conditionat. Sibiul are nevoie de multe investitii care se pot face prin fonduri europene.
Sibian
10.07.2016 18:17
Apa, canal, str?zi asfaltate,minimul necesar pentru a trai pute?i asigura
periferic
11.07.2016 06:31
..cum se poate spune ca a fost finalizata rabilitarea in cartierul Vasile Aaron cand sunt nenumarate strazi si parcari nemarcate, zona bisericii dinntre strazile v.aron-semarofului-sureanu este incontinuare un pustiu , nu s-a amenajat nimic acolo..de doua luni aud promisiuni cum ca se va trasa-marca cartierul,prioritate avand insa ceva ce exista ,ex. trecerile de pietoni, apoi restul..insa acele treceri numai carcate nu arata
Bigdan
11.07.2016 07:47
D-na primar, dati o hotarare prin care sa se interzica ROSCOLITUL (cautatul) in Gunoaie. Acesti indivizi (in special tigani) sunt o sursa de infectie, cu miinile lor murdare intra ulterior in magazine alimrntare si pun mainile pe produse. Pericol NATIONAL !!!
babu`
11.07.2016 08:12
felicitari pentru ceea ce faceti pentru oras,marea majoritate a sibienilor sant multumiti,poate cu mici exceptii.....dar am sfat in ceea ce priveste investitia in parcul acvatic...avand in vedere ca nu avem apa termala in sibiu nu stiu daca este profitabil ca pentru cateva zile intr-o vara cand avem peste 30 de grade sa faceti o asemenea investitie...trebuie analizat mai atent....eu zic ca sant altele mai prioritare.....cum spunea un cititor anterior ...un patinoar acoperit modern(cu functionare noiembrie-aprilie),amenajate terenuri de joc si de sport in toate cartierele(D-VOASTRA urmati ex. nemtesc....nu avem un teren de tenis de camp al primariei,handbal,volei),o sala de sport moderna pentru copii.etc....
Doamna PRIMAR
11.07.2016 09:38
Nu I "se pare normal ca un municipiu de talia Sibiului s? nu aib? aquapark". Bravo! Dar vi se pare normal ca un asemenea municipiu sa nu aiba o sala de spectacole decenta? Sau cladirile istorice sa cada peste oameni?
primar
11.07.2016 09:43
Poate ar ajuta ?i s? nu se
Diablo, regele infernului
11.07.2016 10:19
bunica fdgr ista cu junele pnlisti
LOLOEK SI BOLEK in Sibiu
Guten tag frau,si junior liberal aflat sub fustita moldovenei raluca CURcan
ardeo
12.07.2016 13:52
Toate bune si la locul lor. Au trecut si alegerile, avem primar nou! Din pacate circula probabil doar cu masina si nu vede sau nu o informeaza nimeni despre maldarele de gunoaie de pe linga containerele din Hipodrom care zac acolo de mai bine de 3 luni! , vezi Iorga, Goraslau, Taberei, M. Viteazu, etc. Vreo reactie inspre bine? Ce spuneti dna. Primar. Pot oferii imagini!
lucian
12.07.2016 16:41
aqua-land in detrimentul copacilor,se ajunge cu tranvaiul de la rasinari-turistic,receptie lucrari utilitati pe strazi asfaltate lipsa inclusif calitativ,constructii autorizate ilegal in zone verzi,....PSD=FDGR=PNL=PENSII SPECIALE
sopi
12.07.2016 22:53
Pe strazile de pamant care nu sunt programate pentru reabilitare nu se intervine pentru a le face practicabile, ca in momentul de fata sunt pline de gropi de iti rupi masina (strada Zaviu), si ceu din zona platesc taxe si impozite pentru un oras decent nu plin de praf cand e uscat, iar cand ploua adevarate cratere.
Petrica
17.07.2016 23:34
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia