Tribuna
Apa Canal
Astrid Fodor, omul de dincolo de funcția publică: „Trăiesc după reguli pe care mi le-am impus din tinerețe: autodisciplină, planificare, ordine și curățenie”
Sorana MAIER
10666 vizualizari
Astrid Fodor, omul de dincolo de funcția publică: „Trăiesc după reguli pe care mi le-am impus din tinerețe: autodisciplină, planificare, ordine și curățenie”
Astrid Fodor și familia sa. Cei doi fii, soțiile lor și nepoatele primarului Sibiului.

Una dintre cele mai cunoscute persoane publice din Sibiu, primarul Astrid Fodor, dezvăluie într-un interviu pentru Tribuna, o latură mai puțin știută a sa, omul Astrid Fodor. Mărturisește că este o persoană exigentă, ordonată și cu un program planificat. Puținul timp liber și-l petrece cu cei dragi. Iubește Sibiul, în care s-a născut, a crescut și a învățat.

Și-a crescut singură cei doi fii, unul elev și altul student, a fost exigentă și cu grijă pentru educația lor, dar acest lucru le-a prins bine. Energia și puterea de muncă crede că le-a moștenit în parte și de la mama sa. Nu este o feministă, dar e bucură de faptul că în Primăria Sibiu, începând cu mandatele președintelui Klaus Iohannis, femeile au început să dețină jumătate din funcțiile importante.

 

 

- Sunteți deja de ani buni o persoană cunoscută, una dintre foarte puținele femei primar de municipiu din România. Cum este Astrid Fodor omul?

Astrid Fodor: Sunt o persoană absolut obișnuită, cu familie și prieteni, cu treburi de zi cu zi. Am fost și continui să fiu organizată și în viața personală și îmi place să planific lucrurile, dar nici nu ocolesc spontanul, sarea și piperul zilelor obișnuite. În familie mă simt cel mai bine, iar timpul petrecut cu prietenii este relaxarea de care am nevoie pentru a-mi reîncărca bateriile. Îmi place să călătoresc, dar pentru perioade scurte. E firesc să iubesc timpul meu personal, dar la fel de mult îmi place să lucrez la Primărie, împreună cu echipa mea, colegi din Primărie și serviciile publice, la care țin foarte mult. Faptul că sunt primarul Sibiului mă motivează şi mă obligă constant. Niciodată nu m-am pus pe un piedestal şi  nu m-am considerat altceva decât un om care serveşte intereselor comunității, ale cetățenilor.

- Este greu pentru o femeie într-o astfel de funcție? Credeți că încă femeile mai sunt discriminate atunci când vine vorba de funcții de conducere?

A.F.: Astăzi nu cred că mai contează dacă ești bărbat sau femeie. Mai important e să ai pregătirea și stofa, formația, pentru o astfel de funcție frumoasă, dar deloc ușoară şi care incumbă o mare responsabilitate. Dacă îți și place ceea ce faci, atunci nu îți este greu. Și chiar nu mi-e greu, ba dimpotrivă, mă motivează , mă menține în formă și mereu activă.

Nu sunt o feministă și consider că societatea de azi dă femeilor locul pe care îl meritau dintotdeauna. În cazul Primăriei Sibiu, domnul Președinte, pe vremea când era primar, a avut înțelepciunea să recunoască în femei calități și capacitate și de aceea, încă din acea perioadă femeile au început să ocupe funcții de conducere. Astăzi în Primăria Sibiu, jumătate din funcțiile de conducere sunt ocupate de doamne, iar la nivel de execuție proporția este în favoarea femeilor.

- Ce vă place la munca de primar?

În primul rând îmi place că sunt primarul Sibiului, orașul meu natal, în care m-am născut, în care mi-am făcut studiile, mi-am format o familie și mi-am crescut copiii. Îmi plac provocările acestei funcții. Este o funcție cu un spectru larg de activități, de la infrastructură și educație, până la spații verzi sau evenimente culturale. Ca primar nu ești un simplu spectator, ci ai șansa să contribui, să construiești, să te faci util unei întregi comunități. Îmi place și atmosfera din Primărie, cu forfota și agitația zilnică, cu ședințe care se transformă des în laboratoare de idei și de aceea mă simt bine să lucrez împreună cu colegii mei, pentru Sibiu.

- Sunteți o șefă dură sau indulgentă?

A.F.: Sunt exigentă, inclusiv cu mine, și nu accept lucrurile făcute superficial pentru că sunt atentă mereu și la detalii. Dar știu și când să recunosc merite și să laud reușite. Fiecare simte nevoie de încurajare și de satisfacția unui proiect finalizat.

- Aveți un model, cineva pe care admirați și care vă inspiră?

A.F.: Nu am un idol. Dar pot să spun că îmi plac oamenii oneşti şi verticali, cu o atitudine constructivă care chiar fac ceva – ceea ce în engleză se numește “a doer”. Am avut şansa ca în fiecare etapă a carierei mele să întâlnesc astfel de oameni, care m-au inspirat, de la care am învățat.  Un astfel de om este Preşedintele României, Klaus Iohannis şi sunt un continuator perseverent al viziunii sale de dezvoltare a Sibiului, inițiată de cel mai emblematic sibian. Această viziune a avut la bază principii de valoare precum integritate, respectul față de oamenii competenți, lucrul în echipă, respectarea promisiunilor făcute, puse în practică pas cu pas, prin fapte şi nu prin vorbe, exact în momentul potrivit şi atunci când proiectele erau realizabile.

Viziunea cuprinde mai întâi proiecte de infrastructură, începute în zona istorică şi continuate către zonele periferice ale oraşului. Un Sibiu fără străzi de pământ, curat, desprăfuit, la propriu şi la figurat. Au urmat proiectele de atragere a investitorilor în zone special desemnate în acest scop, investitori de toate mărimile, care au creat şi creează locuri de muncă. Apoi proiectele de promovare a Sibiului prin cultură, care au revigorat şi revigorează în continuare sectorul turistic. Am avut oportunitatea să particip activ la punerea în practică a acestei viziuni de dezvoltare a Sibiului, iar acum doresc să pun în folosul comunității experiența valoroasă acumulată pentru încă o perioadă de patru ani. Am început formarea unei echipe puternice la Primăria Sibiu, care să ducă mai departe această viziune, o echipă care, susţinută de primar şi având alături consilierii locali care împărtășesc aceleași valori vor fi o garanție că Sibiul se va dezvolta în continuare armonios, iar proiectele de dezvoltare vor fi implementate în interesul comunității și a orașului și nu a unor grupuri care urmăresc puterea și banii publici, folosiți în interesul lor propriu. 

- De unde vă vine energia pentru toată munca pe care o faceți?

A.F.: Pe de o parte cred că e genetică. Mama mea a fost la fel: o femeie activă, îngrijită, stăpână deplină pe viața ei până în ziua în care a murit, la 89 de ani. Pe de altă parte sunt sănătoasă la minte, suflet și trup, duc o viață ordonată, fără excese. Am grijă să dorm 6-7 ore, dar chiar și în weekend mă trezesc la ora 6. În plus, activitatea de la Primărie mă ține în formă, iar satisfacțiile îmi dau mereu energie, iar eșecurile mă ambiționează. Chiar dacă majoritatea zilei o dedic activităților de serviciu, am grijă să îmi rezerv câteva momente pentru mine și pentru cei dragi.

 

- Cum arată o zi din viața dumneavoastră?

A.F.: Cu siguranța, niciodată plictisitoare. Îmi încep mereu ziua cu cafeaua de dimineață, iar la birou îmi respect agenda pentru ziua respectivă. Îmi place să continui acasă o parte din munca de la birou, nefiind întreruptă de nimeni, o muncă care se prelungește de multe ori până seara târziu. Trăiesc după reguli pe care mi le-am impus din tinerețe: autodisciplină, planificare, ordine și curățenie. Acasă am grijă, uneori excesivă, de cățelul meu de care sunt foarte atașată. Iar ziua se încheie aproape întotdeauna cu o carte bună.

- Ce vă place să faceți, cum vă petreceți timpul care vă rămâne pentru familie și prieteni?

A.F.: Îmi place să citesc, să mă uit la un film bun, să călătoresc prin țară sau să mă întâlnesc cu prietenii. Timpul în familie ni-l petrecem povestind sau adunându-ne în jurul mesei. Cu prietenii călătoresc sau ieșim în natură.

- Cum este mama Astrid Fodor? Cum este relația cu cei doi băieți și cât de greu a fost să îi creșteți singură?

A.F.: Nu a fost ușor să cresc doi băieți singură, unul elev și altul student. Dar am făcut-o cu multă afecțiune și responsabilitate pentru educația lor și pentru dezvoltarea lor ca persoane de bine. Pentru că și eu sunt o fire independentă, i-am educat și pe ei să fie pe picioarele lor, să recunoască valoarea umană și să le placă activitatea profesională, ca mod de împlinire. Am fost exigentă, uneori poate prea exigentă, dar cred că le-a prins bine. Consider că am avut și am o relație frumoasă cu băieții mei și cu familiile lor. Ambii sunt căsătoriți și am bucuria să am și două nepoțele.

 

Nepoata primarului Astrid Fodor și președintele României, Klaus Iohannis.
Nepoata primarului Astrid Fodor și președintele României, Klaus Iohannis.

- Vă mai rămâne timp liber, pentru dumneavoastră?

A.F.: Puțin, dar îl fac să conteze.

- Aveți timp pentru gătit? Care sunt mâncărurile preferate?

A.F.: Nu am mâncăruri preferate. Mănânc cu plăcere, dar nu după ora 19 și nu țin diete. Îmi place să gătesc când am timp - nu mâncăruri complicate, dar foarte gustoase.

- Sunteți o femeie elegantă. Vă place moda? De unde vă cumpărați hainele?

A.F.: Am învățat de mică să mă îngrijesc și că aspectul unei persoane spune mult despre caracterul acesteia. Da, ca oricărei doamne, îmi place moda și sunt atentă la ținutele mele, din respect pentru mine în primul rând. Hainele și încălțămintea mi le cumpăr online, deja de ani de zile. Dar dacă am timp, merg cu plăcere în magazine. Am descoperit firme românești care produc lucruri de calitate și bun gust. Nu țin cont de o marcă anume. Contează să îmi placă și să mi se potrivească.

- Care este locul preferat din Sibiu?

A.F.: Sunt multe locuri care îmi plac, dar Piața Mare îmi este cea mai dragă. Îmi place în lumina dimineților însorite, dar răcoroase, îmi place în arșita amiezii când pare obosită, semi adormită, după masă când se revigorează și seara când forfotește de viață. Este inima orașului, o piață vie, care emană o energie aparte. Îmi place pentru că pare că ia forma potrivită pentru orice eveniment, de la concerte de muzică clasică până la târguri și festivaluri, de la slujba de Bobotează și până la prezentări de modă. A fost sufrageria perfectă pentru primirea liderilor care au participat la Summit. Este locul unde se adună sibienii, unde ne bucurăm de orașul nostru viu, dar și locul unde sibienii s-au întâlnit pentru proteste și pentru a-și face auzite vocile.

- Care sunt punctele dumneavoastră forte și care sunt cele slabe?

A.F.: Sunt rezistentă la stres și oboseală, am ambiție și o memorie foarte bună. Iubesc oamenii și îmi place să fiu alături de ei și de aceea empatizez ușor cu cei care vin în contact. Autocritica și autoironia pot fi considerate puncte slabe, dar eu le consider forte pentru că îmi mențin echilibrul și mă țin pe linia corectă. Unii poate consideră un punct slab al meu faptul că sunt prea atentă la detalii, dar așa am fost educată și cred că mă ajută să fiu exigentă și să previn greșeli care pot avea consecințe neplăcute. Sunt o fire temperamentală, pasională, mă aprind repede, dar îmi trece la fel de repede. De altfel, sunt născută în zodia scorpionului, în care mă regăsesc, cu bune și cu rele.

Astrid Fodor
Astrid Fodor

  • O ultimă întrebare: de ce nu aveți Facebook?

A.F.: Facebook-ul presupune un ritm constant de postare și răspuns, deci o dinamică susținută. Prin urmare, necesită atenție și timp ca să fie util și să transmită în timp real ceva celor care te urmăresc și care așteaptă răspunsuri sau reacții de la tine. Eu nu am timpul necesar să fac asta, iar să posteze altcineva în numele meu nu mi se potrivește. Dacă este Facebook-ul meu, consider că trebuie să mă reprezinte pe mine, ideile mele, răspunsurile mele, cuvintele mele, nu ale unei terțe persoane. Din acest motiv am dispus în 2015 crearea unei pagini de Facebook a Primăriei - Primăria Municipiului Sibiu - pe care se postează zilnic cel puțin o informație de interes, fie că este vorba de proiecte ale administrației sau de evenimente ale orașului. Avem aproape 29.000 de urmăritori și cred că este un canal bun de comunicare cu cetățenii. Departamentul de comunicare, printre alte sarcini, se ocupă și de această pagină.

 

 


comentarii
24 comentarii

Vomitativ.
Didi
08.09.2020 22:18
Doamna Primar, vă doresc în continuare putere de muncă, sănătate si împliniri, profesional si personal. Dumnezeu să vă dea putere să rămâneți omul care sunteți, si să continuati să lucrați pentru această comunitate în aceste timpuri care nu sunt ușoare.
prof. Ludmila V.
08.09.2020 22:47
Mult succes, Sibiul nu are Alta solutie normala!
Andrei
08.09.2020 23:26
Tot respectul Doamna Fodor dar să nu uitați: Lefea este Lefe. știți la ce mă refer...
Leonard
08.09.2020 23:58
articol propaganda
ode laude si atit
cam ca la scinteia tineretului pentru bunici
eu vot keine la omama
09.09.2020 01:06
Un articol de propagandă electorală, scris în stilul caracteristic al ”jurnalistilor” de la Tribuna! Câți bani ați luat de la FDGR, măi mercenarilor de presă?
Oricum, eu nu voi mai vota pe omama Fodor, ci pe unul din cei 2 contra-candidați creditați cu șanse reale de câștiga alegerile la Primăria Sibiu.
Apropo: D-na încă primar, știi că sibienii din cartierul Magnolia nu au nicio legătură pedestră de a ajunge în oraș(cu alte cuvinte acolo NU există, din păcate, niciun trotuar care să înlesnească accesul pietonal spre oraș respectiv piața Cibin și centrul istoric)?
Femeia asta tinde să se cramponeze de funcție.Du-te oma la pensie și lasă locul altora , mai tineri decât tine!
Sibian din Hipodrom IV
09.09.2020 03:05
Primar senil, incompetent si mincinos...Doamne fereste de asemenea specimene ajunse in functii de conducere!!!! Mamaie esti senila...marsh acasa!
Mizerabil
09.09.2020 08:20
Absolut scarbos! Zici ca e Elena Ceausescu. Letzte Tagen als Bürgermeister.
Eu
09.09.2020 09:08
Inainte de a deveni primar mergea prin cartiere si se intalnea cu oamenii. Acum nu ii mai ajungi cu prajina la nas, nu primeste oamenii in audienta, se crede superioara, la fel ca psd-istii. De ce nu ne spuneti cum nu ati facut nimic pt.orasul asta de cand sunteti primar? Laude si osanale, campanie electorala si atat. Toate proiectele incepute sunt neterminate si atribuite unor companii falimentare, care risipesc bani publici: stadion, lacul lui Binder si altele. In locul ei, mi-ar fi rusine sa mai candidez.
Netgamero
09.09.2020 09:28
Sânt din Sibiu, dar locuiesc în altă parte.
Până în vara anului 2014, pe site_ul Primăriei Sibiu exista o evidență a deceselor, completată săptămânal.
Apoi ,s-a renunțat la ea.
Acum, dacă moare vreun cunoscut , aflu cu ani întârziere, sau niciodată.
Aș fi recunoscător dacă s-ar relua din nou rubrica respectivă .
Mihai Ionescu
09.09.2020 09:52
Daca e sa ne ducem cu 20 de ani in urma , inainte de FDGR , o sa gasim Sibiul parasit si conflictual , pe care unii isi doresc sa-l reinvie ! In rest, orice comentariu poate fi considerat electoral si partinitor. Ramane sa alegem ceea ce ne dorim : revenirea la penibil si decadere sau continuarea traiectoriei ascendente pentru orasul nostru , Sibiu.
Daniell Elias
09.09.2020 10:33
Estimez un 65% ,sau chiar mai mult ...
Intelect Plus
09.09.2020 16:43
@Intelect daca e 65% nici nu mai merg la vot că e asigurat
Eu
09.09.2020 16:55
Pentru astia -- cu greata-- sunteti niste intinde mina iar daca nu vi se da sariti de fund in sus --Daca omul munceste si e gospodar sunteti gelosi fiindca la voi in curte creste maracini ca in baragan -- va doare fundul de atat sezutul si mainile din cauza ca le intindeti sa va dea--- mama voastra de idioti la munca sa va cistigati painea si mai spalati-va la gura ca -PUTE - de atata graeata ce aveti in voi . ( sunt comvins ca gretosii astia sunt ramasitele comunistilor si puii lor cu metehne de a comanda iar ei sa stea pe divane aurite -- Ce e mai prost -- invata si pe altii care vor si ei paine fara munca ( vezi tineretul de azi -- distractie si lene ca pita o sa o faca fraierii )-- dar cand -fraieri se vor destepta va va pune fundurile pe gratar -- ATENTIE !!!
09.09.2020 19:31
Doamna aceasta o fi o mama admirabila dar ca primar este extrem de slaba, noroc cu aparatul bunicel care este de mulți ani in Primărie.Ea este submediocra, a prins aripi in ultimii ani cu osanalele clubului economic german si ambasadele Germaniei si Austriei.Acceptam sa fim furați sub nasul nostru si din pacate va fi votată de mai bine de jumătate din cei care se prezintă la vot. Macar tinerii corporatiști care nu prea sunt in Sibiu sa voteze cu usr sa mai rupă din voturi.Atat PNL cat si PSD au oameni peste a ce oferă Forumul,dar din pacate românimea crede in visul german!Pacat. Dar macar nu va ieși cu 85% din voturi ca pe vremuri.
Culae
09.09.2020 19:53
Doamna primar, eu va votez in mod sigur, votez omul, femeia, primarul Astrid Fodor, dar aveti cateva servicii care nu va fac cinste, unul ar fi POLITIA LOCALA, sefii, personalul, incompetenti si neprofesionisti pe bani multi, va doresc succes si ar fi timpul sa analizati cele semnalate, multumesc.
Guvernatorul Transilvaniei
09.09.2020 20:43
Dna primar, dupa o viatea de munca si atatea realizari, meritati o binecuvantata odihna!
As vrea sa va vad la plimbare la pas sau la vreun club Femina.
Pt. primarie avem atatea variante...
09.09.2020 21:10
Ma uit la comentariile negative, toate aduc doar jigniri, unii doar atata pot.
Din punctul meu de vedere nu exista alta solutie de bun simt. Mult succes Doamna Primar!
Alin
09.09.2020 21:13
Sibiul s-a degradat considerabil in ultimii 6 ani sub "bagheta" maestrei. Sper ca suntem toti de acord cu asta. Ok, si atunci ce facem? O votam tot pe doamna ca sa continue traiectoria negativa?! Unde e logica?
Eu
10.09.2020 08:58
Cum s-o votam? Am vazut cu totii ce poate, acum sa vedem si altceva! Peste 4 ani, sigur se intoarce la primarie dl. Klaus si atunci...
10.09.2020 12:48
Doar nu suntem atat de cretini sa votam primar de la psd sau ponta . Atunci ne desfintam ca oras vom disparea in mizeria generate de astia .
sibian
11.09.2020 07:49
Foarte faina parcarea peste răul Cibin! Cine mai pune botu’ ?!
Dana
11.09.2020 16:58
Pt dl Mihai Ionescu dacă doriți sa aflați cine a mai dat coltu’ cumpărați Tribuna,dacă familia pune ferpar o sa fiți foarte bine informat ,dacă familia nu vrea sa se știe ,e dreptul lor! Eu am reclamat sa nu se mai pună lista cu decese (sunt date persoanele ) pt ca banca unde a avut tata depozit când le- am spus ca a decedat si vreau sa scot banii (împuternicită fiind) m- au trimis la notar sa fac succesiune ! Apoi le-am zis ca regret ca am fost sinceră și le- am zis ca a decedat și replica a fost ca oricum aflau din anunțul primăriei din ziar !
Dana
11.09.2020 17:05
Pt. Dana : Am precizat că LOCUIESC ÎN ALTĂ PARTE, ,deci nu mă pot abona la Tribuna !
Rubrica ,,decese,, de pe site_ul Primăriei este utilă tuturor sibienilor , mai ales dacă locuiesc în alt județ ,în altă țară sau în alt continent...
Mihai Ionescu
13.09.2020 18:06
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA