Tribuna
Astrid Fodor despre decizia ÎCCJ: „Îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar”
Astrid Fodor despre decizia ÎCCJ: „Îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar”

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, își va continua mandatul de primar al Sibiului, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis raportul prin care ANI a hotărât că s-a aflat în incompatibilitate în timpul mandatului său de viceprimar, când a deținut și funcțiile de membru în consiliile de administrație ale unei școli și grădinițe.

Recent, legislația din România a fost modificată odată cu adoptarea Legii 128/2017 care prevede în mod expres faptul că participarea primarului sau a viceprimarului, în calitate de membru, la ședințele consiliilor de administrație a unităților școlare, nu mai este considerată ca fiind o situație care să genereze o stare de incompatibilitate.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis punctul său de vedere:

„În legătură cu efectele generate de soluția din 16 mai 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a modificat soluția de anulare a Raportului de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate  pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia precizez următoarele:

1.Nu sunt în măsură să fac comentarii asupra argumentelor avute în vedere de instanța de recurs până în momentul în care decizia îmi va fi comunicată.

2. Conform prevederilor inițiale ale Legii 215/2001 funcția de viceprimar era incompatibilă cu funcția de consilier local. În anul 2006, Legea 215/2001 este modificată  prin  Legea 268, iar drept urmare consilierii locali care sunt aleși viceprimari rămân, în continuare, și membrii ai Consiliului Local.

Legea educației naționale 1/2011 obligă consilierii locali să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

În calitate de consilier local, calitate pe care am avut-o pe toată durata mandatului de viceprimar, am îndeplinit obligațiile legale, asigurând reprezentarea Consiliului Local în Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ. Numirea în consiliile de administrație ale unităților de învățământ din Sibiu a tuturor consilierilor locali, deci inclusiv a mea, s-a făcut prin Hotărâri succesive ale Consiliului Local. Precizez că participarea consilierului local la ședințele Consiliului de Administrație din unitățile de învățământ este neretribuită.

3. Ulterior întocmirii Raportului de Evaluare ANI, legiuitorul a conștientizat existența unor necorelări în legislația internă, sens în care a adoptat Legea 128/2017 care prevede în mod expres faptul că participarea primarului sau a viceprimarului, în calitate de membru, la ședințele consiliilor de administrație a unităților școlare nu mai este considerată ca fiind o situație care să genereze o stare de incompatibilitate.

4. În prezent, Legea 161/2003 a fost modificată, prin Legea nr.59/2019, conform căreia, în cuprinsul Legii 161/2003 se introduce un nou articol (91 alin 1 indice 1) cu următorul conținut:

Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate."

Având în vedere toate considerentele de mai sus și modificările legislative intervenite, precizez faptul că îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar având în vedere că Raportul de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate viza mandatul meu de viceprimar, care a încetat în anul 2016.

5. Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru sesizarea Curții Constituționale a României privitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor art.87 litera d) din Legea 161/2033 în formularea anterioară modificării operate prin Legea 128/2017 (text în baza căruia s-a constatat existența unei stări de incompatibilitate în raportul de evaluare contestat) sens în care a fost sesizată instanța de control constituțional.

 Astrid Cora Fodor

Primarul Municipiului Sibiu”                                                                                                

comentarii
9 comentarii

Ai fost condamnata de inalta curte ! Esti incompatibila ! Pleaca acasa !!!!!! Justitia nu se aplica sasilor care sunt incompatibili si fura case ?
Legea e pt prosti
20.05.2019 23:48
Constat ca unii sunt mai presus de lege! Si nu pot lasa puterea din mana1 Dna draga, de ce tineti atat de mult sa va continuati mndatul? n-ar fi mai bine sa va vedeti de viata dvs.?
@@@
21.05.2019 02:02
Vedeți, ia uite cum respecta ei legea ! Nu ii interesează de corectitudine,lege,și alte din astea. Lupta doar ptr ei,lor sa le meargă bine,indiferent cum. Fiți atenți ce faceți la votării, daca nu va treziți la realitate, ajungem tot Sibiul sa umblam pe biciclete,asa de mult se va aglomera în viitor.Vedeți actualele proiecte de noi blocuri/noi cartiere asazise rezidentiale. Vorba apărea si la balanta,deja au început, la Ipas au eliberat terenul de vizavi de Trans Agape,pe malul Cibinului in locul tuturor fostelor fabrici aflate acum în paragina. Mare grija ce faceți în ziua alegerilor !
21.05.2019 06:51
DU-TE ACASA ! Ai facut orasul praf : nu avem nici parcari nici loc de trecere pe trotuare ca pietoni pt.ca e plin de masini.Pistele de bicicleta sunt si ele blocate de masini.Si la gunoaie trebuie sa arunc petul unul cate unul k asa vreti voi,nu pot sa le arunc cu sacul ,in containerul de carton nu intra si cele mari !
Dana
21.05.2019 07:49
Demisia!!!! Pleaca cucoana, n-ai facut nimic ptr Sibiu!
Fara sasi
21.05.2019 14:08
cainii ( postacii ) latra, caravana trece
SoloGeek
21.05.2019 15:56
caravana trece daca o lasam noi,oamenii,prin voturile noastre! Infractorilor! Numai de dezinformari si instigari va ocupati,penalilor ! O sa aveti o mare surpriza neplacuta acum la alegeri !
!
21.05.2019 18:26
Te propun primarita ca sa scoti masinile din oras sa ai loc sa te plimbi nestingherita .De unde pana unde este de vina primaria ptr nr de masini ce sunt in oras ?Sunt fam ce detin atatea masini cati membri au si fiecare vrea sa-si foloseasca masina proprie .
Ptr Dana viitoare primarita !
22.05.2019 11:47
bai desteapto,primaria e de vina ca nu a largit strazile,sa faca fata la numarul tot mai mare de masini.Daca tot nu le pot modifica,sa nu fi dat atatea autorizatii de constructie cu enspe mii de noi blocuri.Era clar ca se aglomereaza,ca fiecare familie din noile blocuri au cel putin o masina! Te faci ca nu intelegi, ipocrito?
?!?
22.05.2019 17:19
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia