Tribuna
Astrid Fodor, primarul Sibiului: „Sunt de principiu că sănătatea și educația sunt domenii prioritare și de aceea am aprobat tot ceea ce ni s-a solicitat de către managementul Spitalului de Pediatrie”
Sorana MAIER
2476 vizualizari
Astrid Fodor, primarul Sibiului: „Sunt de principiu că sănătatea și educația sunt domenii prioritare și de aceea am aprobat tot ceea ce ni s-a solicitat de către managementul Spitalului de Pediatrie”

Sănătatea este unul dintre domeniile de primă importanță pentru administrația locală a Sibiului, care are în grijă unul dintre spitalele mari ale orașului, cel pentru copii.

Primăria Sibiu a alocat sume mari pentru susținerea activității medicale a spitalului, pentru funcționarea liniei de testare pentru Covid, iar în plus municipalitatea și Spitalul au semnat un contract de 22,4 milioane lei din fonduri europene pentru echipamente și produse de dezinfecție.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, vorbește, într-un interviu pentru Tribuna, despre situația din acest domeniu, despre investiții, spunând din nou că la Pediatrie nu se pune probleme de lipsuri, iar în limita legii a aprobat și va aproba toate investițiile care sunt necesare.

În privința noului spital de urgență, Primăria Sibiu este un partener important al proiectului și a și început demersurile pentru lucrări de investiții în infrastructura stradală din zonă.

 

 

 

  • Sănătatea este un domeniu important pentru orice administrație, iar în ultima perioadă are o importanță sporită. Care este situația în domeniul sănătății în Sibiu, în zonele administrate de Primăria Sibiu mai ales în contextul pandemiei de coronavirus? Ce cheltuieli a presupus?

Astrid Fodor: Primăria Sibiu gestionează Spitalul Clinic de Pediatrie. Sănătatea a fost mereu o prioritate pentru noi, așa cum este și normal, dar acum, în acest context dificil al pandemiei de coronavirus, Spitalul a avut și are în continuare nevoie de sprijin. Primăria a alocat 4 milioane lei în această primă jumătate de an pentru punerea în funcțiune a liniei de testare COVID. Această linie exista în Centrul de Cercetare al Spitalului, dar pentru a fi pusă în funcțiune necesita anumite componente și materiale. Fondurile au fost folosite și pentru achiziția de echipamente de protecție și substanțe dezinfectante pentru personalul medical. Suntem deschiși în continuare să alocăm fonduri, dacă mai este necesar, pentru că trebuie să depunem cu toții eforturi ca să trecem cu bine de această perioadă. Până în prezent nu au fost probleme, cazurile confirmate la copii fiind bine gestionate.

Vreau să subliniez aici și contribuția comunității. Au fost firme și chiar persoane fizice care au făcut donații Spitalului, semn că suntem o comunitate unită nu doar la bine, ci și la greu. Le mulțumesc public încă o dată celor care s-au implicat.  

Pentru ca Spitalul să continue să gestioneze bine această criză medicală, în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie, am depus un proiect pentru atragerea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Săptămâna aceasta s-a semnat contractul cu Ministerul Fondurilor Europene, reușind să obținem 22,4 milioane de lei pentru echipamente și produse de protecție și dezinfecție, echipamente pentru secția de anestezie și terapie intensivă, un sistem complet pentru oxigen, diverse echipamente pentru creșterea capacității de testare COVID, aparatură de laborator și pentru tratament și echipamente de curățenie.

Prin urmare, deocamdată situația este sub control, dar rămânem vigilenți.

 

  • Care a fost situația Spitalului de Pediatrie din Sibiu în momentul în care l-ați preluat și care este acum?

Astrid Fodor: Primăria a preluat Spitalul de Pediatrie în 2010, dar noi am făcut lucrări de reparații în clădirile acestuia chiar și înainte. Însă clădirile aveau nevoie de  lucrări ample de renovare, modernizare și extindere de spații iar drept urmare, după preluarea efectivă în administrare a Spitalului de Pediatrie am început etapizat lucrări de investiții majore. Din 2010 până în prezent s-au alocat Spitalului de Pediatrie din bugetul local fonduri importante utilizate pentru mansardări, reabilitarea spațiilor, diverse dotări astfel încât în prezent Spitalul are un aspect îngrijit, iar condițiile sunt bune atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Însă este loc de mai bine. Clădirile vechi nu ne permit să extindem pe cât am dori spațiile, dar cu siguranță situația s-a îmbunătățit mult și se va mai îmbunătăți prin proiectele inițiate, respectiv contracte deja încheiate pentru extinderea spațiilor destinate urgențelor și Ambulatoriului, împreună cu dotarea acestora cu echipamente de ultimă generație. 

 

  • Care au fost cele mai mari proiecte de investiții pe care le-ați derulat la Spitalul de Pediatrie?

Astrid Fodor: După preluare, Primăria a demarat investițiile propriu-zise. S-a început cu mansardarea a două corpuri de pe str. Pompeiu Onofreiu pentru crearea fluxurilor de circulație corecte în laboratorul de bacteriologie și astfel, s-a reușit acreditarea RENAR a laboratorului de analize. A urmat mansardarea celui de-al treilea corp al clădirii, creându-se astfel mai mult spațiu pentru saloane și cabinete medicale.

Ne-am bucurat cu toții pentru deschiderea Centrului de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii, după o investiție de peste 45 de milioane de lei din fonduri europene. Practic s-a construit un nou corp de clădire pe str. Pompeiu Onofreiu, s-au amenajat mai multe laboratoare de cercetare și s-au dotat cu aparatură de ultimă generație.

A urmat modernizarea spațiilor Clinicii de chirurgie și ortopedie de pe strada Gh. Barițiu, la care s-au adăugat apoi diverse lucrări de modernizare și reparații.

Ne-am ocupat și de Clinica de Boli Infecțioase de pe strada Transilvaniei și am modernizat clădirea existentă, incluzând mobilier și dotări. 

Anul acesta am alocat Spitalului un spațiu pe strada Ștefan cel Mare pe care l-am reabilitat și unde s-au mutat serviciile administrative, foarte importante în buna gestionare a Spitalului. Astfel, am eliberat spațiu din Clinica de pe str. Gh. Barițiu și putem extinde și Urgențele și Ambulatoriul.

 

  • În unele spitale din țară sunt voci care susțin că nu sunt suficiente fonduri pentru dotări sau pentru materiale. Care este situația la Sibiu, ați fost vreodată în situația de a nu avea suficienți bani pentru spitalul de copii?

Astrid Fodor: Nu. Am avut fonduri și am alocat banii de care a fost nevoie pentru buna funcționare a Spitalului. Sunt de principiu că sănătatea și educația sunt domenii prioritare și de aceea am aprobat tot ceea ce ni s-a solicitat de către managementul Spitalului, în limita a ceea ce ne permite legislația. La Spitalul de Pediatrie Sibiu nu cred că se pune problema de lipsuri.

  • Care sunt următoarele proiecte pe care le pregătiți pentru Spitalul de Pediatrie?

Astrid Fodor: În 2019 am reușit să semnăm două contracte mari: extinderea și modernizarea unității de primiri urgențe și respectiv dotarea Ambulatoriului Spitalului, investiții  de peste 17 milioane de lei. În plus, am alocat 1,7 milioane de lei din bugetul local pentru modernizarea spațiilor Ambulatoriului, în completarea proiectului finanțat din fonduri europene care se referă doar la dotări. Am pornit procedurile de achiziție, iar în cazul extinderii urgențelor am și semnat contractul, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul viitor în toamnă.

Concret, unitatea de primiri urgențe va fi extinsă, parterul clădirii urmând să fie recompartimentat. Se va instala un sistem de ventilație, climatizare și tratare a aerului și se va înlocui sistemul de distribuție a fluidelor medicale. Și partea de dotări va fi rezolvată prin acest proiect. Compartimentul de Primiri Urgențe va avea propriul laborator de analize. Acum probele recoltate sunt trimise la laboratorul Spitalului de pe strada Pompeiu Onofreiu și nu este normal. Urgențele trebuie să aibă propriul laborator pentru rapiditatea diagnosticării. Pe lângă acest laborator, vom achiziționa și alte aparaturi necesare activității medicale de urgență.

Prin cel de-al doilea proiect vom reuși să modernizăm Ambulatoriul Spitalului, adică acele cabinete la care se acordă consultații copiilor care nu sunt internați în Spital. Din bugetul local vom moderniza spațiile Ambulatoriului, iar din fonduri europene vom dota cu echipamente moderne ambulatoriile de chirurgie, ortopedie, dermatologie, ORL și oftalmologie și vom înființa ambulatorii pentru endocrinologie și alergologie.

După ce realizăm și aceste lucrări, Clinica de pe strada Gh. Barițiu - Luther-ul, cum îl știu sibienii - va fi adusă la un standard corespunzător. Sigur că avem orizontul noului Spital care va integra și pe cel de Pediatrie, dar până îl vedem gata, trebuie să continuăm să investim în spațiile existente.

 

  • Sibiul pregătește proiectul amplu pentru un nou spital județean. Cum vedeți acest proiect care va cuprinde și spitalul de pediatrie? În ce va consta contribuția municipiului Sibiu la acest proiect?

Astrid Fodor: Deși nu se vorbește foarte mult public despre secția de pediatrie care va fi înglobată în Spital, acest nou spital județean integrat are prevăzută și o astfel de secție pediatrică. Primăria Sibiu a și început demersurile pentru lucrări de investiții în infrastructura stradală din zonă. Consiliul Local a aprobat deja proiectul care va fi depus pentru obținerea de fonduri europene în următorul cadru financiar 2021-2027 prin care vom crea un coridor de mobilitate pe Calea Șurii Mici, cu bandă dedicată pentru transportul public și piste pentru biciclete. Și vor urma și alte investiții pe care le pregătim. De asemenea, Primăria Sibiu va contribui cu fonduri în realizarea propriu-zisă a Spitalului, în măsura în care va fi nevoie, având în vedere finanțarea obiectivului din fonduri europene, anunțată public la începutul lunii august. Deci Primăria Sibiu este un partener în acest proiect al noului Spital Județean, mai puțin vizibil public, dar implicat.

 

 

 
 

 


comentarii
22 comentarii

Omama Fodor u-te fă, la pensie acum în plină glorie! Nu vezi că ești o incompetentă??? O primărie de oraș mare nu se conduce din birou!
Ioan Valahul
20.08.2020 18:31
Demagogia socialist-liberală - progresistă referitoare la educație și sănătate este fără margini. Dacă ar fi să dăm crezare discursului lor oamenii sunt tot mai educați și mai sănătoși. Râsul lumii.
Un cititor
20.08.2020 21:14
Felicitari pentru felul cum ati condus orasul! Mult succes in continuare
sibian
20.08.2020 21:22
Este de prost gust să ataci pe cineva cu chestiuni legate de varsta sa. In politica varsta este un atuu, inseamna experienta.
Pentru unii comentatori
20.08.2020 21:23
si prostii imbatrinesc ...
politically correct
20.08.2020 23:52
Omama Astrid Fodor este prea vârstnică pentru a mai primi din nou un mandat de primar. Pe 6 noiembrie va implini vârsta de 67 de ani(vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Astrid_Fodor).
Așadar, fac un apel la toti posesorii de buletin de Sibiu cu drept de vot să se prezinte masiv la vot pe 27.09 a.c. și să o trimită la pensie pe Omama Fodor Astrid Cora, prin alegerea lui Adrian Bibu. Stă în puterea noastră, dragi concitadini! Odată la 4 ani, puterea este în mâinile noastre. Este atât de simplu!
Sibyan
21.08.2020 01:03
vezi ca doamna Fodor chiar daca are o virsta are o experienta, scrie acolo pe wikipedia,
Bibu mai mult de director de marketing nu poate fii si nici nu se poate compara cu doamna in cauza.
eroarea a fost comisa in 2007 cand Herr Sasecase fizician de soi a atacat cu toate armele din dotare entropia Sibiana. Doamna Fodor este doar o femeie prinsa in viitura vremurilor si a facut si ea ce a putut cum a putut.
@Sibyan
21.08.2020 03:44
Eu deși sunt landler din Apoldu de Sus nu o votez pe Astrid Fodor nici picurat cu ceară! Du-te tanti la pensie și lasă locul unuia mai tânăr și mai energic! Ești o rușine pentru Sibiu. Nu ai făcut nimic nou pentru Sibiu, ci doar ai încurcat și mai mult! Șantierul neterminat din capătul Căii Cisnădiei este doar un exemplu. Vrei să dai ortul popii în Primărie? Nu-ți ajung banii , sau...? De ce ții morțiș să candidezi din nou? Retrage-te acum în plină glorie!
Johannes Bottesch
21.08.2020 04:39
Astrid Fodor trebuie trimisă prin votul nostru, dragi sibieni, la pensie! O alternativă credibilă la oma Fodor este Adrian Bibu.
Valer Pop
21.08.2020 04:53
Omama Fodor sper ca sibienii să te trimită la pensie. Tu și cu marele sas v-ați umplut sacii.
Ioan Valahul
21.08.2020 05:29
abia astept ziua de 27 sept sa NU votez FDRG...desi i-am votat de cand au aparut in peisajul politic din Sibiu..."d-na Fodor" trebuie sa dispara din primaria Sibiu impreuna cu toata "echipa" de incompetenti!!!
un sibian
21.08.2020 08:30
nu mor caii cand vor cainii sau ca sa pricepi si tu he, he, he !!!
FDGR o sa mai castige inca un mandat atat la primarie cat si la consiliul local iar psd o sa taie iar frunza la caini ca nu va putea FURA in Sibiu, cum o face in judetele din sud.

nu mai crede nimeni minciunile celor de la psd care stiu doar sa fure, modifice legile sa nu poata fi condamnati pentru asta si intre timp injura si fac scandal.

ultimul exemplu: psd a promovat in parlament legea prin care SE PERMITE PORTUL DE ARMA DE FOC CONDAMNATILOR PENTRU FURT, SANTAJ, CAMATARIE !!!

cu asta se ocupa psd in pandemie, criza economica si sociala, cand interlopii frati cu psd se omoara in strada iar politia cu sefi numiti de psd ii pazeste cand incalca legea !
asta ii doare: SOARTA INFRACTORILOR !!!

psd = partid de INFRACTORI, promoveaza CORUPTIA, FURTUL SI NEPOTISMUL !
pt asistatul psd care posteaza ca disperatul pe aici cu multe nume
21.08.2020 09:25
de cite ori o spus
VOM FACE vom realiza
mi e greatza de aceasta frau care se cred lipita cu aracet de scaunul de primar
eu unul keine vot pintru omama IMAM DE SIBIU

voi vota cu cine vreau eu,minus omama
adi3
21.08.2020 12:15
Prostovan analfabet functional, ai vazut raportul curtii de conturi? Acel raport care arata jaful facut in pandemie de astia ai tai ce dreapta!
Vita incaltata, inainte sa vorbesti, arunca un ochi in partidele de dreapta:
- Liberalii furt masiv din banii statului in plina pandemie
- USR, chiar seful partidului Dan Barna, cu dosar pt furt din fonduri Europene
- FDGR - chiar nu vezi jaful pe care il face baba Fodor in primarie prin incompetenta de care da dovada...

Mai vrei prostalaule?
@ pt asistatul psd care posteaza ca disperatul pe aici cu multe nume
21.08.2020 13:15
prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul.
daca nu injuri si nu minti nu e psd mandru de tine si nu-ti da alocatia de postac fomist ?

incompetenta ? vorbim despre psd partidul care a pus analfabeti in posturi de la prim-ministru, ministrii, etc. si care se mandreste cu 2 presedinti de partid condamnati, alti 2 presedinti de partid urmariti in cateva dosare si nenumarati parlamentari care nu au putut fi judecati pentru ca au fost protejati de colegii lor din psd !

cat despre furat, in Romania furatul si coruptia sunt sinonime cu psd partidul infractorilor !
poti numara pe degetele unei maini parlamentarii psd sau presedintii de CJ sau primarii care nu au dosare penale.

deci mai usor cu pianul pe scari ca faci spume si nu mai apuci sa vezi cum pierde psd alegerile !!!
he, he, he sa pricepi si tu !
@13.15
21.08.2020 13:30
Un articol care face campanie electorală mascată și totodată reclamă mascată pentru omama Fodor. Sper ca până pe 27.09 sibienii să se trezească și să o trimită acolo unde îi este locul de drept și de Jure.
Acidutzu
21.08.2020 16:46
Va votam d-na Fodor, noi adevaratii sibieni bastinasi din Sibiu!! Viniturile pot vota cu cine doresc...
Localnic
21.08.2020 17:48
Eu, deși am votat din 2000 până în 2016 cu FDGR, voi alege pe 27.09 pe Adrian Bibu. Este un tânăr energic și cu gânduri mari. Merită să-i acord un mandat de 4 ani.
Astrid Fodor sa se retragă la pensie și să-și plimbe nepoții in parc, sau sa croșeteze ciorapi de lână!
Nicolae Calaras
22.08.2020 01:29
Sibiul are nevoie de un suflu tanar si proiecte grandioase. Am toata increderea in Adrian Bibu! Dna Fodor nici macar proiectele dl Iohannis nu le-a finalizat. Sibiul merita mult mai mult. Votez PNL! Votez Bibu!
Alex
22.08.2020 01:50
#Șîeu la fel.
@Alex
22.08.2020 13:53
@Ptr. sibian

Orașul este administrat. NU este condus. Fiecare locuitor se conduce după educațiaa primită și propriile principii și reguli.
@sibian
23.08.2020 16:12
Nu stiu de ce se da mare Primaria cu acest spital in conditiile in care nu ei au facut proiectele. Spitalul a initiat si a demarat proiectele si lucrarile, primaria doar a finantat. Si asta nu la initiativa lor! E usor sa te dai mare pe spatele altora si sa culegi roadele, poate nu ar strica un pic de rusine...
Mai taiati din ele, da-le dracu'
Coco
27.08.2020 09:34
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia